-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 04 06

Sprendimus dėl „AstraZeneca“ vakcinos ministerija priims, sulaukusi EVA ir VVKT išvadų

Sprendimus dėl tolesnio „AstraZeneca“ vakcinos naudojimo Sveikatos apsaugos ministerija priims, sulaukusi patvirtintų Europos vaistų agentūros (EVA) išvadų.
„AstraZeneca" vakcina
„AstraZeneca" vakcina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šioje vietoje ministerija stebi visą informacijos lauką, visas žinias iš Europos Sąjungos, tačiau priimti sprendimų, kol neturime faktais grįstos informacijos, nėra skubama. Ministerija jau įrodė, kad žmonių saugumas yra pirmoje vietoje, net jei tai nėra labai naudinga atskiros vakcinos atžvilgiu, tačiau mes lauksime patvirtintų išvadų, kurios leistų priimti kokius nors sprendimus, – BNS antradienį sakė sveikatos apsaugos ministro atstovė Aistė Šuksta.

„Mes vadovausimės tuo, ką pasakys Europos vaistų agentūra ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba“, – pridūrė ji.

Taip ministro atstovė kalbėjo po to, kai vienas aukšto rango EVA pareigūnas antradienį paskelbtame interviu sakė, kad yra ryšys tarp bendrovės „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso ir retų kraujo krešulių susidarymo atvejų.

EVA vakcinų programos vadovas Marco Cavaleri Italijos laikraščiui „Il Messaggero“ sakė: „Mano nuomone – dabar tai galime pasakyti – aišku, kad yra ryšys su šia vakcina“, nors kol kas neaišku, kas lemia tokią reakciją.

Savo ruožtu Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba BNS informavo, kad šią savaitę EVA Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitete vyksta „AstraZeneca“ vakcinos svarstymas, o „komentuoti bus galima tada, kai bus priimti sprendimai“.

Lietuvoje ir virtinėje Europos valstybių skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina kovo viduryje buvo laikinai sustabdytas dėl nustatytų tromboembolijos atvejų paskiepytiems žmonėms.

Vėliau Europos vaistų agentūra paskelbė, jog ši vakcina nuo COVID-19 yra saugi ir veiksminga, todėl skiepijimas šiuo preparatu buvo atnaujintas.

Vis dėlto EVA pabrėžė, kad „negali galutinai atmesti ryšio“ tarp reto tipo kraujo krešulių ir vakcinos, todėl ėmėsi tolesnio tyrimo dėl minėtų retų atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius