Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 26

Soliariumų lempos kaitino per stipriai

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras patikrino mieste veikiančius soliariumus ir aptiko nemažai pažeidimų.
Soliariumas
Soliariumas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Klaipėdos mieste yra 28 objektai, teikiantys soliariumų paslaugas, iš jų 19 yra soliariumų studijos, kuriose yra daugiau nei 1 soliariumo įranga.

Per šį laikotarpį Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai atliko penkiolika patikrinimų, iš jų vienuolika – vykdant periodinę kontrolę, du – grįžtamąją, du – operatyviąją. Patikrinimų metu taip pat buvo paimti 135 ploviniai nuo aplinkos paviršių (nuo soliariumo įrangos gulto, nuo prie soliariumo įrangos patiesto kilimėlio). Ploviniuose mikrobinės taršos nenustatyta. Taip pat atliktas 131 veiksmingosios energinės apšvietos matavimas.

Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad 61,8 proc. matavimų veiksmingosios energinės apšvietos matavimų viršijo leidžiamą higienos normos apšvietą; dviejose objektuose paslaugos teikiamos neturint leidimo–higienos paso; viename objekte nesukomplektuotas pirmosios pagalbos rinkinys.

Už higienos normos reikalavimų pažeidimus atsakingiems darbuotojams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai ir bus taikomos administracinio poveikio priemonės.

Higienos norma reglamentuoja, kad soliariumų paslaugų teikėjai neturi teisės naudoti techniškai netvarkingos įrangos; teikti paslaugas, jeigu yra įskilęs ar kitaip pažeistas soliariumo įrangos gultas, pažeistos ar nuimtos ultravioletinių spindulių filtrų plokštės, neveikia soliariumo įrangos laikmatis;
naudoti ultravioletinių spindulių spinduolius (lempas) pasibaigus jų gamintojo nurodytam darbo laikui ir  sandėliuoti juos tam nepritaikytose soliariumo patalpose; naudoti pažeistus (įskilusius, subraižytus) apsauginius akinius; teikti soliariumų paslaugas jaunesniems nei 18 metų asmenims (net jeigu jie turi raštiškus tėvų sutikimus); teikti informaciją apie soliariumo gydomąjį, profilaktinį poveikį ar teigiamą poveikį sveikatai.

Soliariumuose turi būti iškabintos deginimosi soliariume taisyklės, t.y. klientas turi žinoti, kad prieš naudojimąsi soliariumu būtina pasitarti su gydytoju dermatologu ar bendrosios praktikos gydytoju dėl savo odos tipo, vartojamų vaistų ir galimos organizmo reakcijos į ultravioletinę spinduliuotę; deginantis soliariume kūno ir veido oda turi būti švari, nesutepta kremais, losjonais, dezodorantais arba kitomis kosmetinėmis priemonėmis, sausa; deginantis soliariume nerekomenduojama naudoti įdegį skatinančių (stiprinančių) kosmetikos gaminių; negalima naudoti kosmetikos gaminių, apsaugančių nuo natūralių saulės spindulių poveikio; naudotis apsauginiais akiniais, kurie privalo būti pažymėti CE ženklu ir išduodami kiekvienam soliariumo lankytojui; deginantis moterims rekomenduojama dengti krūtis, tiek vyrams, tiek moterims – genitalijas; deginantis.

Rekomenduojama dengti plaukus, randus, tatuiruotas kūno vietas, nes tatuiruočių dažai gali blukti ar sukelti alerginę reakciją; deginimosi trukmė ir režimas turi būti pasirenkami atsižvelgiant į odos tipą, odos jautrumą, soliariumo gamintojo rekomendacijas; pirmojo deginimosi soliariume trukmė turi atitikti soliariumo gamintojo rekomenduojamą deginimosi trukmę, bet turi būti ne ilgesnė kaip 10 min.

I ir II odos tipo asmenims (jeigu jie vis dėlto nutaria degintis soliariume) būtina iki pusės sumažinti soliariumo įrangos gamintojo rekomenduojamą pirmojo deginimosi soliariume seanso trukmę;
deginimosi skaičius neturi viršyti dviejų kartų per savaitę ir daugiau kaip 30 kartų per kalendorinius metus; tarp dviejų deginimosi seansų turi būti daroma ne trumpesnė kaip 48 val. pertrauka;
po deginimosi soliariume negalima tą pačią dieną degintis saulėje; odoje atsiradus neišnykstantiems patinimams, bėrimams, žaizdoms arba pigmentiniams apgamams, būtina kreiptis į gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius