Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 23

Sosnovskio barščiai toliau veši Vilniuje – žydi prie parduotuvės ir daugiabučio

Vilniaus Perkūnkiemyje gyvenantis Justinas per langą mato baltai žydinčius Sosnovskio barščius. Jie auga vidury gyvenamojo rajono tarp Bieliūno ir Eitminių gatvių, šalia daugiabučio ir parduotuvės. Vilniaus savivaldybė tvirtina, kad sklypo šeimininkai bus įpareigoti savo teritoriją sutvarkyti.
Sosnovskio barštis Vilniaus Perkūnkiemyje
Sosnovskio barščiai Vilniaus Perkūnkiemyje / 15min skaitytojo Justino nuotr.

Šioje vietoje Sosnovskio barščiai auga jau ne vienerius metus, tvirtina Justinas.

„Ne pirmus metus Perkūnkiemyje tarp parduotuvės Bieliūnų g. 1 ir daugiabučio gyvenamojo namo Eitminių g. 12 auga Sosnovskio barščių plantacija. Suprantama, kad savivaldybei labai toli iki miesto pakraščio ir visko neapžiūrėsi. Bet jau bent seniūnijos darbuotojai galėtų žinoti savo ūkio būklę“, – piktinosi vilnietis.

Tvarko ir savivaldybė

Giedrė Čeponytė, Vilniaus savivaldybės Želdynų poskyrio vedėja, tikina, kad sostinės savivaldybė dar prieš dvejus metus pati ėmėsi aktyviai tvarkyti pavojingais invaziniais augalais – Sosnovskio barščiais – apaugusius žemės sklypus. Skaičiuojama, kad šiais pavojingais augalais yra apaugę 81 tūkst. kv. m miesto teritorijų – iš jų 94 plotai bendrojo naudojimo teritorijose, 87 privatūs sklypai. Sosnovskio barščiais apaugusių plotų dydis siekia nuo 5 tūkst. iki 7 tūkst. kv. m.

15min skaitytojo Justino nuotr./Sosnovskio barščiai Vilniaus Perkūnkiemyje
15min skaitytojo Justino nuotr./Sosnovskio barščiai Vilniaus Perkūnkiemyje

„Tiek pernai, tiek šiemet, buvo nušienauta daugiau kaip 8 hektarai miesto teritorijų, kur buvo labiausiai paplitę invaziniai augalai, ir išbandytas registruotas herbicidas, skirtas Sosnovskio barščių populiacijos naikinimui ne žemės ūkio paskirties plotuose. Miesto teritorijos, kuriose želia šie atvežtiniai ir Lietuvoje paplitę augalai, šienaujamos nuolat.

Šiemet Sosnovskio barščiai buvo šienaujami ir purškiami herbicidais jau 2 kartus - gegužės ir birželio mėnesiais. Skaičiuojama, kad Sosnovskio barščių naikinimas naudojant registruotus herbicidus yra itin efektyvus, nes nuo 50 iki 100 kv. m žemės sklypo plotuose galima panaikinti iki 90 proc. šių augalų, didesniuose nei 100 kv. m žemės sklypų plotuose – nuo 30 iki 50 proc. Daugiausia tokių sklypų aptikta Pilaitėje ir Pašilaičiuose“, – teigė G.Čeponytė.

Šiemet raginimai susitvarkyti Sosnovskio barščiais apaugusius privačius žemės sklypus buvo išsiųsti 45 savininkams, iš jų net 34 sklypai buvo sutvarkyti, – sakė G.Čeponytė.

Tačiau, pripažįsta savivaldybės darbuotoja, sostinėje vis dar pasitaiko privačių nesutvarkytų sklypų, kuriais turėtų pasirūpinti patys savininkai: „Kadangi neprižiūrimi suvešėję augalai labai greit išplinta į kaimynines miesto teritorijas, savivaldybė pati ėmėsi organizuoti Sosnovskio barščių naikinimą vilniečių, kurie geranoriškai nesusitvarkė ir ignoravo raginimus, sklypuose.

Šiemet raginimai susitvarkyti Sosnovskio barščiais apaugusius privačius žemės sklypus buvo išsiųsti 45 savininkams, iš jų net 34 sklypai buvo sutvarkyti, o likusieji sklypai bus nušienauti artimiausiu metu.“

Įpareigos nušienauti

Vilniečio nurodytą teritoriją taip pat bus privalu sutvarkyti – savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai paragins kelių privačių sklypų savininkus nušienauti savo sklypuose vešinčius Sosnovskio barščius tarp parduotuvės Bieliūnų g. 1 ir daugiabučio gyvenamojo namo Eitminių g. 12. To nepadarius, privačių sklypų neprižiūrintiems savininkams gali būti skirtos piniginės baudos – iki 600 eurų.

„Pernai patikrinusi privačius sklypus sostinėje, kuriuose auga Sosnovskio barščiai, savivaldybė įspėjo 204 žemės sklypų savininkus nušienauti savo sklypus per nurodytą terminą. Beveik visi žemės sklypų savininkai susitvarkė savo žemės sklypus, 3 savininkams surašyti protokolai“, – sakė G.Čeponytė.

15min skaitytojo Justino nuotr./Sosnovskio barščiai Vilniaus Perkūnkiemyje
15min skaitytojo Justino nuotr./Sosnovskio barščiai Vilniaus Perkūnkiemyje

Sosnovskio barščiai yra vienas pavojingiausių invazinių augalų Lietuvoje. Tvarkant teritoriją, naikinant juos būtina imtis visų atsargumo priemonių – Sosnovskio barščio sultyse yra medžiagų, kurios gali smarkiai apdeginti neapsaugotą žmogaus odą, sukelti ypač stiprią organizmo alerginę reakciją: odos paraudimus, dideles vandeningas pūsles, kurios plyšusios virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis. Todėl šienaujant šiuos pavojingus augalus, būtina užsidėti apsauginius akinius, apsivilkti drabužius ilgomis rankovėmis, naudoti pirštines ir guminius batus.

Latvija jau pradėjo bausti teritorijų savininkus, kurie nenaikina Sosnovskio barščių, kas privaloma pagal įstatymus. Pirmą kartą užfiksavus apsileidimą taikoma 300 eurų bauda, antrą kartą – 700 eurų. Juridiniams asmenims baudos prasideda nuo 1000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius