-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 02

Socialiniai butai virto pinigų plovykla

Slaptos konkursų informacijos nutekinimas, išpūstos kainos, pinigai už neatliktus darbus, brokas. Visas šis šleifas lydi socialinių būstų Kaune remontą, skelbia dienraštis „Lietuvos rytas.“
Žmogus su plaktuku
Remontas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kauno savivaldybės gyvenamojo fondo administravimo skyriaus darbuotojų rengtus dokumentus tikrinę kontrolės ir audito tarnybos specialistai buvo priblokšti – pasidomėję trijų butų A.Juozapavičiaus prospekte, M.Riomerio ir K.Griniaus gatvėse renovacija jie aptiko daug dalykų, rodančių, kad valdiški pinigai buvo grobstomi, rašoma „Lietuvos ryte.“

Paaiškėjo, kad gyvenamojo fondo administravimo skyriaus darbuotojai rangovams atskleisdavo komercines paslaptis – žiniaraščiuose pateikdavo ne tik darbų kiekius, bet ir jų kodus. Matydami kodus, kai kurių statybos įmonių atstovai dar prieš konkursų pradžią sužinodavo kiekvieno aprašyto darbo, medžiagų, mechanizmo kainą.

Gavę šią informaciją, konkursų dalyviai pasiūlydavo labai panašias kainas ir laimėdavo pelningų užsakymų. Atlikę darbus pagal išpūstas sąmatas, rangovai ir, įtariama, įvairaus rango valdininkai turėjo nemažą pelną.

Butus A.Juozapavičiaus prospekte ir K.Griniaus gatvėje remontavo bendrovė „Daknys ir Ko“, o būstą M.Riomerio gatvėje – „Statybų žinovai.“ Šios dvi statybos firmos iš viso jau laimėjo trylika Kauno savivaldybės paskelbtų konkursų. Darbų įkainiai savivaldybėje buvo nustatomi 15-20 proc. didesni už tikrąją jų vertę. A.Juozapavičiaus prospekte dviejų kambarių buto remontas pernai rudenį kainavo 148 tūkst. litų, nors pagal tuomečių kainų vidurkį tokius pat darbus buvo galima atlikti 20-30 tūkst. litų pigiau.

Išpūstus skaičius, kuriuos pateikė gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja Kristina Kuprienė, palaimino savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas.

K.Kuprienės įsakymu remonto darbų apimtį nustatinėjo keturių asmenų komisija. Trys jų, įskaitant ir pirmininką Joną Juocevičių, neturi statybos inžinieriaus kvalifikacijos. M.Riomerio gatvėje esančio dviejų kambarių buto remontas mokesčių mokėtojams kainavo 66,2 tūkst. litų, arba beveik 1,5 tūkst. litų už kvadratinį metrą.

Virtuvėje ir vonioje po remonto liko užliejimo vandeniu dėmių, nors akte tvirtinama, kad sienos buvo nudažytos, o lubos - užglaistytos. Statybininkai įrodinėjo, kad buvo pakeista pusė grindinių lentų, bet grindys ir po remonto smarkiai lingavo. Valdininkai užmerkė akis ir apžiūrėję dviejų kambarių butą K.Griniaus gatvėje. Už jo remontą paklota 79,4 tūkst. litų (1731 litas už kvadratinį metrą).

R.Mišeikos kolegai iš to paties skyriaus Stasiui Kriščiūnui, skirtingai nei auditoriams, abejonių nesukėlė grindų danga, kuri tikrai nėra nauja, kaip nurodyta. Teigiama, kad dujinė viryklė kainavo beveik 2 tūkst. litų, o plieninė vonia - 1,5 tūkst. litų, nors labai panašios įrangos kainos kituose valdiškuose butuose - po 700 litų.

Didžiausi netikėtumai laukė pravėrus būsto A.Juozapavičiaus prospekte duris. Darbų atlikimo akte tvirtinama, kad šiame bute buvo įrengta katilinė su dujiniu katilu už 14,3 tūkst. litų. Apsilankius auditoriams, katilinė kažkur buvo išgaravusi. Už vienų durų nudažymą aliejiniais dažais bendrovei „Daknys ir Ko“ sumokėta 1500 litų, už plyšių sienose užtaisymą – 20 tūkst. litų.

Nors už socialinių butų remontą buvo sumokėta brangiai, šių būstų likutinė vertė nebuvo padidinta. 70 kvadratinių metrų ploto buto A.Juozapavičiaus prospekte vertė šiuo metu sudaro vos 1 litą, K.Griniaus gatvėje - 45 litus, M.Riomerio gatvėje - 87 litus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius