Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 09

Sostinėje brangsta vanduo (atnaujinta 16.14 val.)

Vilniaus miesto taryba skubos tvarka patvirtino 10 centų vienam kubiniam metrui didesnį šalto vandens ir nuotekų valymo įkainį Vilniaus miesto ir rajono gyventojams. Jeigu šiam sprendimui pritars Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), brangs ne tik šaltas, bet ir karštas vanduo.
Vanduo
Vanduo / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Vanduo Kaina

Šiuo metu kubinis metras šalto vandens kartu su nuotekų valymu, kainuojantis 4,12 lito, po perskaičiavimo vilniečiams atsieitų 4,22 lito.

Anot „Vilniaus vandenų“ generalinio direktoriaus Dariaus Norkaus, šio branginimo prireikė, nes liepą iki 21 proc. pakilo Pridėtinės vertės mokestis (PVM), o vandens ir nuotekų valymo kaina sostinėje iki šiol buvo skaičiuojama pagal 2001 metais patvirtintą tvarką, kai PVM siekė 18 proc. Bendrovė skaičiuoja, kad dėl to  iki šių metų pabaigos būtų patyrusi 2,8 mln. litų nuostolių. Paslaugos tarifai nebuvo keičiami ir pernai gruodį, kai šio mokesčio tarifas Lietuvoje buvo padidintas iki 19 proc. Dėl to „Vilniaus vandenys“ esą prarado apie 650 tūkst. litų.

„Pati skaičiavimo sistema buvo neteisingai suformuluota dar 2001 metais, kai savivaldybės taryboje buvo patvirtinta mokesčio skaičiavimo tvarka. Jie ne tą turėjo tvirtinti: vandens kainą, o ne vartotojų mokamą sumą. Tarybos nariai viską sumaišė  ir išėjo toks nesusipratimas. Dabar mes su teisininkais bandome viską išsiaiškinti ir atskirti dvi sudedamąsias: kainą, kuri būtų pastovi ir PVM, kuris galėtų mažėti ar didėti“, – aiškino vandenininkų vadovas. 

 


Kainos dar kils

„Vilniaus vandenų“ vadovybė neslepia, jog vanduo po keleto mėnesių turėtų dar brangti. Bendrovė sostinės tarybai teiks tvirtinti savo veiklos ir investicijų programą 2009-2013 metams. Tuomet bus peržiūrima nauja šalto vandens ir nuotekų valymo paslaugos kaina. Jeigu taryba siūlymams pritars, bus kreipiamasi į VKEKK, kad ši pagal kainų skaičiavimo metodiką patvirtintų, kokia vandens kaina turėtų būti.

Dabartinė šalto vandens ir nuotekų valymo kaina be PVM siekia 3,49 lito už kubinį metrą. Preliminariais „Vilniaus vandenų“ skaičiavimais, ji turėtų kilti iki  4,78 lito be PVM. Galiojant dabartiniam mokesčio tarifui, paprastas vartotojas už vieną kubinį metrą šalto vandens turėti mokėti apie 5,78 lito.

Be to, pagal pernai patvirtintą VKEKK metodiką, paslaugų naudotojams dar numatytas pardavimo mokestis. „Iš jo planuojame keisti šalto vandens skaitiklius, juos prižiūrėti. Abonentas mokestį mokėtų vieną kartą per mėnesį“, - kalbėjo D.Norkus, pridūręs, kad mokestis galėtų siekti 3-5 litus.

Jeigu neatsiras papildomų trukdžių, pagal naują investicinį planą bendrovė planuoja pradėti dirbti nuo sausio.

Karštas vanduo taip pat plonins piniginę

Dėl galimų permainų keistųsi ir karšto vandens kaina, mat jį vilniečiams tiekianti „Vilniaus energija“ perka šaltą vandenį iš „Vilniaus vandenų“. Prie jo kainos prijungiamos pašildymo sąnaudos ir PVM – tai šiuo metu atsieina 12,08 lito.

Dabar karštas vanduo vilniečiams kainuoja 15,75 lito. Galima guostis tuo, kad jei „Vilniaus energijai“ pavyktų sumažinti šilumos tiekimo kainą vilniečiams, atpigtų ir karšto vandens pašildymas. Viena šilumos energijos kilovatvalandė su PVM dabar kainuoja 23,688 lito, tačiau galėtų pigti iki 18,86 lito. Kadangi vienam kubiniam metrui vandens pašildyti sunaudojama 0,51 kw/h (kainuoja 9,62 lito), vienas kubinis metras karšto vandens po visų perskaičiavimų su PVM galėtų atsieiti maždaug 16,61 lito – brangtų 0,84 lito, tai yra maždaug dvigubai mažiau nei prognozuojamas šalto vandens kainos kilimas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius