-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 13

Sostinės Rotušėje – oficialus Pasaulinės būsto dienos minėjimas

Pasaulinė būsto ir gyvenviečių diena paprastai minima pirmąjį spalio pirmadienį. Aplinkos ministerijos, Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų ir Vilniaus miesto savivaldybės rengiamas oficialus šios dienos minėjimas šįkart įvyko spalio 13-ąją. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė teigė, kad vieni pagrindinių būsto dienos minėjimo tikslų – paskatinti gyventojus rūpintis ne tik savo butu ar namu, bet ir gyvenamąja aplinka, skleisti mintį, kad kiekvieno žmogaus būstas yra ne tik jo stogas. Be to, viceministrė pabrėžė, kad ne ką mažiau svarbu paviešinti gerų pavyzdžių praktiką ir apdovanoti geriausiai besitvarkančiuosius.
Gatvės meno festivalio „Vilnius Street Art“ projektas ant Vilniaus rotušės
Vilniaus rotušė / „Upperstudio“ nuotr.

Pasaulinė būsto diena

1996 metais Stambule Jungtinių Tautų (JT) narės, tarp jų ir Lietuva, dalyvavo konferencijoje, kurioje buvo gvildenamos dvi pagrindinės temos: visiems tinkamas būstas ir stabili gyvenviečių plėtra urbanizuotame pasaulyje. Tada priimta Stambulo deklaracija dėl gyvenviečių yra aktuali ir galioja iki šių dienų.

Šalys įsipareigojo siekti darnaus gyvenviečių vystymosi, plėtojant kompleksinį gyvenviečių tinklą ir mažinant migraciją iš kaimo į miestą. Skirti didelį dėmesį gyvenviečių saugumui, žmonių gyvenimo kokybės didinimui ir sveikatingumui. Taip pat stengtis visiems žmonėms ir jų šeimų nariams užtikrinti garantijas į būstą, išvengti diskriminacijos, taip pat užtikrinti vienodas galimybes įgyti prieinamą ir tinkamą būstą, padėti tiems, kurie nepajėgia pasinaudoti būsto rinka. Stambulo deklaracijos kontekste Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, Civiliniame kodekse, kituose įstatymuose ir teisės aktuose apibrėžtos žmonių teisės ir garantijos būsto srityje, gyvenamosios aplinkos kokybės užtikrinimo bei darnios plėtros srityse.

Aplinkos viceministrė D.Matonienė teigė, kad Teritorijų planavimo, Statybos, Visuomenės sveikatos ir rengiamas Infrastruktūros įstatymai yra kuriami būtent tam, kad užtikrintų darnią ir racionalią miestų ir gyvenviečių plėtrą bei žmonių gyvenimo kokybę.

Jungtinės Tautos pasirinko šių metų Pasaulinės būsto dienos temą „Statykime saugų pasaulį“. Tuo siekiama pabrėžti darnios gyvenamosios aplinkos ir miestų plėtros aktualumą.

Gyventojai turi suprasti, kad norint gyventi kokybiškoje ir darnioje aplinkoje neužtenka tvarkyti tik savo būstą – svarbu prižiūrėti ir aplinką, – teigė D.Matonienė.

Būsto diena Lietuvoje

Didesnio dėmesio Pasaulinė būsto diena Lietuvoje sulaukė 2012 m., kai Aplinkos ministerija paskelbė, kad ši diena turi būti minima ir Lietuvoje. Pasaulinės būsto dienos renginyje dalyvauja valstybinės institucijos, savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos, geriausiai savo gyvenamąją aplinką besitvarkantys gyventojai ir visuomenė.

2014 metais oficialus būsto dienos minėjimas Lietuvoje buvo numatytas spalio 13-ąją, jį organizuoja Aplinkos ministerija, Respublikiniai būsto valdymo ir priežiūros rūmai ir Vilniaus miesto savivaldybė. Renginio metu bus aptartos būsto srities aktualijos Lietuvoje, pagerbti geriausiai prižiūrintys ir tausojantys būstą, siekiantys harmonijos ir darnos su aplinka, tinkamai ja besirūpinantys. Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas padėkomis Būsto dienos minėjime apdovanojo pavyzdingiausius gyventojus už tvarkingą daugiabučio namo priežiūrą, už pavyzdingą namo aplinkos tvarkymą, už taupų ir efektyvų energijos vartojimą bei už viešojo administravimo pastangas skatinti ir remti gyventojų iniciatyvas.

Aplinkos viceministrė pabrėžė, kad gyvenamosios vietos darnus vystymas visų pirma priklauso nuo pačių gyventojų, kai matoma jų iniciatyva, tada prie jos prisideda, ją skatina ir valstybė: „Gyventojai turi suprasti, kad norint gyventi kokybiškoje ir darnioje aplinkoje neužtenka tvarkyti tik savo būstą – svarbu prižiūrėti ir aplinką. Apstu pavyzdžių, kai patys gyventojai imasi priemonių darniai vystyti gyvenamąją erdvę, kai nėra tam abejingi. Neretai prie tokių iniciatyvų prisideda ir savivaldybės. Pavyzdžiui, Palangos savivaldybė yra įsipareigojusi sutvarkyti aplinką prie modernizuojamų daugiabučių. Gyvenamosios aplinkos vystymo ir priežiūros iniciatyvos yra labai skatinamos ir sveikintinos.“

Aplinkosaugininkai primena, kad už gyvenamosios aplinkos darną atsakingas kiekvienas gyventojas. Prižiūrėdami, puoselėdami ir rūpindamiesi aplinka gyventojai ne tik gerina savo gyvenimo kokybę, bet ir prisideda prie gamtos išsaugojimo. Svarbu užtikrinti ne tik žmonių gerovę, bet ir gamtos bei įvairiais būdais saugomų teritorijų neliečiamumą.

Parengta bendradarbiaujant su LR aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius