Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 26

Sporto gimnazijos Šiauliuose likimas pakibo ant plauko

Jei artimiausiu metu Šiaulių Vijolių vidurinė mokykla nebus įrašyta į regioninių sporto mokyklų sąrašą, jai gresia liūdnas likimas – būti išskaidyta į kitas mokyklas. Ši šokiruojanti žinia paskelbta vakar vykusiame miesto Tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje, kur išklausyta informacija apie aktualius miesto švietimo įstaigų klausimus: klasių komplektavimą, maitinimo mokyklose ir darželiuose organizavimo praktiką, sporto klubų ir sporto šakų rėmimo strategiją, taip pat ir Vijolių mokyklos, kaip steigiamos sporto gimnazijos, aktualijas ir perspektyvas.
Vijolių vidurinės mokyklos direktorė Irma Abromaitienė
Vijolių vidurinės mokyklos direktorė Irma Abromaitienė / Vadimo Simutkino nuotr.

Valgo į skolą

Posėdyje Vijolių vidurinės mokyklos direktorė Irma Abromaitienė informavo, kad mokykla įvykdė visus Švietimo ir mokslo ministerijos reikalavimus – iki nurodyto termino (birželio 1-osios) pateikė visus dokumentus, sportinio ugdymo programas tam, kad galėtų tapti ilgąja sporto gimnazija. O dabar, nors jau baigiasi rugsėjis, laukia ir nesulaukia ekspertų komisijos raštiško atsakymo dėl pateiktų dokumentų su pasiūlymais ir rekomendacijomis.

„Iš ministerijos raštiško atsakymo neturime, yra tik patikinimai, kad to atsakymo tikrai sulauksime, – sakė I.Abromaitienė komiteto nariams. – Tad laukiame ministerijos sprendimo, ką toliau daryti.“

Vadimo Simutkino nuotr./Vijolių vidurinė mokykla
Vadimo Simutkino nuotr./Vijolių vidurinė mokykla

Miesto Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas teigė laukti negalintis, nes kai Vijolių vidurinė mokykla ministerijai pateikė visus dokumentus, buvo sutarta, kad perspektyvių sportininkų mokymas, apgyvendinimas bus tęsiamas šioje, kaip buvo tikimasi, tapusioje regionine, mokykloje, vadinasi, jau finansuojamoje iš valstybės biudžeto. Todėl visos jauniesiems sportininkams skirtos lėšos buvo iki rugsėjo 1 - osios panaudotos sumokėti jų maitinimo, apgyvendinimo skoloms, susidariusioms per praėjusius mokslo metus.

„Nuo rugsėjo 1 dienos pinigų jiems maitinti nebeturime, – informavo G.Jasiūnas. – Todėl kreipsimės į miesto Tarybą prašydami papildomo finansavimo – iki gruodžio pabaigos reikia 118 tūkstančių litų“.

Siūlyta trenkti kumščiu į stalą

Po šių žodžių politikai sujudo: kas įžvelgė nešvarius žaidimus, kas teigė reikėjus trenkti kumščiu į stalą, kas – reikalauti iš ministerijos raštiško atsakymo per 20 dienų.

O posėdyje dalyvavęs Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius apkaltino Vijolių vidurinės mokyklos direktorę savavaliavimu – esą mokykla savarankiškai, nekoordinuodama ėmėsi šio projekto. Į tai I.Abromaitienė atsakė: „Aš tikrai nesavavaliavau – dariau tai, kas yra nurodyta Tarybos patvirtintame plane, ir tai, kas daroma dešimt metų. Dirbu ne dėl savęs, bet ir dėl Šiaulių, ir dėl sportuojančių vaikų.“

O Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas paaiškino, kad nurodinėti Švietimo ir mokslo ministerijoje, kur lankytasi ir su miesto meru, ar Kūno kultūros departamente neturima galios.

Svarstomos galimybės

Po to dalis politikų išsitarė žinantys, kad Kūno kultūros departamentas svarstantis visai ne sporto gimnazijų, o regioninių sporto centrų steigimo galimybes. Tai patvirtino ir G.Jasiūnas: jei būtų Šiauliuose įkurtas toks centras, specializuota gimnazija nebūtų reikalinga, nes perspektyvūs jaunieji sportininkai mokytųsi arčiausiai centro esančioje mokykloje.

Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė informavo, kad jei iki spalio 10 dienos Vijolių vidurinė nebus įrašyta į regioninių mokyklų sąrašą, ji negalės dalyvauti vidurinio ugdymo programos akreditacijoje ir dėl to pagal Tarybos patvirtintą Mokyklų tinklo pertvarkos bendrąjį planą turėtų būti išskaidyta į kitas mokyklas. V.Damskienė taip pat perspėjo, kad jei būtų nuspręsta Vijolių vidurinėje mokykloje šiuo metu besimokančių jaunųjų sportininkų tėvams pranešti, jog jie turi savo vaikus pervesti į mokyklas pagal gyvenamąją vietą (iš 103 sportininkų – 60 yra regiono gyventojai), tai apie tai pagal įstatymus informuoti reikia prieš tris mėnesius.

Taigi, dėl Švietimo ir mokslo ministerijos bei Kūno kultūros departamento neskubėjimo priimti vienokius ar kitokius sprendimus viltis, kad Šiauliuose, Vijolių mokykloje, bus ugdomi perspektyvūs jaunieji sportininkai, blėsta, o kartu akivaizdu, kad šiemetiniame miesto biudžete atsiranda dar viena skylė, pro kurią išbyrės 118 tūkstančių litų.

Vijolių vidurinės mokyklos direktorė I.Abromaitienė teigia, jog mokykla visus ministerijos nurodymus įvykdė, kad taptų sporto gimnazija – tokia, kokios yra šalies meno, muzikos gimnazijos.

Dar praėjusių metų lapkričio mėnesį Vijolių vidurinė mokykla Švietimo ir mokslo ministerijoje susitarė, kad pradėjus dirbti naujajam ministrui bus svarstomi klausimai dėl programų ir dėl galimybės gauti iš Vyriausybės kaip regioninei mokyklai kažkiek lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius