Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 23

„Sorainen“ advokatų kontora apie įstatymą pažeidusią savo teisininkę: jos žiniomis bei gebėjimais neabejojame

Nepaisant nustatytų įstatymo pažeidimų, advokatų kontora „Sorainen“ teigia neabejojanti buvusios Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) vadovės Lauros Nalivaikienės, dabar perėjusios į kitą barikadų pusę, žiniomis bei gebėjimais.
Laura Nalivaikienė
"Sorainen" ekspertė Laura Nalivaikienė / Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija / sorainen.com ir smeliovartai.lt nuotr.

Šių metų pradžioje ilgametė inspekcijos vadovė paliko postą ir perėjo į kitą barikadų pusę. Dabar ji bendradarbiauja su advokatų kontora „Sorainen“, kuri atstovauja ne vienam problemiškam statytojui.

Trečiadienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, kad L.Nalivaikienė pažeidė įstatymą. Konstatuota, kad ji nesilaikė vienerių metų atvėsimo laikotarpio ir atstovavo verslininkų interesams statybų sektoriuje, nors to daryti negalėjo.

Įstatymas neleidžia asmeniui, nustojusiam eiti pareigas valstybinėje tarnyboje, vienerius metus atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims valstybės ar savivaldybių institucijose tais klausimais, kurie buvo priskirti jo tarnybinėms funkcijoms.

Nebėra laikoma nepriekaištingos reputacijos asmeniu

VTEK pažymi, kad L.Nalivaikienei šiuo metu dar galioja draudimas dirbti savo kontroliuotoje srityje, ji po VTEK sprendimo taip pat nebėra laikoma nepriekaištingos reputacijos asmeniu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis

Atvėsimo laikotarpis taikomas prevenciniais tikslais, jog valstybės tarnyboje dirbęs asmuo nesinaudotų tarnybos metu įgyta informacija, praktinėmis žiniomis bei pažintimis.

Pagal Lietuvos advokatūros įstatymą ir Lietuvos advokatų etikos kodeksą, advokatai turi būti nepriekaištingos reputacijos ir ją saugoti. Vis dėlto, šiuo atveju „Sorainen“ advokatų kontora teigia vis dar pasitikinti savo eksperte.

„Sorainen“: L.Nalivaikienės žiniomis bei gebėjimais neabejojame

Po VTEK sprendimo 15min kreipėsi į „Sorainen“ advokatų kontorą su klausimu, ar ji ketina toliau bendradarbiauti su L.Nalivaikiene, kuri kaip konstatavo VTEK, pažeidė įstatymą.

Elektroniniu paštu 15min buvo perduotas advokatų kontoros „Sorainen“ Lietuvos biuro vadovaujančio partnerio Tomo Kontauto komentaras, kuriame teigiama, kad kontora ir šiandien L.Nalivaikienės žiniomis bei gebėjimais neabejoja.

„Gerbiame Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos darbą, atliktą tyrimą ir priimtą sprendimą“, – taip pradedamas advokatų kontoros komentaras.

Vis dėlto, „Sorainen“ atstovas teigia, kad L.Nalivaikienės žiniomis neabejoja: „Siekdami visuomet teikti aukščiausios kokybės teisines paslaugas, privalome pritraukti talentingiausius ir kompetentingiausius specialistus. Tikime, kad daug tokių yra ir viešajame sektoriuje, tad pakviesdami Laurą, kaip vieną stipriausių teritorijų planavimo ir statybos teisės ekspertę Lietuvoje, prisijungti prie mūsų kontoros, įžvelgėme jos potencialą būti puikia patarėja kontoros teisininkams ir klientams. Ir šiandien jos žiniomis bei gebėjimais neabejojame.“

Taip pat advokatų kontora pažymėjo, kad galbūt būtų galima ginčyti VTEK sprendimą: „Žvelgdami iš teisinės perspektyvos matome aspektų, kurie galėtų būti ginčytini, tačiau sprendimą, ar Komisijos sprendimą verta ginčyti teisme, savo nuožiūra priims pati Laura. Tai liečia jos privatų gyvenimą, toks sprendimas galimai būtų palydėtas didelio žiniasklaidos spaudimo, tad gerbdami kiekvieną advokatų kontoroje „Sorainen“ dirbantį advokatą, teisininką, ekspertą ar administracijos darbuotoją nenorime paveikti tokio sprendimo.“

Neatsakė į klausimą, kodėl sakė netiesą

VTEK posėdyje trečiadienį taip pat paaiškėjo, kad L.Nalivaikienė sakė netiesą 15min žurnalistams.

15min atskleidė, kad VTPSI susiformavo keista praktika. Paaiškėjo, kad po L.Nalivaikienės išėjimo iš darbo jos ryšiai su buvusiais pavaldiniais nenutrūko, vyko daug pokalbių telefonu su įvairiais VTPSI darbuotojais. 15min turimos VTPSI darbuotojų tarnybinių telefonų pokalbių išklotinės rodo, kad kai kurie skambučiai vyko tą mėnesį, kai stambius „Sorainen“ klientus krėtė skandalai.

Anksčiau duodama interviu 15min portalui L.Nalivaikienė teigė, kad su buvusiais pavaldiniais kalbėjo apie teisės aktų taikymą ir patikino, jog su niekuo nekalbėjo apie skandalingąjį „Misionierių sodų“ projektą, dėl kurio vyksta teisminiai ginčai ir kuriam atstovauja jos advokatų kontora.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ant Vilniaus Išganytojo kalvos statomas daugiabučių projektas „Misionierių sodai“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ant Vilniaus Išganytojo kalvos statomas daugiabučių projektas „Misionierių sodai“

„Ar jūs kalbėjotės su buvusiais pavaldiniais apie „Misionierių sodų“ projektą“? – žurnalistė dar liepos mėnesį klausė L.Nalivaikienės.

„Apie „Misionierių sodų“ projektą tikrai niekas nei man skambino, nei aš skambinau. Aš neatstovauju šitam statytojui“, – tuomet atsakė ji.

15min interviu, kuriame L.Nalivaikienė teigė nesikalbėjusi su kolegomis apie „Misionierių sodų“ projektą, galite pamatyti žemiau esančiame vaizdo įraše. Trečiadienį VTEK posėdyje paaiškėjo, jog tai nebuvo tiesa.

VIDEO: Į kitą barikadų pusę perėjusi institucijos vadovė pavaldinių nepamiršta: užfiksuota dešimtys įtartinų skambučių

VTEK laikinasis vadovas Virginijus Kanapinskas posėdyje teigė, kad bent keli inspekcijos darbuotojai pripažino, jog su L.Nalivaikiene buvo kalbėta apie konkrečius statybų objektus. Išvardinti projektai yra vieni skandalingiausių Vilniuje: Birutės g. 40 ir „Misionierių sodai“, taip pat buvo kalbėta ir apie kitus statybų projektus.

Vis dėlto VTEK posėdyje buvo konstatuota, kad pokalbių įrašai nebuvo daromi. Komisija konstatavo, kad nors tokie pokalbiai yra vertintini kritiškai, nėra pakankamai duomenų ir įrodymų, jog pokalbiuose L.Nalivaikienė atstovavo konkretiems klientams, todėl šioje dalyje tyrimas buvo nutrauktas.

15min kreipėsi į L.Nalivaikienę su klausimu, kodėl ji anksčiau žurnalistams sakė netiesą. Aiškaus atsakymo į jį nebuvo gauta, buvusi inspekcijos vadovė akcentavo, kad „Misionierių sodų“ statytojams neatstovauja.

„Komisija juk patvirtino, kad kalbos, žmonių liudijimai ar įsivaizdavimai savaime neįrodo, kad aš atstovavau kieno nors interesams. Tiek tada, tiek dabar mano atsakymas į Jūsų klausimą yra toks pats: neatstovavau ir neatstovauju UAB „Misionierių namai“. Nuo tolimesnių komentarų norėčiau susilaikyti, nes Komisija dar nėra surašiusi priimto sprendimo motyvų“, –rašoma L.Nalivaikienės atsiųstame komentare.

Pažeidimas dėl atstovavimo statytojams Palangoje

VTEK nustatytas įstatymo pažeidimas buvo susijęs su Palanga. 15min jau rašė, kad L.Nalivaikienė gali būti susijusi su mažiausiai vienu problematišku objektu pajūryje. Palangoje tarp statytojo ir savivaldybės kilo konfliktas. Vaizdingoje vietoje, pušyne, visai netoli jūros, statybų vystytojai nusprendė statyti apartamentus.

Palangos savivaldybė teigė, kad detaliajame plane buvo numatyta statyti vilą su pagalbiniu pastatu, o dar prieš patvirtinant dokumentus statytojai jau pardavinėjo butus ne tik viloje, bet ir pagalbiniame pastate, kuriame negali gyventi žmonės. Todėl Palangos savivaldybės administracijos direktorė netvirtino statytojų sklypo detaliojo plano.

smeliovartai.lt/Pastato vieta
smeliovartai.lt/Pastato vieta

Tada istorijoje atsirado L.Nalivaikienė. Pasak Palangos savivaldybės, jau išėjusi iš inspekcijos, L.Nalivaikienė dalyvavo derybose dėl taikos sutarties tarp statytojo ir savivaldybės. Teigiama, kad ji atstovavo statytojui UAB „Elektros gelmė“.

VTEK posėdyje buvo konstatuota, kad trys Palangos savivaldybės darbuotojai komisijai paliudijo, jog buvusi Statybos inspekcijos viršininkė atstovavo statytojui, agitavo už taikos sutarties sudarymą tarp statytojo ir savivaldybės. Būtent todėl, VTEK vertinimu, ir buvo pažeistas įstatymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius