TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 07 02

Sprendimas neleisti rinkiminės spaudos konferencijos Seime – skirtingų vertinimų Seime sulaukęs precedentas

Sprendimas neleisti rinkiminės spaudos konferencijos Seime sulaukė ir teigiamų, ir neigiamų vertinimų Seime. Kai kurie parlamentinių frakcijų vadovai, Seimo valdybos nariai tokį precedentą pateisina, kai kurie – smerkia.
Saulius Stoma
Saulius Stoma / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Parlamentaras Saulius Stoma pasipiktino, kad Seime jam neleista rengti spaudos konferencijos, kurioje jis kartu su visuomenininkais norėjo pristatyti „Lietuvos sąrašą“. Tuo metu Seimo kancleris Jonas Milerius tvirtino, kad toks sprendimas priimtas, nes Seimo resursai, čia dirbantys valstybės tarnautojai negali būti naudojami „rinkimų batalijose“.

Tačiau S.Stoma stebisi, kad kai socialdemokratų lyderis „Algirdas Butkevičius kartu su Tvarkos ir teisingumo bei Darbo partijos vadovais gegužės pabaigoje Seime spaudos konferencijos metu paskelbė apie bendradarbiavimą rinkimų metu ir po jų, visiems viskas buvo gerai“.

„Aš tikrai manau, kad nėra problemų rast gerą vietą spaudos konferencijai surengti, Seime nėra vienintelė galimybė. Iš tikrųjų, Seime reikia rengti konferencijas, kuriose apžvelgiama Seimo veikla, o jei kažkas kalba apie būsimus rinkimus, reikia užsisakyt, kad ir naujienų agentūros spaudos konferencijų salę. Tai nėra Seimo veiklos atspindys, ir manau, kad Seimo kanceliarijos vadovai pasielgė logiškai“, – sprendimą BNS komentavo valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Seimo kanclerio sprendimą logišku vadino ir socialdemokratas Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas.

„Aš visiškai sutinku su šiuo sprendimu, ir motyvus pakankamai jau paaiškino kancleris – čia ne atsiskaitymas už Seimo darbą, o priešrinkiminis renginys, kuriame, maža to, žada dalyvauti ir teisėja, kuri, pagal įstatymą, politinėje veikloje iš viso negali dalyvauti“, – BNS sakė Č.Juršėnas.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys sakė, jog partija tais atvejais, kuomet renginiai susiję su išskirtinai partine, o ne parlamentine veikla, spaudos konferencijas rengia ne Seime, ir tokia praktika jam esanti visiškai suprantama.

„Mes, kai buvo politinis partinis renginys, darėm naujienų agentūros spaudos konferencijų salėj, ir dėl to nematėme didelių problemų. Kaip buvo šiuo konkrečiu atveju, sunku pasakyti, aš nemačiau nei prašymo, nei atsakymo, bet spaudos konferencijų rengimo tvarką nustato Seimo kanceliarija, ir vadovaudamasi nustatyta tvarka priėmė sprendimą“, – BNS sakė V.Gapšys.

Tuo metu opozicinių „tvarkiečių“ seniūnas Valentinas Mazuronis sakė nesuprantantis tokio kanceliarijos sprendimo, ypač, jeigu spaudos konferenciją organizavo dabartinis Seimo narys.

„Iš principo, Seimas turėtų būt maksimaliai atviras Lietuvos piliečiams ir visoms politinėms jėgoms. Jei šią konferenciją norėjo organizuoti Seimo nariai, ir norėjo pasikviesti kažką, o pakviestieji nedaro įstatymą pažeidžiančių veiksmų, tai man šiek tiek keistai nuskambėjo motyvas, kad čia ikirinkiminė veikla, nes tokiu būdu kiekvieną rengiamą spaudos konferenciją galima laikyti  priešrinkimine“, – BNS sakė V.Mazuronis.

„Jeigu tai yra naujos politinės jėgos formavimas, kurioje dalyvauja ir Seimo nariai, nelabai suprantu, kodėl reikėjo neleist, manau, toks sprendimas yra neteisingas iš esmės ir smerktinas“, – sakė „tvarkiečių“ seniūnas.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis parlamentaras S.Stoma norėjo spaudos konferenciją Seimo spaudos konferencijų salėje organizuoti ateinantį antradienį, liepos 2 dieną.

„Tačiau Seimo Ryšių su visuomene skyrius šeštadienį pranešė atšaukiantis leidimą, atsižvelgdamas į Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algimanto Salamakino nuomonę bei galimą Seimo rinkimų įstatymo pažeidimą“, – aiškina S.Stoma.

J.Milerius BNS teigė, kad Seime vykstančios spaudos konferencijos negali būti skirtos rinkiminei agitacijai.

„Konferencijos rengiamos ne rinkimų klausimais. Mes neturime teisės dirbti rinkiminei kampanijai, mes, kanceliarija, esame valstybės tarnautojai ir negalime suteikti vienai politinei jėgai kažkokius prioritetus naudotis Seimo resursais – tam yra reikalingi Seimo resursai, darbuotojų darbo atlyginimas, kameros filmavimui“, – dėstė jis.

Kancleris pabrėžė, kad valstybės tarnautojams „draudžiama dalyvauti rinkimų batalijose“ ir ragino į rinkimus jų nepainioti.

S.Stoma savo ruožtu stebėjosi, jog Seimo kanceliarija savo sprendimą grindė ne Seimo etikos ir procedūros komisijos sprendimu, o vien jos pirmininko A.Salamakino asmenine nuomone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius