Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 23

Sostinėje vėl žygiuos patriotai

Vilnių ateinančią savaitę vėl drebins masinės patriotų eitynės. Siekiant išvengti neramumų, eitynių organizatoriai dalyviams smulkiai išdėstė taisykles, tarp kurių – ir privalomos išmokti dainos.
Skustagalvių eitynės
Skustagalvių eitynės / Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr.

„Gedimino įkurtas Vilnius ilgus metus kentė okupanto jungą ir svetimą valdžią, tačiau šiandien mes galime drąsiai ištarti – Vilnius yra mūsų!“ – taip į eitynes kviečia jų iniciatorė, patriotine organizacija prisistatanti Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga (LTJS).

Eitynės vyks ateinantį trečiadienį, kuomet sukanka 70 metų nuo Vilniaus grąžinimo Lietuvai pasibaigus Lenkijos okupacijai. Eitynių dalyviai 19 val. pajudės nuo Aušros vartų, Pilies gatve link Katedros aikštės. Kaip rašoma LTJS tinklalapyje, taip bus atkartojamas lietuvių kariuomenės judėjimo maršrutas, kuriuo žygiuota 1939 metų spalio 28 dieną įžengus į atgautą Vilnių.

Plaukų ilgumo netikrinsime – ir metalistai, ir pankai, ir vadinamieji skinai galės dalyvauti. Svarbiausia – būti patriotu, – sakė J.Panka.Pasiekę Vilniaus įkūrėjo Gedimino paminklą, eitynių dalyviai ketina sugiedoti Tautišką giesmę.

LTJS tikisi, jog eitynėse dalyvaus 200–300 žmonių. „Norėjome, kad visi galėtume žygiuoti su deglais, tačiau tam leidimo negavome. Pavyko susitarti tik dėl 7 simbolinių deglų – kiekvienam dešimtmečiui po vieną“, – „15min“ sakė LTJS pirmininkas Julius Panka.

Eisenos dalyviams nurodoma nepažeisti viešosios tvarkos, nenaudoti bei neplatinti jokios politinės ar ideologinės medžiagos, atributikos ar plakatų. Dar viena taisyklė skamba taip: „Draudžiama skanduoti bet kokius šūkius ar dainas, kurių nėra apačioje pateiktame sąraše.“ Sąrašą sudaro dvi dainos: „Vai, ko nusižvengei“ ir „Oi, neverk motušėle“.

„Šias dainas pasirinkome, kad nekiltų nesusipratimų, kažkokių dviprasmybių. Dainų žodžius pateikėme tam, kad eitynių dalyviai darniau dainuotų, nes yra įvairių šių dainų versijų“, – aiškino J.Panka.

Taip pat eitynių dalyviai raginami atsinešti Lietuvos trispalves. „Lietuvis be dainų – ne lietuvis, patriotas be vėliavos – ne patriotas!“ – rašoma LTJS tinklalapyje.

Žada likti ramūs

Paklaustas, kaip ketina suvaldyti kelių šimtų žmonių minią, LTJS pirmininkas teigė, jog eiseną prižiūrės sąjungos savanoriai, kurie ryšės specialius raiščius.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Policija saugo eisenos priešininkus
Policija saugo kovo 11-osios eisenos priešininkus

„Su policija viskas yra suderinta, budės ir pareigūnai. Tikimės, nebus taip, kaip per kovo 11-osios eitynes, kai seksualinių mažumų atstovai bandė provokuoti mus visokiais šūkavimais. Šaunu, kad tada niekas nepasidavė provokacijoms, tikimės, ir šįkart eitynės vyks ramiai“, – sakė J.Panka.

Jis pridūrė, jog į renginį radikalių organizacijų atstovai nėra kviečiami. „Jei ateis koks „Frontas“ su vėliavomis, pareikalausime juos suvynioti simboliką arba pasišalinti. Jei ateis kaip asmenys, galės dalyvauti“, – teigė LTJS pirmininkas.

Vilniaus policija eitynėms jau ruošiasi. „Policijos bus tiek, kiek reikia, kaip visada. Organizatoriai įsipareigojo, jog eitynės vyks sklandžiai, jie laikysis kelių eismo taisyklių ir nei pėstiesiems, nei automobiliams netrukdys. Taip pat jie turės kelis deglus bei gesintuvus, atsargumo dėlei“, – „15min“ sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Vytautas Grašys.

Pareigūnas pridūrė, jog informacijos apie galimus neramumus policija kol kas neturi. „Tačiau stebime internetą, renkame informaciją“, – patikino V.Grašys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius