Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2017 01 02

Šokas sostinės tėvams: savivaldybės 100 eurų kompensacija – už 11 mėnesių ir tik už lankytas dienas

Kompensaciją iš Vilniaus miesto savivaldybės už privatų darželį gaunantys tėvai jaučiasi lyg gavę antausį: jie tik šiomis dienomis sužinojo, kad nuo sausio gaus kompensaciją tik už tas dienas, kuriomis vaikas lankė darželį – už kitas teks mokėti iš savo kišenės. Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas 15min tikino, kad jei vaikas darželio nelankys dėl pateisinamos priežasties, kompensaciją gaus, nors apie tai savivaldybės sprendime – nė žodžio.
Vaikų darželis
Vaikų darželis. Asociatyvinė nuotr. / Sauliaus Žiūros nuotr.

Šiomis dienomis 15min gavo ne vieną skaitytojo laišką, kuriame piktinamasi, kad tvarka pakeista nepasitarus su tėvais. Negana to, kad gresia gauti mažesnę kompensaciją, savivaldybė „nukirpo“ vieną mėnesį ir 100 eurų žada mokėti tik už 11 mėnesių per metus.

Kompensacija – tik už lankytas dienas

Gruodžio 7 dieną Vilniaus miesto savivaldybės priimtame sprendime rašoma, kad savivaldybė kompensuoja iki 100 eurų sumą, proporcingą faktiškai lankytų dienų skaičiui. Pagal naują tvarką privatūs darželiai iki kito mėnesio 5 dienos savivaldybei turi pateikti ataskaitą, kurioje nurodomas kiekvieno vaiko faktiškai lankytų dienų skaičius. Apie jokias išimtis dokumente nėra rašoma.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Tačiau privatūs darželiai ima mokestį iš vaikų ne tik už lankytas dienas, bet ir už tą laiką, jei vaikas nelankė, pavyzdžiui, dėl ligos ar tėvų atostogų.

Dažnai darželiai turi du apmokėjimo variantus: mokamas stabilus abonentinis mokestis arba mokamas mažesnis abonentinis ir atskirai – už kiekvienos dienos maistą. Tačiau antras variantas gerokai brangesnis už pirmąjį, jei vaikas lanko visas dienas.

Paprašė susimokėti visą sumą be kompensacijos

Prieš kelias dienas 15min skaitytojas Andrius sulaukė laiško iš sostinės „Šilagėlės“ darželio, kuris informavo, jog dėl pasikeitusios tvarkos už sausį tėvai privalo sumokėti visą sumą, be kompensacijos.

„Trišalė sutartis galioja iki kitų metų rugsėjo 1 dienos. Pagal sutartį, sąlygos keičiamos būti negali, savivaldybė tik gali vienašališkai nutraukti sutartį, jei neatitinkama jos keliamų kompensavimo sąlygų“, – piktinosi Andrius. Jam užkliuvo ir tai, kad kompensacija nuo šiol bus mokama 11, o ne 12 mėnesių, kaip anksčiau.

„Atsiranda punktas, kad bus kompensuojama tik už faktiškai lankytas dienas – bet ką daryti tokiu atveju, jei vaikas mėnesį serga ir iš vis darželio lankyti negali? Kas padengs už nelankymą?“ – klausė jis.

Už sausį iš tėvų ima visą kainą

„Šilagėlės“ darželio direktoriaus pavaduotoja Daiva Jurevičienė pirmadienį 15min sakė, kad klausimus reikėtų adresuoti Vilniaus miesto savivaldybei, kuri paskutinėmis praėjusiųjų metų dienomis raštu informavo, kad keičiama kompensacijų skaičiavimo tvarka.

Ji pripažino, kad tai buvo labai netikėta bei vylėsi, jog savivaldybė detaliau paaiškins sprendimą ir jo motyvus.

Kadangi mes supratome, kad sausį tų pinigų mes nesulauksime, šį mėnesį netaikysime jokios kompensacijos sumos.

„Kol kas mes negauname detalesnio išaiškinimo. Pagal naują tvarką kompensacija bus skiriama tik už faktiškai lankytas dienas. Dabar kompensaciją darželis gaus tik tada, kai pateiks ataskaitą apie faktiškai lankytas dienas, tai yra po mėnesio. Kadangi mes supratome, kad sausį tų pinigų mes nesulauksime, šį mėnesį netaikysime jokios kompensacijos sumos, nes nežinome, ką taikyti – negalime numatyti, kiek vaikas lankys darželį“, – teigė direktoriaus pavaduotoja.

Kadangi iki šiol buvo aiški kompensacijos suma, jos darželiai iš tėvų neimdavo, tad sausį tėvams tenka gerokai plačiau atverti pinigines.

V.Benkunskas: liga – pateisinama priežastis, atostogos – ne

Sostinės vicemeras V.Benkunskas 15min teigė, kad kompensaciją už 11 mėnesių nuspręsta mokėti dėl to, jog valstybiniai darželiai veikia 11, o ne 12 mėnesių.

„Vieną mėnesį tėvai atostogaudami savo vaikus auklėja namuose. Tą patį principą pritaikome ir privatiems darželiams“, – teigė jis.

V.Benkunskas pabrėžė, kad tai tėvams neturėjo būti staigmena, nes apie šį sprendimą paskelbta prieš mėnesį ar du.

„Didesnė naujiena ir kilęs ažiotažas – dėl mokėjimą už faktinį lankymą. Mes prašysime, kad privatūs darželiai žymėtų, kiek dienų per mėnesį vaikas lanko privatų darželį ir atitinkamai mokėsime už lankytas dienas. Nes mes mokame už suteiktą paslaugą, o ne šiaip turimą sutartį, kuria nesinaudoja tėvai“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

Tačiau V.Benkunskas pabrėžė, kad savivaldybė mokės už tas dienas, kurias vaikas praleido dėl pateisinamos priežasties.

Jis išvardijo keletą tokių priežasčių: jei vaikas susirgo, jei tėvai turėjo vaiką pasiimti kartu į komandiruotę ir neturėjo jo kam palikti, tėvas ar mama pasiėmė „tėvadienį“ ir laiką leidžia su vaiku namuose. V.Benkunsko teigimu, atvejais, kai tėvai išvažiuoja mėnesiui atostogauti, savivaldybė kompensacijos mokėti neturėtų.

Bet pagrindinis dalykas – kad kompensacijos bus mokamos už nelankymą dėl ligos.

Paklaustas, kas nuspręs, kuri priežastis yra pateisinama, o kuri – ne, vicemeras svarstė, kad dėl to reikėtų apsispręsti artimiausiame tarybos posėdyje, kad nebūtų interpretacijų. „Bet pagrindinis dalykas – kad kompensacijos bus mokamos už nelankymą dėl ligos“, – pabrėžė pašnekovas.

„Mes norime išvengti tokių situacijų, kai pasirašo sutartį su privačiais darželiais, jie pradeda gauti kompensaciją, o mėnesį, du ar tris vaiko neveda nė vienos dienos. O kompensaciją mes mokame“, – teigė vicemeras. Jis priminė, kad pernai savivaldybė dėl vieno piktnaudžiavimo atvejo yra net kreipusis į prokurorus.

Jis įsitikinęs, kad nauja tvarka padės sudrausminti ir privačius darželius, kad jie nedarytų pažeidimų.

V.Benkunskas patvirtino, kad savivaldybė darželiams už sausį kompensacijas mokės vasarį, kai jos bus apskaičiuotos.

„Visada, kai gauni ir atsiranda galimybė kažkiek prarasti, yra nepatogumų. Tačiau norisi, kad biudžeto lėšos būtų skiriamos tam dalykui, dėl kurio ir sukurta sistema“, – pridūrė jis. Anot V.Benkunsko kompensacija šiuo metu mokama už 5000 vaikų – dvigubai daugiau, nei prieš pusantrų metų, kai buvo įvesta kompensavimo tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje