Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 26

„Sodros” deficitas kitais metais – 2,7 mlrd. Lt (atnaujinta 12.26 val.)

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė ateinančių metų „Sodros“ biudžetui su maždaug 2,7 mlrd. Lt deficitu.
A.Kubilius prašė opozicijos paramos karpomam biudžetui
Pensijos ir kitos išmokos mažės / Egidijaus Jankausko/dienraščio 15 minučių nuotr.

Už įstatymo projektą po svarstymo balsavo 66, „prieš“ buvo 59 parlamentarai, o 5 susilaikė.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) pritarė siūlymams ateinančiais metais mažinti pensijas, kitas socialines išmokas. Motinystės išmokas planuojama mažinti nuo liepos mėnesio.

Taip pat Liberalų sąjūdžio siūlymu planuojama įvesti vadinamąsias bedarbių išmokų lubas – jos negalės būti didenės nei 650 Lt per mėnesį. Esą taip žmonės bus motyvuojami grįžti į darbo rinką, o ne gyventi vien iš pašalpų.

Tačiau atmesti siūlymai 2 procentais didinti „Sodros“ įmokas. Pritarus šiems siūlymams, planuojamas ateinančių metų „Sodros“ deficitas padidėjo iki 2,7 mlrd. Lt.

Opozicija kategoriškai priešinosi

Opozicinės partijos vieningai priešinosi pensijų, motinystės pašalpų, bedarbių pašalpų ir kitų socialinių išmokų mažinimui. Socialdemokratai siūlė dalį išlaidų, skiriamų pensijoms mokėti, perkelti iš „Sodros” į valstybės biudžetą – esą taip būtų sumažinta dabar Lietuvoje tvyranti socialinė įtampa. Kitas socialdemokratų siūlymas – gerai apsvarstyti ir įvesti progresinius mokesčius.

„Tvarkiečių“ lyderis Valentinas Mazuronis rėžė dar konkrečiau – esą balsavimas už ateinančių metų „Sodros“ biudžetą bus balsavimas už dar didesnį skurdžiausiai gyvenančių piliečių nuskurdinimą. Tačiau konkrečių pasiūlymų, kaip elgtis, politikas nepateikė.

„Darbiečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys teigė, kad jo partija taip pat kategoriškai priešinsis tokiam „Sodros“ biudžeto projektui ir jį lydintiems įstatymų pakeitimams. Esą „darbiečiai“ yra pateikę siūlymų paketą, kuris padėtų išspręsti „Sodros“ problemas keičiant pačią mokesčių sistemą. Jis kartojo, kad pirmiausia reikia atsižvelgti į verslo skatinimą ir naujų darbo vietų kūrimą – tik tokiu atveju „Sodra“ surinktų pakankamai pajamų ir jos išlaidos sumažėtų.

Ministras: pensijas mažinam, kad galėtume mokėti laiku

Tuo tarpu valdantieji opozicijai aiškino, kad nepritarus siūlomiems „Sodros” išmokų pakeitimams bus neįmanoma laiku išmokėti pensijų ar išmokų bedarbiams. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis teigė, kad dabartinės socialinio draudimo išmokų pertvarkos yra tik gaisro gesinimas, ir žadėjo kitais metais reikalauti esminių struktūrinių „Sodros“ permainų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas pabrėžė, kad dalis socialinių grupių, pavyzdžiui, mokytojai, statutiniai pareigūnai ar kultūros darbuotojai, jau prisidėjo prie krizės pasekmių mažinimo, kai buvo sumažintas bazinės algos dydis. Pasak ministro, iki šiol socialinės pašalpos dar nebuvo liečiamos, todėl esą dabar metas jų gavėjams būti solidariems su likusia visuomenės dalimi.

SRDK pirmininkas Rimantas Jonas Dagys kritikavo opozicijos siūlymus perkelti dalį „Sodros“ išlaidų ant valstybės biudžeto pečių – esą taip nieko neišgelbėsi, nes ir valstybės biudžete žiojėja skylė. Jis kategoriškai pareiškė, kad valdantieji ir be opozicijos gali patvirtinti ateinančių metų „Sodros“ biudžetą.

Nevengė asmeniškumų

Diskutuojant dėl „Sodros“ biudžeto, kai kurie parlamentarai piktinosi ankstesniais valdančiųjų sprendimais. „Tvarkietis“ Petras Gražulis piktinosi, jog valdantieji pataikauja stambiesiems verslininkams ir bankininkams bei kaltino premjerą sukėlus krizę. „Jei šiandien Lietuvos BVP krito 20 proc., tai 5 proc. krito dėl pasaulinės krizės, o 15 proc. yra Kubiliaus ir valdančiųjų klaidų padarinys“, – piktinosi P.Gražulis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas po balsavimo sugėdino P.Gražuli ir kitus parlamentarus, kurie tribūna naudojosi norėdami pasireklamuoti. „Gerbiamieji pirmiausia perskaitykite įstatymą, ir tada komentuokite. Žinoma, transliuoja televizija ir visi mato, tai norisi pasireikšti, bet komentuokite bent į temą“, – sakė A.Sysas.

Ragindamas balsuoti už „Sodros“ biudžetą, konservatorius-krikdemas Audronis Ažubalis metė akmenį į opozicijos daržą. Socdemus jis kaltino sugadinus socialinio draudimo sistemą ir pabėgus į Briuselį. „Darbiečiai, jūs su savo partijos lyderiais jau taip pat išreiškėt savo požiūrį į Lietuvos piliečius. Tai ir algų mokėjimas vokeliuose, paliekant žmones be pensijos, ir kiti dalykai“, – sakė A.Ažubalis.

Pastarieji komentarai sulaukė piktos „darbiečių“ reakcijos. „Pone Ažubali, gal pirmiausia turėkit šiek tiek savigarbos ir prieš kažką komentuodamas pagalvokite truputį, nes kitą kartą jūsų paties niekas negerbs“, – piktinosi „darbietis“ Vytautas Gapšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius