Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 08

Šokas jauniems tėvams: vos paros laiko mažylė Kauno klinikose liko be mamos

Antradienį jaunai kauniečių šeimai Kauno P.Mažylio gimdymo namuose gimė mergytė. Praėjus parai, mažylei prasidėjo šlapimo takų infekcija, tad ją nuspręsta pervežti į Kauno klinikas. Kartu norėjusiai vykti jos mamai tai daryti buvo uždrausta, nes dėl vykdomo remonto naujagimių skyriuje tiesiog trūksta vietų. Pirmenybė teikiama atvykusioms iš toliau sergančių vaikučių mamoms.
Kauno klinikose atlikta unikali procedūra
Kauno klinikose/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min kreipėsi šios jaunos šeimos giminaitė Jurga. Moteris teigia, kad sužinojusius, jog negalės Kauno klinikose apsistoti kartu su vos tik gimusia dukryte, jaunus tėvelius ištiko šokas. Jų mažylė savo pirmąsias gyvenimo dienas priversta bus leisti viena, be mamos šilumos, artumo jausmo? Kaip ten ją maitins? Kaip ja rūpinsis? – tokie klausimai kilo jaunai šeimai.

Dėl remonto šiuo metu Neonatologijos klinikoje su savo naujagimiais gali būti paguldytos tik 6 mamos. Tačiau visos kitos mamos prie savo mažylių gali būti ir juos slaugyti visą parą.

„Mano sūnėnui ir jo mylimajai tai – pirmasis vaikutis. Abu jie – jauni, vos 22-ejų sulaukę. Tad įsivaizduokite, koks buvo šokas, kai mamai neleista gultis į palatą kartu su kūdikiu. Pasiteiravus, kodėl, paaiškėjo, jog dėl vykdomo remonto naujagimių skyriuje trūksta vietų. Pirmenybė teikiama iš toliau atvykusioms gimdyvėms. Kaunietės mamos neturi teisės būti guldomos į skyrių kartu su kūdikiais.

Bet ar jų čia bėdos, kad įstaiga nesugeba tuo pasirūpinti? Pristatyk sudedamas loveles ar ką. Sukis iš padėties. Jie pasiruošę kad ir po dukrytės lovele gultis ir miegoti“, – teigė Jurga.

Moters įsitikinimu, šis atvejis – ne vienintelis. Pasipiktinusių kauniečių yra ir daugiau.

Žada, kad situacija šiemet išsispręs

Kauno klinikų atstovai šią problemą pripažįsta. Jie tikina, kad kol vyksta remontas, išties susidarė sudėtinga situacija. Viskas turėtų išspręsti iki šių metų pabaigos.

„Labai apgailestaujame dėl nepatogumų, su kuriais susidūrė jauna šeima. Suprantamas jos rūpestis ir nerimas. Galime užtikrinti, kad nesklandumai šiais metais bus išspręsti. Jie susidarė dėl šiuo metu Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje vykstančio remonto.

Kadangi grandiozinis remontas vyksta vienu metu dviejose klinikose tame pačiame pastate – Akušerijos ir ginekologijos bei Neonatologijos, – laikinai reorganizuotas komandinis neonatologų ir akušerių ginekologų darbas“, – informavo Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vadovė.

Pasak jos, dėl remonto šiuo metu Neonatologijos klinikoje su savo naujagimiais gali būti paguldytos tik 6 mamos. Tačiau visos kitos mamos prie savo mažylių gali būti ir juos slaugyti visą parą. Juk miestietėms grįžti namo persirengti ar palįsti po dušu yra geresnės galimybės negu mamytėms iš kitų miestų, kurioms tai kur kas problemiškiau.

Šiuo metu Naujagimių ligų skyriuje guli slaugančios mamos iš Klaipėdos, Telšių, Mažeikių, Marijampolės, Kėdainių, Kazlų Rūdos. Pasibaigus remontui, vietų mamoms bus net 24.

Remonto darbai Akušerijos ir ginekologijos bei Neonatologijos klinikose vyks iki šių metų pabaigos. Per daugiau nei metus truksiantį remontą 4 aukštų Perinatologijos pastatas bus iš esmės rekonstruotas: atnaujintos gimdymo palatos, Akušerijos ir Ginekologijos skyrių palatos, Neonatologijos klinikos palatos bei Naujagimių reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius.

Atnaujintos palatos bus panašesnės į viešbučio kambarius nei į gydymo įstaigos palatas. Neišnešiotų naujagimių susilaukusioms šeimoms bus sudarytos dar geresnės sąlygos kengūros priežiūros metodui taikyti – bus pastatyta daugiau patogių fotelių Naujagimių reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Pasibaigus remontui, vietų mamoms bus net 24.

Neonatologijos klinikoje per metus gydoma beveik 4000 naujagimių, iš kurių apie 500 – neišnešiotų. Beveik 150 klinikoje gydomų naujagimių yra mažesnio nei 1500 g svorio.

Remonto darbai finansuojami iš Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos projekto „Energiją tausojančių technologijų įdiegimas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje VšĮ Kauno klinikos, teikiančioje sveikatos priežiūros paslaugas nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams“, specialiųjų Akušerijos ir ginekologijos, Neonatologijos klinikų lėšų, taip pat bendrojo LSMU ligoninės Kauno klinikų biudžeto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius