Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 16

Specialistai perspėja: pagalvokite prieš apsigyvendami užterštose teritorijose

Pirmą kartą europinėmis ir valstybės lėšomis Lietuvoje inventorizuotos pavojingomis medžiagomis užterštos teritorijos. Jų šalyje – apie 11 tūkstančių, nors ištirta tik dalis, praneša LTV laida „Šiandien“.
Dūmai
Dūmai / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Tarša

Anksčiau Panevėžys vadintas ypač žaliu miestu. Tačiau dabar apskrityje tai labiausiai sunkiaisiais metalais užterštas miestas.

Anot ekologų, čia maždaug šimtas užterštų vietų. Tai – daugiausiai buvusių gamyklų teritorijos, užterštos kadmiu, nikeliu, cinku, variu ar švinu. Viena jų – Panevėžio „Ekrano“ teritorija.

Geologijos specialistai beveik keturiasdešimtyje savivaldybių ištyrė užterštas teritorijas. Nustatyta, kad iš jų apie 40 proc. užterštas ne tik gruntas, bet ir požeminis vanduo.

Pasak specialistų, vien mažai daliai teritorijos išvalyti reikėtų kelių šimtų milijonų litų.

Specialistų teigimu, gyventojai turėtų susimąstyti kurdamiesi netoli buvusių sąvartynų, kaip, pavyzdžiui, sostinės Fabijoniškių mikrorajone, arba dabar populiariuose loftuose – buvusiose   gamyklose, kaip, tarkim, Vilniuje, Kalvarijų gatvėje. Esą šios teritorijos pirmiausia turi būti išvalytos.

Pasak specialistų, Vyriausybė turės parengti užterštų teritorijų tvarkymo priemonių programą, o Europos Sąjungos finansavimo galima tikėtis tik 2014–2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius