Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2015 09 15

Spektaklio „Miškinis“ premjera: apie pusšimčio metų dramą miške

Ar galėtumėte slėptis miške 50 metų? – tokiu klausimu į pirmąją sezono premjerą kviečia Nacionalinis Kauno dramos teatras. O tiksliau, „Miškinio“ spektaklio režisierius, trisdešimtmetis kūrėjas iš Rygos Valteris Silis, antradienį akies krašteliu žvilgtelėti į savo naujausią kūrinį pakvietęs žiniasklaidos atstovus. Vieša premjera numatyta rugsėjo 18 d.
Spektaklio "Miškinis" akimirka
Spektaklio "Miškinis" akimirka / Karolinos Stažytės nuotr.
Temos: 2 Premjera Teatras

Dviejų dalių spektaklyje pasakojama unikalų gyvenimą nugyvenusio Pelečių apylinkės gyventojo Latvijos miško brolio Janio Pinupso (1925 – 2007 m.) istorija. Prieš dvidešimt metų jis tapo tikra kaimyninės šalies sensacija, kai po pusšimčio miške praleistų slapstymosi metų sugrįžo į visuomenę. Tiesa, būdamas jau septyniasdešimties metų. 50 metų jis gyveno vienas girioje, be patogumų, dokumentų, su nuolatine baime širdyje.

Scenoje šimtą skirtingų istorijos veikėjų perteikia aštuonių aktorių kūrybinė grupė: Vainius Sodeika, Saulius Čiučelis, Liubomiras Laucevičius, Vilija Grigaitytė, Martyna Gedvilaitė, Eglė Grigaliūnaitė, Vaidas Maršalka ir Edgaras Žemaitis. Repeticijose jie plušo kone tris mėnesius.

Scenoje pateikiami tarsi du pasakojimai: ką pagrindinis veikėjas galėjo sutikti, jei būtų laisvėje, ir kaip iš tikrųjų dienas jis leido vienas.

„Patinka istorijos, kurios jaudina. Pirmą kartą apie Janį Pinupsą sužinojau dirbdamas prie kito projekto, – iš „Wikipedijos“. Faktas, jog jis išgyveno miške vienas, sukrėtė. Kuo labiau gilinausi į šio vyro istoriją, tuo įdomesnė ji darėsi. Ėmiau ieškoti panašius įvykius išgyvenusiųjų. Kiek pats galėčiau išgyventi miške vienas? Savaitę. Esu tikras miestietis“, – šyptelėjo režisierius V.Silis.

V.Silis mėgsta faktą apnarplioti numanomais įvykiais. Sukurti šiokią tokią meninę fikciją. Scenoje pateikiami tarsi du pasakojimai: ką pagrindinis veikėjas galėjo sutikti, jei būtų laisvėje, ir kaip iš tikrųjų dienas jis leido vienas.

,Vienintelis ryšys su visuomene atsiskyrėliui tebuvo sesuo ir senutėlis radijo aparatas. O pirmas veiksmas, kurį jis atliko 1995 m., nusprendęs nebesislapstyti buvo pasirodymas policijos nuovadoje su prašymu išduoti pasą.

Tiesa, lietuviams pristatomame spektaklyje veiksmas vyksta Lietuvoje, o pagrindinis veikėjas perkrikštytas Jonu.

„Spektaklio misija – suvokti laisvės kainą. Didelį vaidmenį vaidina ir baimė. Ką žmogus gali padaryti, norėdamas išgyventi. Ar Janis Pinupsas buvo nepilno proto? Tikrai ne. Tiesiog prisitaikė prie aplinkybių ir kitaip nebegalėjo gyventi. Miškas tiesiog tapo įprasta aplinka“, – patikino režisierius. 

Spektaklio misija – suvokti laisvės kainą.

Pjesę parašė kartu su V.Silisu dažnai dirbantis dramaturgas Janis Balodis, pabrėžęs, jog svarbiausia kūrybos proceso pradžioje buvo komandinis darbas. Visi ieškojo faktų, visi tyrinėjo dokumentinę medžiagą. Scenarijus keitėsi netgi repeticijų metu.

Susipažinti su Latvijos sensacijos J.Pinupso istorija žiūrovai galės rugsėjo 18, 19, 20 d. vyksiančių premjerų metu. Režisierius neatmeta galimybės spektaklį pristatyti ir latvių publikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje