Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 28

Sprendimas įrengti lauko kavinę naujoje aikštėje sulaukė peticijos: „Nepritariu „Metelicai“ Paupio rajone“

Pirmasis sezonas, kai daugybė Vilniaus viešųjų erdvių tapo lauko kavinėmis, sulaukė didžiulio pasisekimo, tad sostinės savivaldybė ruošiasi ir antrajam. Tačiau kaip ir pernai, taip ir šiemet, dalis miesto bendruomenių pritaria ne visiems sumanymams. Paupio gyventojai net renka parašus, kad Vilniaus savivaldybė atšauktų leidimus įrengti lauko kavines Paupio ir Aukštaičių g. sankryžoje. Vienas iš verslininkų stebisi – triukšmas kilo dėl kelių staliukų.
Aikštė Vilniaus Paupyje
Aikštė Vilniaus Paupyje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Peticiją „Nepritariu „Metelicai“ Paupio rajone“ paskelbė ir parašus prieš lauko kavinių įrengimą Paupio aikštėje renka kelios bendruomenės: Paplaujos bendruomenė, Paupio g. 17 namo gyventojų bendrija, vaikų lopšelis–darželis „Klaužada“ ir kt.

Ragina ginti Paupį ir Vilnių

„Ar norėtumėte, kad Paupio rajone atsirastų „Metelica“, „Disco 311 Buddha“, „LUCH“, „Marushka“, „CASH“ ar panaši vieta? Ar norėtumėte, kad šalia vaikų darželio, Kūdrų parko, ramiai tekančios Vilnelės skambėtų tranki muzika?

Ar norėtumėte, kad vietoje aikštėje siūlomo meninio akcento atsirastų girdykla, priklausanti daug problemų keliančiam, netvarkingam ir teistam žmogui? Jei ne – pasirašykite šią peticiją ir apginkite Paupį, Paplaujos bendruomenę ir patį Vilnių nuo vulgarios beskonybės“, – rašoma peticijoje.

Anot bendruomenių atstovų, prašoma savivaldybės atšaukti leidimą įrengti kavines Paupio ir Aukštaičių gatvių aikštėje, nes „šių kavinių įrengimas nebuvo derintas su bendruomene, pažeidžia mūsų teisėtus lūkesčius bei kelią grėsmę visos bendruomenės gerovei“.

Kaip skelbiama vilnius.lt publikuotame atrankos laimėtojų II etapo sąraše, šioje vietoje lauko kavines galės įrengti dvi bendrovės – „Dilitas“ ir „Kava tau“.

Peticijos autoriai skelbia, kad abejonių jiems kyla dėl pirmosios, nes esą jai vadovaujantis žmogus yra pagarsėjęs dėl konfliktų su įvairiomis institucijomis ir kitomis miesto bendruomenėmis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aikštė Vilniaus Paupyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aikštė Vilniaus Paupyje

Registrų centre nurodoma, kad UAB „Dilitas“ direktorius yra Stepas Visockis.

Pasigedo derinimo

„Lauko kavinių įrengimas minėtoje aikštėje nebuvo nei pristatytas, nei derintas su aplinkiniais gyventojais ir bendruomene. Kol kas nėra jokių pavyzdžių, kaip planuojamos lauko kavinės bus įkomponuotos į bendrą kraštovaizdį ir ar nebus pažeistas naujai paklotas raudonų trinkelių grindinys“, – rašoma peticijoje, pabrėžiant, esą minėtos bendrovės vadovas pagarsėjęs kaip nelegaliai keitęs miesto erdves, net jas užgrobdavęs.

Lauko kavinių įrengimas minėtoje aikštėje nebuvo nei pristatytas, nei derintas su aplinkiniais gyventojais ir bendruomene.

Bendruomenių atstovai kelia klausimus, ir kuo bei kaip ilgai prekiaus kavinės, iš kur joms bus tiekiama elektra, vanduo, kur bus įrengti sanitariniai mazgai:

„Elektros tiekimą galintys užtikrinti generatoriai arba įrengti laikini lauko tualetai gadins aikštės estetinį vaizdą, skleis triukšmą bei nemalonius kvapus. Tai nuolat turės kentėti vaikų darželyje besimokantys vaikai ir čia gyvenantys bei dirbantys žmonės.“

Anot vietos gyventojų, ši aikštė nėra tinkama lauko kavinėms, nes joje bendruomenė ir Vilniaus savivaldybė derina ir šiuo metu dirba ties architektūrinės instaliacijos su Paplaujos istoriniais akcentais pastatymu ir įrengimu.

„Skverą užimsiančių lauko kavinių įrengimas tiesiogiai prieštarauja šiems jau patvirtintiems ir suderintiems darbams bei taip tiesiogiai pažeidžia bendruomenės teisėtus lūkesčius. Aplink aikštę, kuri pasižymi puikia akustika, veikia vaikų darželis, kelios įmonės, yra keli gyvenamieji namai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aikštė Vilniaus Paupyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aikštė Vilniaus Paupyje

Bet koks triukšmas, kurį neišvengiamai sukels lauko kavinė, nuolat trukdys vaikų ugdymui, produktyviam darbui bei gyventojų poilsiui. Atsižvelgiant į S.V. ankstesnio verslo specifiką, galima pagrįstai tikėtis, kad šioje vietoje bus įrengta masinio susibūrimo vieta, kurioje nuolat skambės tranki muzika. Neatmestina, kad neretai bus kviečiama policija“, – priekaištus vienos iš laimėjusių bendrovių vadovui žeria Paupio gyventojai.

Peticija baigiama reikalavimu Vilniaus miesto savivaldybės administracijai atšaukti leidimą lauko kavinės Paupio ir Aukštaičių gatvių sankryžoje.

Atšaukti leidimų neketina

Tačiau savivaldybė to daryti bent kol kas neketina.

Kaip 15min persiųstame komentare teigia savivaldybės Licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas Julius Morkūnas, priežasčių panaikinti leidimą nėra.

„Manome, kad ši vieta yra tinkama lauko kavinėms – todėl ir atsidūrė tarp erdvių lauko kavinėms. Su bendruomenėmis lauko kavinių vietos nėra derinamos. Reikia pažymėti, kad viešosios erdvės priklauso visiems miestiečiams, o ne tik centre gyvenantiems žmonėms, jos yra sukurtos ir sutvarkytos už visų miestiečių pinigus ir jos turi ir gali būti naudojamos visų, o ne išskirtinai šalia ten gyvenančių žmonių.

Ši vieta yra tinkama lauko kavinėms – todėl ir atsidūrė tarp erdvių lauko kavinėms. Su bendruomenėmis lauko kavinių vietos nėra derinamos.

Šioje situacijoje jokia grėsmė nekyla – tai yra išvestinės priežastys, kad neatsirastų lauko kavinės“, – teigia J.Morkūnas.

3-4 staliukai

Pats S.Visockis stebisi tokia bendruomenės pozicija.

Jo teigimu, laimėta erdvė lauko kavinei tėra 35 kv.m, kur tilps tik kavos vežimėlis ir 3-4 staliukai.

Po 35 kv.m mes ten laimėjome, tai koks čia triukšmas.

„Buvo paskelbtas savivaldybės konkursas, kas norėjo, visi galėjo dalyvauti. Lauko kavinė, kokių yra visame mieste. Visos tos pretenzijos turėtų būti adresuotos savivaldybei, ne man. Ten laimėjau ne tik aš, bet ir „Kava Tau“. Po 35 kv.m mes ten laimėjome, tai koks čia triukšmas. Skaičiau, ką rašo ten“, – kalbėjo S.Visockis.

Anot jo, prie staliukų žmonės galės prisėsti ir išgerti kavos ar arbatos, suvalgyti sumuštinį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aikštė Vilniaus Paupyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aikštė Vilniaus Paupyje

Esą kaip sėdi ant suoliukų, taip ir prie staliukų sėdės.

Apie jokį alų ar kitus alkoholinius gėrimus ir kalbos nėra, tikina S.Visockis, kadangi norint gauti licenciją, reikia turėti stacionarią kavinę, kurios čia jo vadovaujama bendrovė tikrai neturės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius