Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 24

Specialistai perspėja: karštis – itin pavojingas

Lietuvoje artimiausiomis paromis sinoptikai prognozuoja pavojingą kaitrą. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, atsižvelgdamas į žmogaus sveikatai pavojingus prognozuojamus karščius, primena, jog svarbu žinoti, kaip reikia elgtis karštą vasaros dieną.
Savaitgalio akimirkos
Savaitgalio akimirkos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dideli karščiai ir neadekvatus elgesys jų metu gali turėti įtakos gyventojų savijautai. Perkaisti galima net ir nelabai aukštoje temperatūroje, ypač esant didelei santykinei oro drėgmei, todėl nėra itin tikslių rekomendacijų, kokia temperatūra jau pavojinga, kokia dar ne, nes karštį žmonės nevienodai toleruoja. Svarbu karštu oru laikytis rekomendacijų, kurios padėtų jaustis gerai.

Karščio metu gyventojai dažniausiai nukenčia dėl saulės smūgio, perkaitimo arba taip vadinamo šilumos smūgio bei nudegimų. Neretai saulės poveikis yra lydimas ir nudegimu: priimant saulės vonias, svarbu yra naudoti apsauginius kremus nuo saulės su kuo didesniu apsaugos faktoriaus skaičiumi (30 SPF). Būtina įsidėmėti, kad odos ištepimas apsauginiu kremu dar nereiškia, kad ultravioletiniai spinduliai jos visiškai nepasiekia.

Dalis spindulių prasiskverbia ir pro kremus su apsauginiu filtru nuo saulės, ir pro drabužius, todėl piktnaudžiauti saulės voniomis bet kuriuo atveju nereikėtų. Labiausiai saugotis saulės spindulių reiktų ilgai būnant paplūdimyje ar didesnę dienos dalį praleidžiant lauke, ypač vidurdienį – nuo 10 iki 16 valandos.

Žalingo saulės poveikio simptomai, į kuriuos reikėtų neatidėliotinai reaguoti: aukšta kūno temperatūra (gali pakilti iki 38 – 41 laipsnių); odos paraudimas ir karščiavimas (oda neprakaituoja), galvos skausmas ir svaigimas, spengimas ausyse, pusiausvyros sutrikimas; stiprus ir padažnėjęs (iki 110–160 k/min.) pulsas ir kvėpavimas (per 20 k/min.); troškulys; mieguistumas, vangumas, nenoras judėti; užsitęsusi tokia būklė sukelia smegenų funkcijų apribojimą, spazmus ir galiausiai sąmonės aptemimą ir trumpalaikį sąmonės netekimą ar net komą; jei pajutote perkaitimo požymius ar pastebėjote kito žmogaus blogą savijautą, nelikite vienas ir     nepalikite kito žmogaus vieno, o pasitelkite pagalbai kitus asmenis.

Norint sumažinti karščio ir saulės žalingą poveikį žmogaus organizmui, reikia tinkamai apsirengti. Žmonėms derėtų vengti sintetinių audinių, tamsios spalvos drabužių. Žmonėms specialistai pataria vandenį gerti dažniau nei troškina. Be to, rekomenduojama vengti alkoholio, skysčių su kofeinu ir gėrimų su cukrumi bei saldikliais.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kviečia gyventojus, esant karštiems orams, ypač saugoti savo vaikus, bei laikytis rekomendacijų, kurios padės gerai jaustis ir išvengti rimtesnių problemų, tuomet karšta vasaros diena taps daug malonesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius