Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 08

„Sodra“: pensijoms pinigų nėra, bet milijonų kompiuteriams atsiranda

Net ir su Rezervo fondo lėšomis „Sodroje" pinigų mažiau, nei reikia pensijoms išmokėti. Tačiau praėjusių metų pabaigoje ši įstaiga ypatingos skubos tvarka nusprendė įsigyti asmeninių kompiuterių už beveik 4 mln. litų.
Senolė
Senolė / „Scanpix“ nuotr.

Gyvename informacinėje visuomenėje, kurioje senukams vietos nėra – taip galima būtų apibūdinti „Sodros“ biudžeto išlaidų planavimą. Iš bendrovės „BlueBridge“ „Sodra“ pasišovė nusipirkti 1080 asmeninių kompiuterių darbo vietoms.  Laimėjusi konkursą įmonė „Sodrai“ pasiūlė „Hewlett-Packard“ ir „Lenovo“ gamintojų kompiuterius – iš viso 5 modelius. Vidutinė vieno perkamo kompiuterio kaina – 3,5 tūkst. Lt.

Reikia brangios įrangos

Mūsų darbuotojams vien „ofisinių“ sistemų nepakanka, kalbėjo „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Strumskis

Pagrindinė veikla – ne dokumentų rašymas, o darbas su sistemomis, skirtomis įmokoms, pensijoms, pašalpoms, finansams valdyti: „Oracle“, „Lotus Domino“ ir kitomis. Įdiegus šias programas į senus kompiuterius, jie tiesiog užlūžtų, todėl kompiuteriams ir taikomi dideli reikalavimai: operatyvinės atminties, greičio”, – aiškino „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Strumskis.

Nenumatytos aplinkybės

Pasak „Sodros“ direktoriaus pavaduotojo, kompiuteriai buvo būtini, nes kitu atveju maždaug nuo kovo mėnesio „Sodra“ nesugebėtų vykdyti savo veiklos – šiuo metu atnaujinama visa serverių sistema. „Be naujų kompiuterių negalėtume nei išduoti nedarbingumo pažymėjimų, nei išieškoti įmokų“, – kalbėjo M.Strumskis.

„Ypatinga skuba dėl aplinkybių, kurių perkančioji organizacija negalėjo numatyti“, – taip nurodoma  oficialiame pranešime apie sandorį su „Blue Bridge“. M.Strumskis teigė, kad šios aplinkybės – tai užtrukęs susirašinėjimas su Viešųjų pirkimų tarnyba bei iškilusi grėsmė nespėti įsigyti kompiuterinės technikos. „Paskelbėme viešą konkursą. Jame dalyvavo dvi įmonės. Abiejų pasiūlymus teko atmesti. Tada pratęsėme konkursą – prisijungė dar viena įmonė. Jos pasiūlymas taip pat mūsų netenkino, todėl pasirinkome vieną iš pirmųjų dalyvavusių konkurse“, – peripetijas aiškino M.Strumskis.

Pinigų vis tiek trūksta

Šiandien „Sodra” išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad pensijos sausį nevėluos. Iš Rezervo fondo joms išmokėti skirta apie 100 mln. litų. Likę 500 mln. litų „Sodrą” pasieks vėliau ir bus skirti naujam lėšų rezervui kaupti. „Kartu reikėtų sudėti saugiklius, kad politikai negalėtų kada panorėję švaistyti minėto rezervo pinigų ir nekeltų grėsmės pensininkų lūkesčiams“, – pranešime spaudai cituojamas socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys.

Pensijoms išmokėti reikia 310 mln. litų. Šiuo metu „Sodros“ biudžete liko apie 150 mln. litų, taigi net ir su Rezervo fondo lėšomis pensijoms mokėti skirta suma sieks tik 250 mln. litų. „Yra ministerijos garantija, kad pensijos bus”, – teigė „Sodros” Komunikacijos skyriaus vedėjas Algirdas Meškauskas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius