Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 13

„Sodros“ kompiuterių spindesys ir skurdas

Lietuva – stebuklų kraštas. Tik taip galima paaiškinti faktą, kad „Sodros“ skelbiamuose viešuosiuose konkursuose dėl milijoninių kontraktų jau dešimtį metų „Blue Bridge“ dažnai yra vienintelis dalyvis bei nugalėtojas.
„Sodra“ neseniai įsigijo virš 1000 kompiuterių.
„Sodra“ neseniai įsigijo virš 1000 kompiuterių. / „Scanpix“ nuotr.

Vienintelis dalyvis

2008 metais bendrovė „Blue Bridge“ laimėjo 4 „Sodros“ skelbtus viešuosius konkursus ir iš viso pardavė prekių ir paslaugų už 10 mln. 354 tūkst. litų.

Birželio mėnesį „Blue Bridge“ laimėjo konkursą dėl lokalinių kompiuterinių tinklų pirkimo ir įdiegimo, liepą – dėl duomenų centro techninės įrangos priežiūros ir remonto paslaugų tiekimo. Abiejuose konkursuose daugiau konkurentų nebuvo.

Spalio mėnesio viešajame konkurse dėl programinės įrangos licencijų ir jų aptarnavimo paslaugų tiekimo dalyvis taip pat buvo tik vienas – šį kartą „Blue Bridge“ dalyvavo sudariusi konsorciumą  (laikiną susivienijimą) su UAB „Fima“.

Dar viename praėjusių metų konkurse, kurio metu buvo įsigyta 1080 nešiojamų ir stacionarių kompiuterių, su „Blue Bridge“ konkuruoti bandė „Innovation computer group“. Tačiau tada abu pasiūlymai buvo atmesti. Pasak „Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjo Algirdo Meškausko, tada trims bendrovėms buvo išsiųsti pasiūlymai dalyvauti derybose. Tačiau atsiliepė ir derybose dalyvavo tik „Blue Bridge“.

Dalyvauti neapsimoka

Pasak „Sodros“, informacija apie viešuosius konkursus yra prieinama visiems. „Informacija skelbiama „Valstybės žinių“ priede, ES specialiame leidinyje ir papildomai mūsų internetiniame puslapyje. Pagal viešųjų pirkimų įstatymą nuo skelbimo apie pirkimą išsiuntimo iš viešųjų pirkimų tarnybos „Valstybės žinioms“ ir ES specialiam leidiniui iki paskutinės dokumentų pateikimo datos turi praeiti ne mažiau nei 45 dienos“, - informavo „Sodros“ atstovas A. Meškauskas.

Jei informacija prieinama visiems, tai kodėl nedalyvauja kitos IT bendrovės? „Net neapsimoka dalyvauti – susidaro toks įspūdis, kad laimėtojas žinomas iš karto“, - sakė „Innovation Computer Group“ komercijos direktorius Marius Butauskas.

Pasak „ICG“ atstovų, jie paskutiniame „Sodros“ skelbtame viešame konkurse dėl kompiuterių pirkimo dalyvavo, bet į kvietimą deryboms neatsiliepė dėl vidinių priežasčių.

Istorija kartojasi

„Blue Bridge“ konkursus laimi ir „Sodrai“ paslaugas teikia jau daugiau nei dešimtį metų. Dar 1999 metais  spaudoje nagrinėti „Sodros“ ir „Blue Bridge“ tarpusavio santykiai. Tada medžiagą apie viešuosius pirkimus panoro peržiūrėti ir Vyriausybės atstovai. Iš „Blue Bridge“ „Sodra“ tada pirko   „Compaq“ kompiuterinę įrangą, nors šią įmonę Lietuvoje atstovavo ir kiti gamintojai.

„Kiekvienam pirkimui yra sudaromos atskiros viešųjų pirkimų komisijos, o pasiūlymai vertinami Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka“, - taip į klausimą, kodėl „Blue Bridge“ dažnai būna vieninteliai konkurso dalyviai ir ne vienerius metus laimi pelningus kontraktus, atsakė „Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjas A. Meškauskas.

2003 metais „Sodra“ vėl pakliuvo į Valstybės kontrolės akivaizdį taip pat dėl informacinių sistemų atnaujinimo. Auditoriams peržiūrėjus dokumentus, paaiškėjo, kad „Sodra“ pažeidė įstatymus kiekvieno 2001-2002 metų pirkimo metu.

Dėl sudarytų neskaidrių sandėrių su UAB „Etnomedijos intercentras“ iš „Sodros“ direktoriaus pareigų atsistatydino Dalius Prevelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius