-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 26

Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei – Seimo komiteto kirčiai

Seimo Socialinių reikalų komitete trečiadienį buvo pristatytos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtos strateginės kryptys, pagal kurias tolimoje ateityje Lietuvoje valstybiniuose vaikų globos namuose augtų kur kas mažiau vaikų nei dabar. Tiesa, Seimo narių ministerija neįtikino. Jie pareiškė trejus metus girdintys, kad globos namai bus naikinami, tačiau iki šiol nė vienas ministras nepasakė, nei kaip tai padarys, nei už kiek.
Algimanta Pabedinskienė
Algimanta Pabedinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pusvalandį klausiusi ministerijos kurtos vizijos Socialinių reikalų komiteto pirmininkė, socialdemokratė Kristina Miškinienė pareiškė taip ir nesupratusi, ką, kaip ir kada ministerija ruošiasi daryti, kad kalbos apie vaikų globos namų naikinimą nebebūtų tik kalbos.

„Iš pristatymo nesupratau, kada jūs pradėsite ir kaip pradėsite“, – po pristatymo pareiškė Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkė.

Jai pritarė ir konservatorius Rimantas Dagys. Jis aiškino, kad apie specialių priežiūros įstaigų, veikiančių prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, veiklos optimizavimą kalbama mažiausiai trejus metus, tačiau iki šiol neaišku, kaip tai ketinama daryti.

„Trejus metus mes tą patį girdime, bet jokių paskaičiavimų nebuvo ir nėra. Vizija – tvarkoj, bet klausimas, kaip tai bus padaryta, o to nematau“, – pyko jis.

Trejus metus mes tą patį girdime, bet jokių paskaičiavimų nebuvo ir nėra, – piktinosi R.Dagys.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigė, kad iki šiol skaičiavimai išties nėra parengti.

„Aš noriu labai aiškiai pasakyti, kad pristatome kryptis, nematysime šiandien skaičių, kiek kainuotų reforma“, – pripažino ministrė.

Jos atsakymą parlamentarai pasitiko nusivylimo atodūsiais. Komiteto pirmininkė K.Miškinienė paprašė ministerijos tokiu atveju labiau pagalvoti apie pačius globos namuose augančius vaikus, kurie taip pat girdi kalbas, kad jų dabartinius namus uždarys, bet nežinia kaip ir kada.

Ministrė patikslino, kad valstybiniai globos namai visuomet išliks, nes niekada nepavyks šeimynos ar šeimos surasti kiekvienam tėvų netekusiam vaikui, tik jų bus mažiau.  

Planas: po 3 proc. mažiau kasmet

Ministerijos komitetui pristatytose ministerijos parengtose kryptyse numatyta, kad Lietuva palaipsniui turėtų sumažinti valstybiniuose vaikų globos namuose augančių vaikų skaičių.

Ministerija skaičiuoja, kad įgyvendinant parengtą programą kasmet vaikų valstybiniuose globos namuose turėtų sumažėti po 3 proc. – vidutiniškai po 120 vaikų.

„Iki 2030 m., vaikų globos namuose turėtų gyventi 28 proc. tėvų globos netekusių vaikų, o ne 38 proc., kaip yra dabar“, – skaičiuoja ministerija.

Dideli vaikų globos namai nuo 2015 m. turėtų būti pertvarkomi į mažas šeimynas, kuriose augtų ne daugiau nei po 8 vaikus. Šios šeimynos turėtų glaustis ne vaikų namų patalpose, o butuose, namuose, kotedžuose.

Taip pat ministerija norėtų, kad šeimynų steigėjams, turintiems pedagoginį išsilavinimą, nebereikėtų 3 metų vaikų globos patirties.  

Iki 2030 m., vaikų globos namuose  turėtų gyventi 28 proc. tėvų globos netekusių vaikų, o ne 38 proc., kaip yra dabar

Kartu ministerija pageidautų lengvinti įvaikinimo sąlygas ir įvaikinimo procedūrą sutrumpinti nuo 9 iki 7 mėn.

Suteiktų pagalbą rizikos šeimoms

Socialinės rizikos šeimose šiuo metu auga daugiau nei 20 tūkst. vaikų. Ministerija skaičiuoja, kad norint visiems jiems sudaryti galimybes lankyti dienos centrus, kasmet reiktų apie 30 mln. litų. Šiuo metu dienos centrų išlaikymui valstybė skiria 7 mln. litų.

Ministerija siūlo kitąmet finansavimą padidinti 3 mln. litų, kad būtų galima finansuoti ne 170, o 230 dienos centrų.

Be to, tikimasi sumažinti socialinių darbuotojų darbo krūvį. Šiuo metu vienas socialinis darbuotojas rūpinasi 30 socialinės rizikos šeimų, o ministerija pageidautų šį skaičių sumažinti iki 17.

Ministerija planuoja vykdyti mokymus tėvams, kad būtų užkertamas kelias vaiko paėmimui iš šeimos.

Šiuo metu 6105 vaikai globojami šeimose, 407 – šeimynose, o 4030 vaikų tebegyvena valstybiniuose vaikų globos namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius