-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 06

Sostinės Kaziukas Kauno Kazimiero negąsdina (nuotraukos)

Vargu ar kas abejoja, kad šiandien pradėjusi šurmuliuoti Kazimiero mugė – vienas svarbiausių pavasario įvykių laikinojoje sostinėje. Kaunietiškos mugės organizatoriai visai nesibaimina, kad šį savaitgalį tokia pat mugė vyksta ir Vilniuje.
Kazimiero mugė jau kelerius metus tituluojama viena svarbiausių pavasario švenčių Kaune.
Kazimiero mugė jau kelerius metus tituluojama viena svarbiausių pavasario švenčių Kaune. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Mugę organizuojančios Lietuvos šeimos ūkininkių sąjungos tarybos pirmininkas Vidas Juodsnukis teigė, kad Vilniaus Kaziuko mugė kauniečių nenuviliojo – šiais metais užsiregistravo daugiau nei 800 prekeivių, o tai yra tik maždaug pusšimčiu mažiau nei pernai. Maža to, Kaune bus svečių iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vengrijos ir Rumunijos

„Praėjusiais metais latvių buvo tik keletas, o šiemet jau apie 40 prekeivių. Tai reiškia, kad mūsų renginys jiems tinka ir patinka. Muzikantų šiais metais bus daugiau nei pernai, o Žemės ūkio rūmuose vyks konferencija apie paramą amatams ir smulkiajam verslui“, – džiaugėsi V.Juodsnukis.

Gerai nusiteikęs mugės organizatorius teigė, kad kasmet renginio dalyviai nustebina vis aukštesne gaminių kokybe. „Matosi, kad žmonės ruošiasi mugei iš anksto ir labai atsakingai. Jau nuo naujųjų metų sulaukiame interesantų skambučių. Šiais metais metėme iššūkį jaunimui: atsikovokite Laisvės alėją iš ūkininkų. Studentai subruzdo ir šiemet jų sulaukėme nemažai, netrūksta ir moksleivių. Juos, kaip ir ūkininkus, miesto savivaldybė atleido nuo vietos mokesčio“, - pasakojo V.Juodsnukis.

V.Juodsnukis teigė, kad pasitaikė ir tokių prekeivių, kurie liaudiškomis tradicijomis pagarsėjusioje mugėje veržėsi prekiauti kiniška produkcija. „Kai kuriuos iš tų žmonių mes gerai pažįstame. Visiems tokiems buvo paaiškinta, kad čia ne vieta tokioms prekėms. Tiesa, bus keletas žmonių, kurie prekiaus tokia produkcija, jie turi išsipirkę patentus keliems mėnesiams, todėl jų vaikyti neturime teisės“, – sakė V.Juodsnukis.

Linksmybių netrūks

Per visą Laisvės alėją ir Vilniaus gatvę nusitęsiančioje mugėje linksmybių netrūks. Čia koncertuos ir lankytojus linksmins folkloro kolektyvai. Gyvųjų amatų atstovai kals metalą, droš medį, bus net malūnas, kur žmonės galės pamatyti, kaip senovėje maldavo grūdus. Čia įsikurs įvairiausių rankdarbių ir suvenyrų prekeiviai, savo produkciją pristatys ūkininkai, bitininkai, duonkepiai. Netrūks ekologinės produkcijos gamintojų, tautodailininkų. „Merkurijaus“ ir Kauno valstybinio teatro prieigose bus kepamas avinas, kuris bus dalinamas Kaziams ir Kazytėms.

Kaune vyksiančios Kazimiero mugės metu bus ribojamas transporto eismas A. Mickevičiaus, Maironio ir Vasario 16-osios gatvėse. Už automobilių statymą gatvėse, kaip ir kiekvieną savaitgalį, mokėti nereikės.

Ruošiasi iš anksto

Dekoratyviniais velykiniais kiaušiniais jau ne pirmus metus Kazimiero mugėje prekiaujanti Lina Pečkauskienė „15min“ pasakojo, kad ruoštis Kazimiero mugei ji pradedanti jau vasarą.

„Vasarą renku paruoštukus, o per Kalėdų atostogas kiaušinius jau pradedu dekoruoti. Girdėjau, kad tie, kurie prekiauja verbomis, kitai mugei ruošiasi iš karto po tik ką įvykusios“, – pasiruošimo mugei ypatumus pasakojo L.Pečkauskienė.

Pernai pašnekovė prekybai buvo paruošusi 40 savo rankomis puoštų kiaušinių. Juos pirkėjai išgraibstė per kelias valandas. Todėl šiemet L.Pečkauskienė jų pasiruošė bent dvigubai daugiau. Kaunietė prasitarė, kad sostinės Kaziuko mugė jos nevilioja. „Vilniuje reikia turėti pas ką apsigyventi, sunku man būtų be nuosavo transporto su gaminiais ten nukakti. Tačiau pinigai, kuriuos uždirbsiu mugės metu, nėra pragyvenimo šaltinis, o tik papildomi pinigai savoms reikmėms“, – šypsojosi L.Pečkauskienė.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrijos pirmininkas Valentinas Jazerskas pasakojo, kad jo vadovaujama bendrija užsiima visais etninės materialiosios kultūros žanrais. „Tradicinių amatų gaivinimas – mūsų pagrindinis darbas. Tradiciniai amatai – nykstantys, amatininkų labai nedaug, nors mugėse molinukų ir daug būna, bet su pačia tradicija daugelis mažai ką bendro teturi“, – porino V.Jazerskas.

Dubliavimasis erzina, bet negąsdina

Pašnekovo teigimu tai, kad analogiškos mugės Vilniuje ir Kaune dubliuojasi, nėra gerai. „Mes dalyvausime Vilniaus Kaziuke, kur mugės tradicijos siekia 400 metų ir Kaune, kur ši tradicija tęsiasi 8-erius metus. Blogai, kad mugės dubliuojasi, bet kas muziką užsako, tas ir šoka. Raginome organizatorius, kad keistų datą, paieškotų išskirtinio Kauno mugės veido, nekonkuruotų su Vilniumi“, – savo nuomonę dėstė V.Jazerskas. Laikinojoje sostinėje Kaune bendrijos atstovai bursis prie Vytauto paminklo ir Kauno valstybinio teatro prieigose.

„Vis tik 8-eri Kauno Kazimiero mugės metai parodo, kad Vilnius mums ne konkurentas. Žmonių čia suplaukia pakankamai. Dalyviams nuo Žemaitijos krašto Kaunas arčiau, nei Vilnius. Jiems čia atkakti labiau apsimoka“, – samprotavo V.Jazerskas.

Sujudimas jau išvakarėse

Šventės organizatoriai sunkmečio teigė nebijantys. „Žmonės dabar ieško pigesnių prekių, o mugėje vyksta prekyba be tarpininkų, viskas pigiau, nes nemokamas mokestis prekybos centrams“, – sakė V.Juodsnukis.

Vakar Laisvės alėjoje ir Vilniaus gatvėje jau buvo jaučiamas sambrūzdis – čia zujo įmonės „Kauno švara“ darbuotojai: kasė sniego likučius, rinko šiukšles, buvo genimos medžių šakos. Čia pat besisukinėjęs UAB „Kauno švara“ generalinio direktoriaus padėjėjas miesto tvarkymo reikalams Darius Visockis sakė, kad svarbiausia jų užduotis – pastatyti viešuosius tualetus, įrengti laikinus konteinerius, šventės metu ir po jos palaikyti švarą ir tvarką.

Šventės atidarymas Miesto sode prasidės penktadienį 14 val. Šeštadienį ir sekmadienį koncertinė programa vyks nuo 12 iki 17 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius