-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 12

Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė:Trys užduotys prieš skolinantis, kad tvariai valdytumėte savo finansus

Planuojant asmeninį biudžetą, neretai tenka svarstyti, kuriems dalykams skolintis verta, o kuriems ne. Planuojant imti bet kokią paskolą – ar tai būtų ilgalaikis pirkinys, kaip būstas, ar ne toks ilgas įsipareigojimas, pravartu iš anksto atlikti tris užduotis, kurios padėtų suprasti, ar galėsite su paskola gerai susigyventi ir ar jūsų biudžetas išliks tvarus.
Sonata Gutauskaite Bubneliene
Sonata Gutauskaite Bubneliene / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Paskola SEB bankas

Paskola yra būdas iškart įsigyti daiktus, kurių mums reikia norint gerinti savo gyvenimo kokybei ir kas mėnesį po truputį skolintus pinigus grąžinti. Todėl skolintis verta tuomet, kai tai, ką įsigyjame už skolintus pinigus, suteikia naudos, pagerina buitį, gyvenimo kokybę, leidžia ilgainiui sutaupyti ar papildomai užsidirbti.

Norint tvariai valdyti finansus nevertėtų skolintis pinigų greitiems norams tenkinti.

Pavyzdžiui, automobilis, kuriam skolinsitės, gali padėti sutaupyti laiko ar būti naudingas važinėjant į geriau mokamą darbą kitame mieste. Paskola mokslams, įvairiems kursams norint pagerinti savo kvalifikaciją, įgyti papildomų reikiamų įgūdžių galėtų būti naudinga ieškant geresnio darbo. Kai matuojame paskolos namų remontui naudą, galvojame apie tai, kad geriau jausimės namuose ar įsirengsime juose reikiamą darbo vietą. Skolindamiesi sveikatos reikmėms, pavyzdžiui, lazerinei akių operacijai – įvertiname, kad po to geriau jausimės ir labiau savimi pasitikėsime.

Norint tvariai valdyti finansus nevertėtų skolintis pinigų greitiems norams tenkinti, neapgalvotiems, neplanuotiems pirkiniams, kurių nebuvote numatę pirkti, ar prabangos prekėms, kuriomis norite išsiskirti, – šiems dalykams derėtų sutaupyti ir leisti savo turimus, o ne skolintus pinigus.

Ruošiantis imti paskolą, pravartu 3–6 mėnesius pamėginti gyventi be tokios pinigų sumos, kurią skirtumėte paskolos įmokai.

Trys užduotys

Prieš skolinantis visada svarbu atlikti namų darbus, kuriuos sudaro trys pagrindinės užduotys.

  • Pirma, svarbu nustatyti, kokią pajamų dalį galite skirti paskolai grąžinti. Laikantis atsakingojo skolinimo reikalavimų, bendra mėnesio įmokų, mokamų už visas paimtas paskolas, suma neturi viršyti 40 proc. per mėnesį gaunamų pajamų. Tokia yra didžiausia dalis, tačiau svarbu apgalvoti ir tai, ar turėdami vieną paskolą, pavyzdžiui, pasiskolinę būstui, dar norėsite skolintis automobiliui ar kitam didesniam pirkiniui. Rinkos duomenimis, būsto paskolos įmokoms Lietuvoje vidutiniškai gyventojai skiria 25–30 proc. savo pajamų. Be to, individualios situacijos gali labai skirtis, todėl visų pirma pravartu aiškiai atsakyti sau į klausimą, kiek aš, skirdamas paskolai, galėsiu komfortiškai gyventi ir tenkinti kitus savo poreikius.

  • Antra, ruošiantis imti paskolą, pravartu 3–6 mėnesius pamėginti gyventi be tokios pinigų sumos, kurią skirtumėte paskolos įmokai. Pavyzdžiui, jei planuojate pasiskolinti automobiliui, kurio įmoka bus 160 eurų kiekvieną mėnesį, pamėginkite gyventi be šios sumos ir stebėkite, kaip keičiasi jūsų gyvenimo kokybė. Ar sudėtinga? Ar visai nejaučiate jokio skirtumo? Jei jaučiatės gerai, netenka savęs riboti, tuomet jūs esate pasiruošęs prisiimti planuojamus finansinius įsipareigojimus.

    Toks pratimas padeda nustatyti, ar sprendimas skolintis bus tvarus. Be to, jis teikia ir papildomą naudą – keletą mėnesių pabandžius gyventi taip, tarsi jau mokėtumėte paskolą, dalį pinigų dar ir sutaupysite. Juos galėsite skirti didesnei pradinei įmokai arba pridėti prie finansų pagalvės nenumatytiems atvejams, jei pakankamos dar neturite sukaupę.

  • Galiausiai beliks palyginti paskolų pasiūlymus, įvertinti paskolos grąžinimo kainą ir pasirinkti geriausią sprendimą.

Kaip ir daugumai kitų dalykų gyvenime, kad jie pavyktų sklandžiai, (pavyzdžiui, vieša prezentacija, kalba, rimta ataskaita) reikia ruoštis ar repetuoti, taip ir norint imti paskolą, kad toks sprendimas būtų finansiškai tvarus, reikia pasirengti – gerai viską apskaičiuoti.

Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė yra SEB banko valdybos narė ir SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius