Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Specialistai: prieš kepdami mėsą įdėmiai skaitykite etiketes

Šašlykas
Andriaus Ufarto/BFL nuotr. / Šašlykas
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Šilti orai masina lietuvius griebti kepsnines ir traukti į gamtą kepti šašlykų. Tačiau, kaip rašoma dienraštyje „Verslo žinios“, Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai perspėja žmones įdėmiai skaityti etiketes – kad nenusinuodytų nitrito druska.

Nors daugelis lietuvių mėgsta atšilus orams traukti į gamtą ir čia keptis šašlykus, specialistai perspėja ir apie tykančius pavojus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja įdėmiai skaityti mėsos gaminių sudėtį, rašoma „Verslo žiniose.“ Ieškoti reikia priedo E250 – nitrito druskos – ir jokiu būdu nečirškinti ant ugnies mėsos gaminių, į kurių sudėtį jis įeina. Anot Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto, nitritinė druska nuo seno vartojama gaminant mėsos faršą, rūkytus mėsos gaminius. Toks mišinys pailgina gaminio vartojimo laiką, palaiko raudoną mėsos spalvą. Tačiau kepant mėsą dūmuose esantys fenoliai jungiasi su nitritais ir taip susidaro pavojingi sveikatai junginiai, padidinantys vėžio ligų riziką. Kuo karštesnėje temperatūroje apdorojama mėsa ar jos gaminiai, tuo didesnis susidaro pavojingų medžiagų kiekis.

Maisto ekspertai įspėja, kad beveik visose parduodamose virtose ar rūkytose dešrelėse, dešrose yra E250.

Maisto pramonėje nitritinę druską griežtais nustatytais kiekiais vartoti leidžiama, tačiau gamintojams draudžiama jos dėti į kepimui skirtą mėsą, o mėsos gaminius, turinčius E250, pristatyti kaip, pavyzdžiui, „lauko dešreles.“

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėjas Egidijus Simonis teigia, kad anksčiau būta atvejų, kai pirkėjai buvo klaidinami, tačiau dabar gamintojai neberizikuoja. Tačiau jis vis tiek perspėjo dėmesingai rinktis dešreles kepimui.

Tuo tarpu Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Gintautas Zuikaitis pataria žmonėms netingėti ir gamintis mėsos patiekalus patiems, jis pažymi, kad pirkdami parduotuvėje marinuotų šašlykų žmonės paprastai įsigyja žemesnės rūšies mėsos. „Patariu visiems bent jau skaityti, kokia marinato sudėtis“, – „Verslo žinioms“ teigė G.Zuikaitis.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie 15min