-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 18

„Sodrai“ stinga pinigų išmokoms

Pernai per visus metus pakankamai lėšų įvairioms išmokoms surinkęs „Sodros“ Klaipėdos skyrius, per pirmuosius du šių metų mėnesius pajuto tokias pat tendencijas, kaip ir kiti Lietuvos skyriai, – lėšų stinga.
Pernai „Sodros” Klaipėdos skyrius, apimantis uostamiestį, Neringą ir visą rajoną, surinko 839 mln. Lt įmokų.
Pernai „Sodros” Klaipėdos skyrius, apimantis uostamiestį, Neringą ir visą rajoną, surinko 839 mln. Lt įmokų. / J.Andriejauskaitės nuotr.
Temos: 2 Sodra Klaipėda

Tokią informaciją ketvirtadienį pristatydami praėjusių metų veiklos rezultatus pateikė skyriaus atstovai.

„Dabartinė situacija tokia, kad už sausio, vasario mėnesius įplaukų nesurinkta tiek, kad pakaktų išmokėti visoms išmokoms. Pritrūko apie 10 mln. Lt, kad būtų išmokėtos pensijos, pašalpos ir kompensacijos. Tokia situacija ir šalies mastu“, – sakė Finansų ir apskaitos skyriaus vedėja Jurgita Mikelkevičienė.

Pernai „Sodros“ Klaipėdos skyrius, apimantis uostamiestį, Neringą ir visą rajoną, surinko 839 mln. Lt įmokų. Išlaidos kompensacijoms, pašalpoms ir pensijoms sudarė 762 mln. Lt. Perviršis surinktas ir 2008 metais.

Mažiau įmokų, daugiau gavėjų

Pasak Klaipėdos skyriaus direktoriaus Valdemaro Anužio, situacija suprastėjo dėl sumažėjusio įmokų surinkimo ir pagausėjusio išmokų gavėjų skaičiaus. Skaičiuojama, kad pernai darbininkų sumažėjo dešimtadaliu, o darbdavių 5 proc. Lėšų surinkimui įtakos turėjo ir įstaigose paplitusios nemokamos atostogos, už tokias dienas „Sodra“ negauna įmokų iš darbdavių. Nemokamų dienų pernai priskaičiuota net 814 tūkst., 2008 metais jų būta perpus mažiau.

J.Andriejauskaitės nuotr./ „Sodros” Klaipėdos skyrius.
 „Sodros” Klaipėdos skyrius

Skaičiuojama, kad įvairios pensijos ir kompensacijos mokamos per 80 tūkst. gavėjų, jiems pernai išmokėta 569 mln. Lt. Vidutinė senatvės pensija siekia 845 Lt, neįgalumo – 727 Lt.

Nemažai lėšų prireikia ir pašalpų gavėjams. Pernai ligos, motinystės bei tėvystės išmokoms skirta 185 mln. Lt, tai dvigubai daugiau nei 2008 m. Vidutinė motinystės pašalpa Klaipėdoje ir rajone siekia 2 300 Lt. Didesnes kaip 5 000 Lt išmokas gauna apie dešimtadalis tėvų. Iš viso pašalpas gauna apie 8 500 mamų. Pasak direktoriaus pavaduotojos Daivos Dabravalskienės, dėl įtariamai neteisėtai gaunamų didelių motinystės išmokų pradėtas 41 ikiteisminis tyrimas, 9-ioms mamoms motinystės pašalpų mokėjimas yra laikinai sustabdytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius