Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 03

Socialinės apsaugos ministerija siūlo gaisrus gesinti ir ligonius slaugyti dirbant ne 24, o 16 valandų pamainomis

16 valandų dirba, 16 ilsisi, 16 dirba, 16 vėl ilsisi – taip Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įsivaizduoja kai kurių kategorijų darbuotojų gyvenimą. Todėl pateikė tokį LR Darbo kodekso 144 straipsnio 4 dalies pakeitimą. Ugniagesiams, slaugytojoms, pasieniečiams ar policijos pareigūnams, iki šiol dirbusiems paromis, tai reikštų nemenką iššūkį ir išbalansuotą sistemą.
Molėtų ugniagesys
Molėtų ugniagesys / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Ministerija siūlo maksimalią darbo pamainos trukmę trumpinti nuo 24 iki 16 valandų. O tarp pamainų siūloma tokios pat trukmės – 16 valandų – pertrauka.

Tačiau baiminamasi, kad specialistams bus sunku persiorientuoti ir pakeisti įprastą gyvenimo ritmą, kad tai gali atsiliepti jų sveikatai, o darbui pasibaigus naktį gali būti sudėtinga grįžti namo.

Taip pat neaišku, ar dėl pasikeitusios darbo pamainos trukmės dalis jų nenuspręs palikti menkai apmokamo darbo ir ieškoti kito.

Neaišku, ar dėl pasikeitusios darbo pamainos trukmės dalis jų nenuspręs palikti menkai apmokamo darbo ir ieškoti kito.

Todėl ketvirtadienį 12 valandą profesinių sąjungų atstovai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rengs piketą. Siekiama atkreipti dėmesį į netikslingus darbo kodekso pakeitimus.

Portalui 15min.lt kreipusis į ministeriją šiuo klausimu, ryšių su visuomene skyrius atsiuntė lakonišką atsakymą: „Toks pakeitimas į pirminį DK projektą buvo įtrauktas atsižvelgiant į Europos socialinės chartijos įgyvendinimo reikalavimus ir Europos socialinių teisių komiteto (ESTK) išaiškinimą, kad darbas ilgiau nei 16 val. prieštarauja 1996 m. Europos socialinės chartijos, kurią Lietuva yra ratifikavusi 2001 m., 2 straipsnio 1 dalies 1 punkto įgyvendinimo reikalavimams.“

Ministerija galutinį pakeitimų projektą pateiks tik įvertinusi visas gautas pastabas ir pasiūlymus iš visuomenės bei suinteresuotų institucijų ir atitinkamai jį patikslinusi.

Šis atsakymas buvo skubiai išplatintas visai žiniasklaidai kaip ministerijos pranešimas spaudai. Į klausimą, kaip ministerija įsivaizduoja taip pasikeitusį kai kurių specialybių darbuotojų grafiką, ministerijos atstovai atsakymo nepateikė.

Kol ugniagesiai nerimauja, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Danutė Margelienė prisipažino dar negirdėjusi apie tokį numatomą pakeitimą, todėl jai sunku suvokti, kaip tai galėtų pakeisti darbuotojų gyvenimus ir darbo specifiką. Moteris mano, kad kol niekas nenuspręsta, anksti svarstyti, kaip būtų, jeigu būtų.

Ji viliasi, kad toks pakeitimas nebus patvirtintas ar kad bent neturės didelės įtakos darbui. D.Margelienės teigimu, vis vien bus stengiamasi atsižvelgti į konkrečų įstaigų vidaus politiką bei tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius