Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 18 /15:19

Socialinės apsaugos ir darbo ministre siūloma M.Navickienė: prioritetas tiems, kurie patiria didžiausią atskirtį

Socialinės apsaugos ir darbo ministre siūloma Seimo narė konservatorė Monika Navickienė sako, kad ši sritis jai yra pažįstama ir žinoma. Praėjusios kadencijos Seime M.Navickienė dirbo Socialinių reikalų ir darbo komitete. Lietuvos ekonomistas, socialinių mokslų daktaras, Vilniaus universiteto profesorius Teodoras Medaiskis sako, kad dabartinė situacija nėra lengva visų pirma dėl pandemijos ir karantino: laukia ir trumpalaikiai, ir ilgalaikiai iššūkiai.
Monika Navickienė
Monika Navickienė / Mindaugo Mikulėno nuotr.

Jei bus paskirta, M.Navickienė pakeis šias pareigas nuo kadencijos pradžios ėjusį ministrą Liną Kukuraitį.

M.Navickienė: turėsime daug darbo

„Akivaizdu, kad pandemijos fone yra labai svarbu socialinės apsaugos srities stabilumas ir mano pačios prioritetas, jei būčiau patvirtinta, būtų labiausiai atskirtų grupių didesnė įtrauktis.

Tų, kurios patiria didžiausią atskirtį. Tai yra ir neįgalieji, ir vieniši augantys vaikai, ir pensininkai, ypač mažiausias pensijas gaunantieji. Taip pat stabili ir nuolat auganti pensijų sistema. Tam skirtume prioritetą ir dėmesį“, – 15min sakė M.Navickienė.

VIDEO: Po pokalbio su prezidentu I.Šimonytė atskleidė savo pasiūlytus kandidatus į ministrus

Kandidatė į ministres teigė, jog bus grįžta prie idėjos apie vienišų pensininkų pensijų atsiradimo.

„Tai siūlėme ir praėjusioje kadencijoje. Žinoma, ir kiti prioritetai, kadangi veiklų daug, sritys yra plačios, turėsime daug darbo. Gerus darbus ir priimtus sprendimus tikrai tęsime. Bet, kaip ir minėjau, labai svarbu socialinių paslaugų artinimas prie žmogaus – kad pagal individualizuotus poreikius mes galėtume pritaikyti tas paslaugų rūšis, kurių labiausiai reikia Lietuvos žmonėms. Ir šiandien matome, kad sistema taikliai dar neveikia“, – sakė M.Navickienė.

Politikė sakė suprantanti ir laukiančią atsakomybę, tačiau pripažino, kad didelių kalbų ir galvojimų, įtikinėjimų ir įsitikinėjimų – ar priimti pasiūlymą tapti ministre – nebuvo: „Visi pokalbiai būdavo apie kriterijus, kuriuos turėtų atitikti kandidatai į ministrus. Buvo kalbama apie darbus, veiklas, prioritetus, vyriausybės programą. Tad tai buvo pirmoji diskusijų dalis, o asmenybiniai klausimai – antraeiliai.

Man ši sritis yra artima, labai svarbi. Ypač skirtingų socialinių grupių atskirties problema. Ją matyčiau kaip vieną iš svarbiausių.“

Negailėjo kritikos ministerijai

2019 metais M.Navickienė negailėjo kritikos ministerijai, kuriai dabar jai gali tekti vadovauti.

„Visame Vyriausybės performavimo procese, neskaitant vaiko pinigų, itin pasigedau diskusijos apie socialinių problemų sprendimo būdus, o kartu ir apie ministro Lino Kukuraičio ateitį.

Nors Socialinės apsaugos ir darbo ministerija garsiai giriasi darbais ir gerėjančia padėtimi, praėjusią savaitę pasirodęs Statistikos departamento tyrimas atskleidė, jog beveik 23 procentai šalies gyventojų gyvena skurde, o šis reiškinys labiausiai paplitęs tarp vienišų vaikus auginančių tėvų ir senatvės pensininkų. Manau, jog ministras Kukuraitis šioje situacijoje turėtų ne manipuliuoti skaičiais, sakydamas, jog viskas sparčiai gerėja, o pažvelgti realybei į akis ir prisiimti bent dalį atsakomybės už susidariusią padėtį“, – teigė M.Navickienė.

M.Navickienė yra atkreipusi dėmesį, kiek veiksmingai įvykdyta vaiko teisių apsaugos reforma.

„Ar ministras šiandien gali aiškiai pasakyti, jog šiuo metu sistemoje pakanka kompetentingų darbuotojų ir socialinių paslaugų šeimoms, kad vaikas jaustųsi saugus? Pastarieji įvykiai susiję su sužalotais vaikais, deja, atskleidžia, kad ne.

Ministerijos iniciatyvos itin trūksta iš esmės sprendžiant neįgaliųjų problemas. Be to, kad verkiant trūksta paslaugų neįgaliesiems ir jų artimiesiems, nebuvo tinkamo indėlio svarstant socialinių įmonių įstatymą – eilinį kartą pasukta lengvesniu, bet problemos nesprendžiančiu kompromiso keliu. O galimybė neįgaliesiems palankiomis sąlygomis lengviau įsitvirtinti atviroje darbo rinkoje ir toliau lieka nerealizuota. Tai jau eiliniu tapęs atvejis, kuomet dėl ministerijos ryžto trūkumo nėra išsprendžiamos dideliais skauduliais virtusios problemos“, – teigė M.Navickienė.

Ekonomistas T.Medaiskis: dabartinė situacija nėra lengva

Lietuvos ekonomistas, socialinių mokslų daktaras, Vilniaus universiteto profesorius Teodoras Medaiskis sako, kad dabartinė situacija nėra lengva visų pirma dėl pandemijos ir karantino.

„Reiktų bent jau išlaikyti socialinės apaugos lygį, koks yra pasiektas, ir sakyčiau, kad vis dėlto bandyti protingomis priemonėmis mažinti pajamų nelygybę ir toliau. Nors dabartinė situacija tam galbūt ir trukdo. Bet to reikia siekti. Ir siekti ne bet kaip, o sumanyti, kaip tai padaryti racionaliai – kad iš tikrųjų būtų padėta tiems žmonėms, kam labiausiai reikia. Tai yra iššūkis.

O ilgalaikiai iššūkiai kyla iš senėjančios visuomenės. Manau, kad reiktų spręsti kai kurias ilgalaikes globos ir slaugos problemas. Ne sykį minėjau, kad reiktų ilgalaikės slaugos draudimo. Tikėčiausi, kad naujasis ministras bent jau svarstytų šį reikalą“, – sakė T.Medaiskis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Teodoras Medaiskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Teodoras Medaiskis

Pasak ekonomisto, iššūkis laukia ir kalbant apie pensijų indeksavimą: „Nes dabartinė pensijų indeksavimo tvarka, matant BVP smukimą, yra tokia, kad pensijų indeksavimo kaip ir neturėtų būti. Antra vertus, pensininkų teises ir apsaugą reikėtų vykdyti, todėl čia bus tam tikrų iššūkių tarp galimybių ir galiojančių teisės normų. Kaip išlaviruoti, apsaugoti vyresnio amžiaus žmonių pajamas ir tam tikrą pajamų pasiskirstymą.“

T.Medaiskio nuomone, socialinėmis apsaugos priemonėmis teks padėti ir tiems žmonėms, kurie neteks pajamų dėl pandemijos ir karantino.

L.Kukuraitis: teks ne tik kalbėti skambiais žodžiais

Darbą vyriausybėje baigiantis socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, M.Navickienė turi patirties socialinės apsaugos temose, tačiau pažįstą ją daugiau iš politinės pusės.

„Praėjusią kadenciją ji dirbo Socialinių reikalų ir darbo komitete, buvo pakankamai aktyvi. Tai yra pagrindinė patirtis, bet svarbių darbų (šioje srityje) kol kas nėra. Iš politinio diskurso perėjimas į vykdomąją valdžią, manau, bus esminis pokytis. Teks ne tik kalbėti skambiais žodžiais, ne tik reikšti kritiką, ką M.Navickienė ir darė, būdama opozicijoje, o reikės pokyčių klausimuose, kurie labai lėtai vyksta, keičiasi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Mūsų sritis susijusi su žmonių kasdiena, įpročiais nuostatomis ir labai inertiškomis pagalbos sistemomis, nes žmonės prie pagalbos įpranta, o keisti labai sudėtinga.

Tad vykdomojoje valdžioje reikės daug praktinio žinojimo, ne tik politinio išmanymo, ypatingų vadovavimo kompetencijų. Sistema labai didelė, su didelėmis struktūromis, tokiomis kaip „Sodra“, Užimtumo tarnyba, Valstybinė darbo inspekcija, Vaiko teisių apsaugos tarnyba ir kitos. Tai didžiulės struktūros, kuriuos mūsų visuomenėje užtikrina eilę socialinių funkcijų. Dėl to svarbu, kokia bus suburta komanda, nes vienam ministrui nieko dar nėra pavykę padaryti, jei viceministrai, patarėjai nėra kompetentingi. Tada pokytis yra sudėtingas“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

Kalbėdamas apie konkrečius laukiančius iššūkius L.Kukuraitis minėjo COVID-19 pasekmių užimtumo ir socialinėje srityje suvaldymą: „Tikėtina, kad šis kontaktų ir veiklų suvaržymo etapas užtruks. Reikės pasiūlyti naujas, taiklias priemones tiek darbdaviams, tiek darbuotojams, tiek tiems, kurie iškris iš darbo rinkos. Dalis priemonių yra numatytų, jos egzistuos, kol tęsis karantinas. Bet paskui turės būti naujos – jas sugalvoti, sukurti, pasiūlyti atsižvelgiant į dabartinį žinojimą apie COVID-19, apie dabartines darbo rinkos aktualijas. Reikės didžiulių kompetencijų ir taiklumo.“

Darbą baigiantis ministras minėjo ir didžiąsias tęstines temas: socialiai orientuotos politikos tęstinumas, darbas su įvairiomis pažeidžiamomis, atskirties grupėmis ir pan.

„Mūsų kadencijai pavyko perlaužti ir skurdą, ir nelygybes, ir vaikų klausimai spręsti. Situacija pradėjo gerti, tad šią kreivę reiktų išlaikyti. O skurdo ir nelygybės sumažinimas yra viena pagrindinių temų“, – sakė L.Kukuraitis.

M.Navickienės biografija

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Monika Navickienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Monika Navickienė
  • Konservatorė Monika Navickienė antrą kartą iš eilės laimėjo Seimo rinkimus Naujosios Vilnios vienmandatėje apygardoje.
  • Rinkimai jai buvo itin sėkmingi – Naujojoje Vilnioje M.Navickienė gavo kiek daugiau nei 62 proc. balsų, o jos oponentė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Romualda Poševeckaja – 35,5 procento.
  • M.Navickienė gimė 1981 birželio 25 dieną Telšiuose.
  • 2005 metais Mykolo Riomerio universitete baigė mokesčių administravimą, 2003 metais – filosofijos studijas Vilniaus universitete. Yra įgijusi magistro mokslo laipsnį.
  • 2016–2020 metais buvo Seimo narė.
  • 2013–2016 metais – TS-LKD vykdomoji sekretorė.
  • 2012–2013 metais buvo Seimo nario padėjėja
  • 2004–2011 metais dirbo bendrovėse „Aesculapius“, „Raminora“, „MndM Concept“, UAB „Adcrent“ (SPA Vilnius), Druskininkų kurorto sveikatinimo įstaigų asociacijoje.
  • M.Navickienė – viena iš kovų už laisvę atminimo asociacijos „Neužmiršk“ steigėjų; 2016 metais ji taip įgyvendino projektą „Imuosi ir darau“, kurio metu padėjo spręsti problemas, susijusias su viešojo sektoriaus teikiamomis paslaugomis.
  • M.Navickienė nurodo, kad jos pomėgiai yra kelionės, knygos, kultūros renginiai. Moka anglų ir rusų kalbas. Turi dvi dukras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius