Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 18

Specialieji darželiai nebesutalpina vaikų

Specialių poreikių ar negalią turintiems vaikams Vilniuje įsteigti vos 4 specialieji darželiai ir tie patys yra perpildyti. Tėvams ir vaikų teisių specialistams sutinkant, jog tokių darželių mieste nepakanka, savivaldybė teigia „situaciją valdanti“.
Specialių poreikių ar negalią turintiems vaikams Vilniaus specialiuosiuose darželiuose vietų dažnai neatsiranda.
Specialių poreikių ar negalią turintiems vaikams Vilniaus specialiuosiuose darželiuose vietų dažnai neatsiranda. / Juliaus Kalinsko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Vilnietė Vilija (vardas pakeistas) augina kalbos ir judesio sutrikimų turintį 5-metį, kuriam būtina lankyti specialųjį darželį. Tačiau, pasak moters, visuose specialiuosiuose Vilniaus darželiuose vietų trūksta, todėl patekti į juos – tikras žygdarbis.

„Su prašymu padėti kreipiausi į savivaldybę ir mums buvo pasiūlyta stoti į laukiančiųjų eilę „Čiauškučio“ darželyje. Tačiau eilėje laukia maždaug 28 vaikai ir mano sūnus į darželį galėtų būti priimtas geriausiu atveju kitais metais“, – „15min“ pasakojo vilnietė.

Pasak jos, pakartotinai nuėjus į savivaldybę ir kreipusis į dar kelis specialiuosius Vilniaus darželius, vaikas galiausiai buvo priimtas į „Žolynėlio“ darželį.

Vietų darželiuose trūksta ne tik neįgaliems ar specialių poreikių turintiems vaikams, jų trūksta visiems, tai viso miesto problema, – sakė R.Šalaševičiūtė.„Šis darželis įsikūręs Antakalnio gale, o mes gyvename Justiniškėse, todėl jį pasiekti galime per 1,5 valandos. Mums buvo pažadėtas transportas, bet ne anksčiau nei sausio mėnesį ir garantijų, kad jis tikrai bus, nėra“, – guodėsi Vilija.

„Turime gerus specialistus, galime priimti vaikus su kompleksinėmis negaliomis ir norinčių pas mus patekti išties yra daug, deja, visų priimti negalime“, – sakė specialiojo darželio „Čiauškutis“ direktorė Natalija Laučiuvienė.

„Turime dvi specialiąsias grupes, vaikų yra nemažai. Problema ir ta, kad yra labai daug vaikų, turinčių sveikatos problemų, tačiau jie medikų nėra pripažinti turintys specialių poreikių. Tokių vaikų tėvai dažnai nori, kad vaikus priimtume į specialias grupes, bet tai tiesiog fiziškai neįmanoma“, – pasakojo darželio „Spindulėlis“ direktoriaus pavaduotoja Vijolė Leleikienė.

Problemos nemato

Tačiau savivaldybė teigia didelės problemos nematanti.

„Vilniuje yra 4 specialieji darželiai, 2 ugdymo centrai, be to, dauguma darželių turi logopedus, kai kurie – specialias grupes. Labai mažai kas skundžiasi, kad tokių darželių trūksta, vaikų srautai yra valdomi“, – sakė Vilniaus savivaldybės Neformaliojo švietimo poskyrio vyriausioji specialistė Vidmanta Kibirkštienė.

Vietų darželiuose trūksta ne tik neįgaliems ar specialių poreikių turintiems vaikams, jų trūksta visiems, tai viso miesto problema. Ypač darželių trūksta Pilaitėje, Fabijoniškėse, Justiniškėse. Žmonės eilėse laukia 2–3 metusJos teigimu, vieną specialiųjų darželių planuojama plėsti ir jame norima kurti dienos centrą.
„Darželių vadovai taip pat galėtų imtis iniciatyvos – rašyti projektus Europos Sąjungos lėšoms gauti, prašyti kitokios pagalbos. Mes patys taip pat ketiname kelti šį klausimą – yra parengtas pertvarkos projektas, jį netrukus svarstysime“, – teigė V.Kibirkštienė.

Trūksta dėmesio

Vaikų teisių apsaugos specialistai sutinka, jog dėmesio vaikams su specialiais poreikiais Lietuvoje – per mažai.

„Vietų darželiuose trūksta ne tik neįgaliems ar specialių poreikių turintiems vaikams, jų trūksta visiems, tai viso miesto problema. Ypač darželių trūksta Pilaitėje, Fabijoniškėse, Justiniškėse. Žmonės eilėse laukia 2–3 metus“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Anot jos, jei vaikas turi specialių poreikių ar negalių, galima jį leisti ir į įprastą darželį – taip jis išmoks bendrauti su bendraamžiais, o sveiki vaikai mokysis pasirūpinti neįgaliuoju, nelaikyti jo kitokiu.

„Tačiau adaptuotis sugeba ne visi ir specialiųjų darželių poreikis mieste yra didelis“, – neabejoja R.Šalaševičiūtė.

Pasak kontrolierės, savivaldybė turėtų aktyviau spręsti šią problemą.

„Mūsų prašymu Sveikatos apsaugos ministerijoje yra sudarytos dvi darbo grupės, kurios rūpinsis vaikų sveikata, nes kitus metus skelbiame Sveikatos metais. Tačiau neįgaliems ir specialių poreikių turintiems vaikams mūsų valstybė dėmesio skiria gerokai per mažai“, – apgailestavo R.Šalaševičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius