-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 27

Socialinio draudimo įmokų „grindys“ – ką reikia žinoti?

2018-aisiais darbdavių ir dirbančiųjų laukia svarbūs pokyčiais. Nuo kitų metų įsigalios socialinio draudimo įmokų „grindys“, o tai reikš, kad darbdaviai negalės už darbuotojus mokėti mažesnių socialinio draudimo įmokų nei nuo minimalios mėnesinės algos. Ką būtina žinoti apie artėjančius pokyčius?
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kas yra „grindys“?

2017 m. gegužę „Sodra“ 160 tūkst. šalies gyventojų išsiuntė vyšninius vokus, kurių tikslas – pranešti, kad žmogus per praėjusius metus nesukaupė metų stažo pensijai. Kitaip tariant, nesumokėjo socialinio draudimo įmokų bent nuo 12 MMA per metus.

„Sodros“ duomenimis, 2016-aisiais MMA per mėnesį neuždirbo daugiau nei pusantro šimto tūkstančių samdomų darbuotojų.

VIDEO: Socialinio draudimo įmokų „grindys“ – ką reikia žinoti

„Sodra“ priminė gyventojams, kad nuo darbdavio sumokėtų socialinio draudimo įmokų priklauso žmogaus socialinės garantijos ir pensija, todėl ragino atsižvelgti į susiklosčiusią situaciją, kai vis daugiau žmonių į pensiją išeina neturėdami būtinojo stažo ir dėl to jų pensija – gerokai mažesnė.

Siekiant labiau užtikrinti dirbančiųjų gerovę ir socialines garantijas, nuo ateinančių metų įvedamos socialinio draudimo įmokų „grindys“. Tai reiškia, kad jeigu samdomas darbuotojas uždirba mažesnę nei minimalią algą, darbdavys vis tiek turės sumokėti valstybinio socialinio draudimo įmokas nuo MMA.

Šiuo metu, jei darbuotojas uždirba minimalų atlyginimą – 380 Eur – draudėjo mokama socialinio draudimo įmokų „Sodrai“ dalis sudaro apie 118 eurų. Darbuotojui gaunant mažesnę algą įmokos yra mažesnės, gaunant didesnę – didesnės.

Nuo 2018 m. įsigaliojus naujai tvarkai, darbdavio mokamų įmokų dalis turės sudaryti 124,72 Eur, net ir tada, jei darbuotojui mokama mažesnė alga nei MMA.

Pabrėžtina, kad socialinio draudimo įmokų „grindys“ nėra susietos su darbuotojo etatu. Kitaip tariant, jeigu pusę etato dirbantis darbuotojas gauna didesnę nei minimalią algą, papildomai įmokų mokėti nereikės.

Naujoji tvarka užtikrins, kad metų stažą pensijai per metus sukaups ir tie žmonės, kurių atlyginimas yra mažesnis nei MMA.

Kokios numatytos išimtys?

Svarbu paminėti, kad nuo 2018 m. įsigaliojančios socialinio draudimo įmokų „grindys“ bus taikomos ne visiems. Jeigu

  • darbuotojui mažiau nei 24 metai;
  • darbuotojas – pensininkas;
  • darbuotojas dirba samdomą darbą pas du darbdavius;
  • darbuotoją draudžia valstybė (pavyzdžiui, tėvai antraisiais ir trečiaisiais vaiko priežiūros metais).

Darbdavio mokamų darbuotojo socialinio draudimo įmokų dydis bus apskaičiuojamas nuo mokamo atlyginimo, net jeigu šis mažesnis nei MMA.

Tiesa, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad samdomiems darbuotojams, kurie dirba dar ir savarankiškai pagal individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą, minėtos išimtys netaikomos. Darbdavio socialinio draudimo įmokų dalis tokiu atveju vis tiek bus skaičiuojama nuo MMA.

Papildomos naštos darbdaviui nėra

Socialinio draudimo įmokų „grindų“ apskaičiavimas papildomos administracinės naštos darbdaviams nesudarys. Visą informaciją apie darbuotojus ir trūkstamas įmokas įmonėms operatyviai pateiks „Sodra“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius