-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 26

SOS vaikų kaimai drauge su Varėnos moksleiviais skatins visuomenę tapti globėjais šeimose

Šį savaitgalį Varėnoje vyksiančioje Grybų šventėje nevyriausybinė vaikų globos organizacija SOS vaikų kaimai kartu su Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos moksleiviais skatins visuomenę atkreipti dėmesį į vaikų globos namuose augančių vaikų problemas.
Asociatyvi nuotr. Vaikai.
Asociatyvi nuotr. Vaikai. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Apie akciją kalbamės su SOS vaikų kaimų Lietuvos draugijos komunikacijos projektų vadove Ieva Matoniene.

– Papasakokite apie Grybų šventę.

– Tai tradicinė Dzūkijos šventė, vykstanti Varėnoje, kuri sulaukia grybautojų iš visos Lietuvos, taip pat svečių iš užsienio. Ši šventė vyksta  kiekvienų metų paskutinįjį rugsėjo šeštadienį.

Šventės metu vyksta tradicinis grybavimo čempionatas, iš Vilniaus į Varėną atvyksta grybautojus vežantis traukinys, šventės vietoje (kaip kokiose Rumšiškėse) įsikuria Varnos rajono seniūnijos, kurios tarpusavyje konkuruoja, kuri gražiau įsirengs savo kiemelį, groja liaudiška muzika, amatininkai ir liaudies meistrai pardavinėja savo gaminius. 

– Kodėl būtent jos metu yra organizuojama akcija?

– SOS vaikų kaimai kartu su Varėnos rajono savivaldybe įgyvendina projektą „Tvarus perėjimas nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų alternatyvų“.

Taigi, Varėnos žemėje vykstančio projekto dalyviai siekia parodyti visuomenei vaikų globos šeimoje svarbą, sukurti realiai veikiančias alternatyvas institucinei globai pakeisti. Siūlomo alternatyviojo vaikų globos modulio įgyvendinimas praktiškai bus pritaikytas Varėnos rajono savivaldybėje, kuri yra šio projekto partneris.

Varėnoje siekiama atrasti daugiau vietos žmonių, kurie sutiktų tapti vaikų globėjais.

Varėnoje siekiama atrasti daugiau vietos žmonių, kurie sutiktų tapti vaikų globėjais. SOS vaikų kaimai kartu su Varėnos rajono vaiko teisių apsaugos ir socialinės rūpybos specialistais siekia iki kitų metų balandžio mėnesio sukurti kompleksines bendruomenines paslaugas, kurias būtų galima teikti socialinės rizikos šeimoms, tėvų globos netekusiems vaikams ir paaugliams.

Kadangi SOS vaikų kaimai savo projektą vykdo Varėnoje, todėl šiai akcijai pasirinko žinomą šventę, kurioje apsilanko visi varėniškiai. SOS vaikų kaimai daug bendradarbiauja su Vydenių seniūnijos socialiniais darbuotojais, todėl ir įsikurs šios seniūnijos kiemelyje.

– Kas sugalvojo šią akciją?

– Šią akciją inicijavo Varėnos rajone projekto laikotarpiu dirbanti SOS vaikų kaimų mobilioji komanda: socialinių paslaugų koordinatorė Diana Pekarskienė ir socialinė darbuotoja Eglė Aliulienė.

Šios moterys kartu su Varėnos rajono seniūnijų, vaikų globos namų darbuotojais, vaiko teisių apsaugos specialistais kompleksiškai organizuoja pagalbą šeimoms ir globojamiems vaikams, sprendžia probleminius atvejus, ugdo vaikų globos namuose augančių paauglių socialinius įgūdžius, rengia juos savarankiškam gyvenimui, pavyzdžiui, konsultuoja, kaip pasirinkti tolimesnių studijų kryptį bei profesiją.

Vietos specialistai ir mobilioji komanda ypatingą dėmesį skiria individualių pagalbos planų vaikams ir šeimoms sudarymui. Toks planavimas šeimoms suteikia pačias reikalingiausias paslaugas, o vaikams šeimose sukuriama saugiausia aplinka.

– Kaip vyks akcija?

– 20 Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos moksleivių, vilkėdami SOS vaikų kaimo marškinėliais, vaikščios po Grybų šventės minią ir dalins vietos žmonių surinktos arbatos maišelius, kuriuos  vietos moterys pasiuvo savo rankomis iš lino.

Kiekvieną maišelį puošia Valkininkų vaikų globos namų „Spengla“ auklėtinių nupiešti piešiniai. Vaikai šventės svečiams dalins šiuos arbatos maišelius kaip simbolinį linkėjimą su meile ir šiluma pažvelgti į vaikų, netekusių tėvų globos, norą gyventi šeimose, t. y. natūralų šilumos troškimą.

Kaip teigia SOS vaikų kaimų Šeimų stiprinimo programų patarėja Lina Kėželytė, globėjų šeimose augantys vaikai – tai vaikai, gimę šių žmonių širdyse. Tačiau šis procesas yra nelengvas globėjams tiek emocine, moraline, tiek materialine, socialine prasme.

– Kiek moksleivių planuoja dalyvauti?

– Kol kas yra užsirašę 20 vaikų, o šiandien jau pareiškė norą dalyvauti dar 10.

Idėja – priminti žmonėms apie 4000 vaikų, kurie auga vaikų globos namuose, tačiau svajoja augti šeimose: būti įvaikinti arba augti pas globėjus.

– Kokia pagrindinė akcijos idėja?

– Idėja – priminti žmonėms apie 4000 vaikų, kurie auga vaikų globos namuose, tačiau svajoja augti šeimose: būti įvaikinti arba augti pas globėjus.

Moksleiviai šventės metu klausinės žmonių, ar jie – turėdami galimybes – sutiktų į savo šeimas priimti globoti vaiką iš vaikų globos namų.

– Kokias pastebite tendencijas, daugėja ar mažėja įvaikinamų vaikų?

– SOS vaikų kaimų Šeimų stiprinimo programų patarėjos Linos Kėželytės duomenimis, pagal Vaiko teisių apsaugos skyrių pateiktus duomenis, lyginant 2013 metų (sausio – birželio mėn) ir 2014 metų (sausio – birželio mėn) statistiką, pastebimas norinčių globoti vaikus šeimų mažėjimas.  2013 metais (sausio–birželio mėnesiais) buvo 340 šeimų, pareiškusių norą globoti vaikus, o per tą patį laikotarpį 2014 metais tokių šeimų buvo 38 mažiau: 312 šeimų. 2013 metais, (birželio mėnesio duomenimis) iš viso buvo 4686 šeimos, kurios globojo vaikus, o 2014 metais (birželio mėnesio duomenimis) iš viso buvo 4563 šeimos t.y  123 šeimomis mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius