-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 03

Sporto klubą įsirenginėjantis Kaišiadorių ugniagesių viršininkas sulaukė persekiojimo ir skundų

Kaišiadoryse, rodos, užvirė konkurencinė kova. Ėmęs įsirenginėti nuosavą sporto klubą, šio miestelio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Gintaras Kuktelionis sulaukė pasipriešinimo. Konkurentais įvardyti kaišiadoriškiai daugiau nei mėnesį fiksavo kiekvieną jo žingsnį. „Uniformuotas ir tarnybos metu viršininkas nešioja įrangą į nuosavą klubą“, – tokio skundo sulaukė ir 15min.
Uniformuotas Kaišiadorių ugniagesių viršininkas užfiksuotas įrenginėjantis sporto klubą
Uniformuotas Kaišiadorių ugniagesių viršininkas užfiksuotas įrenginėjantis sporto klubą / Skaitytojo Giedriaus nuotr.

Giedriumi pasivadinęs Kaišiadorių gyventojas redakcijai atsiuntė ir tarnybinės uniformos dėvėjimo taisykles pažeidžiančio veiksmo faktinius įrodymus – nuotraukas. Jose užfiksuota, kaip uniformuotas G.Kuktelionis, pasitelkęs pavaldinį, į būsimą sporto klubą nešioja inventorių. Skundo autorius įsitikinęs: tai jis darė darbo metu, apie 15 val.

„Kaišiadorių miesto gyventojams tenka stebėti tarnybos metu nepriimtinais ir negalimais veiksmais užsiimančius miesto ugniagesius. Pagal „Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų tarnybinės uniformos dėvėjimo taisykles“, uniformą dėvėti ne tarnybos metu, o tuo labiau užsiimant „ūkio“ ar „statybų“ veikla, yra draudžiama.

Negi pagarbi ugniagesio uniforma Kaišiadorių priešgaisrinės tarnybos pareigūnams patapo tiesiog darbiniu drabužiu? Kaip greitai, ištikus nelaimei, jie pasiektų gyventojus, jei uniformuoti darbo metu užsiima sporto klubo įrengimu?“, – retorinius klausimus kėlė skundo autorius Giedrius.

Viršininkas akcentuoja, kad dirbo ne darbo laiku. Kadangi šie parodymai priešingi skundo teiginiams, tyrimas užsitęsė“, – tikino G.Bagdonas.

Pasak jo, G.Kuktelionis nesibodi automobilio prie gaisrinės statyti ten, kur tai draudžia daryti kelio ženklai. Daiktus į Gedimino g. 35-jame pastate įsikursiantį sporto klubą nešioti jam padėjo du priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pavaldiniai. Ar tai – ne darbuotojų išnaudojimo apraiškos?

„Buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas. O jį pradėjus, G.Kuktelionis staiga apsirgo. Pasiėmė fiktyvų nedarbingumą, bet vakarais vis vien dirbo sporto klube“, – toliau kaltinimus žėrė Giedrius.

Pradėtas tarnybinis patikrinimas

Giedrius Bagdonas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Vidaus tyrimų skyriaus viršininkas, patikino, jog ši situacija jam yra žinoma – departamentas taip pat sulaukė skundo, pagal kuriame pateiktus faktus yra atliekamas tarnybinis patikrinimas.

„Buvo pradėtas tyrimas. Mano kolegos lankėsi Kaišiadoryse, bendravo ir su skundą rašiusiais aktyviais piliečiais, ir su rugsėjo 29 d., kada fiksuotos nuotraukos, dirbusiais Kaišiadorių ugniagesiais. Džiaugiamės, kad atsiranda aktyvūs asmenys, atkreipiantys dėmesį į galimas mūsų tarnybos negeroves. Laiku informuodami apie tai mus, jie padeda jas šalinti.

Šiai dienai išvados dar nėra, nes beveik visi Kaišiadorių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai neigia, jog dirbo sporto klube. Vienas jų teigia, jog dirbo savo noru ir po darbo laiko. Viršininkas taip pat akcentuoja, kad dirbo ne darbo laiku. Kadangi šie parodymai priešingi skundo teiginiams, tyrimas užsitęsė“, – dar spalio viduryje tikino G.Bagdonas.

Skaitytojo Giedriaus nuotr./Uniformuotas Kaišiadorių ugniagesių viršininkas užfiksuotas įrenginėjantis sporto klubą
Skaitytojo Giedriaus nuotr./Uniformuotas Kaišiadorių ugniagesių viršininkas užfiksuotas įrenginėjantis sporto klubą

Prabėgus keletui savaičių, 15min dar kartą pasidomėjo tyrimo eiga. Lapkričio 2 d. tyrimo išvada vis dar buvo nepasirašyta. Pasak G.Bagdono, panašu, kad skundo teiginių didžioji dalis laužta iš piršto, nes jų nepatvirtino Kaišiadorių ugniagesiai.

Konkurentai išsigando, kad sportuojantys perbėgs pas mus. Pradėjo elgtis kaip žulikai: persekiojo mane visą mėnesį“, – patikino G.Kuktelionis.

„Blogai, kad G.Kuktelionis, vilkėdamas tarnybinę uniformą, vykdė ūkio darbus. Bet taip pat suvokiu ir šio pažeidimo mažareikšmiškumą“, – trečiadienį 15min jau teigė G.Bagdonas.

Skundai – konkurentų darbas

Pats G.Kuktelionis su 15min žurnaliste buvo atviras. Vyras prisipažino padaręs vienintelį pažeidimą – po darbo nepersirengęs nunešė keletą daiktų į sporto klubą.

„Dėl to būsiu kviečiamas į etikos komisiją. Daugiau nė vienas iš 15 skundo faktų nepasitvirtino. Tiesiog sumąstėme įsirengti uždarą sporto klubą, skirtą pareigūnams. Įkūrėme visuomeninę organizaciją.

Tai sužinoję, sujudo sukruto konkurentai – jaunuoliai, kurie patys Kaišiadoryse turi nelegalų sporto klubą. Negali gauti higienos paso, nes patalpos – ne visuomeninės paskirties. Savo veiklą jie registravo kaip įmonę, nuomojančią sportinį inventorių. Tiesiog išsigando, kad sportuojantys perbėgs pas mus. Pradėjo elgtis kaip žulikai: persekiojo mane visą mėnesį“, – patikino G.Kuktelionis.

Pasak jo, buvo peržengtos ribos. Šeima pradėjo baimintis tokių „pilietiškų“ asmenų. Neoficialiai kreiptasi į policiją. Tuomet persekiojimai liovėsi. Tačiau reikėjo atsakyti į dešimtis tikrintojų klausimų – skundai, jog tarnybos metu uniformuotas viršininkas įsirenginėja sporto klubą, pasiekė ne tik Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą, bet ir kitas institucijas.

„Esu sporto specialistas. Rukloje dirbau su kareiviais. Vienas iš tų besiskundžiančių jaunuolių net yra sportavęs pas mane – buvau jo treneris. Klubą turiu dar nuo 1989 m. Sukaupęs begales sportinio inventoriaus, tad nežinau, ko išsigąsta. Pernai persekiojo jie ir kito sporto klubo Kaišiadoryse savininką.

Skaitytojo Giedriaus nuotr./Uniformuotas Kaišiadorių ugniagesių viršininkas užfiksuotas įrenginėjantis sporto klubą
Skaitytojo Giedriaus nuotr./Uniformuotas Kaišiadorių ugniagesių viršininkas užfiksuotas įrenginėjantis sporto klubą

Bet mums juk reikalai nesikerta. Mūsų klube sportuos tie, kurie pas juos niekad nėjo ir neis: vyresni, veteranai su šeimomis. Diskotekų mes nedarysime. Turi būti kažkokia etika. Neleisiu savo reputacijos juodinti. Jei ką, eisiu į pensiją“, – kalbėjo G.Kuktelionis.

Važiuodamas namo sustojo iškrauti „ožį“

Lemtingąją dieną, kai buvo užfiksuotos 15min atsiųstos nuotraukos, viršininkui paskambino vienas kūno kultūros mokytojas: jis panoro atvežti mokyklos nurašytą turtą – „ožį“.

„Susitikome prie būsimo sporto klubo. Buvo kiek prieš 17 val. Kadangi važiavau tiesiai iš gaisrinės, nebuvau persirengęs. Tai ir užfiksavo jaunuoliai. Pro šalį po darbo vyko vienas darbuotojas, kuris stabtelėjo padėti. Jis net ne statutinis, ne pareigūnas. Tad jam uniformos dėvėjimo taisyklės net negalioja.

Skundo autoriai, tikėtina, nežino gaisrininkų darbo grafikų. Mes dirbame nuo 7.30 iki 16.30 val. Pietaujame nuo 11.30 val. Per savaitę dukart po valandą leidžiama darbo metu vykti sportuoti. O jie visa tai fiksuoja kaip pažeidimus. Pvz., kad 11.30 val., neva tai darbo metu, aš pietauju“, – teigė Kaišiadorių ugniagesių viršininkas.

Dėl vykdyto persekiojimo pareiškimo policijai G.Kuktelionis neparašė. Paaiškino esantis taikus žmogus. Tikėjosi, jog galiausiai jaunuoliams pabos tai daryti. Tiesiog nenorėjo užtęsti vaidų.

Vidaus reikalų sistemoje G.Kuktelionis tarnauja nuo 1996 metų, o užimamose viršininko pareigose – nuo 2009 metų. Galiojančių tarnybinių nuobaudų, pasak G.Bagdono, jis neturi.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius