Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 14

Sprogimai nacionaliniame stadione gali atsinaujinti: „Jeigu turėsime saugumo garantijas“

Šį pirmadienį Vilniuje vėl sprogdinti nacionalinio stadiono pamatų likučiai. Netrukus feisbuke pasirodė skundas, esą atskriejusios nuolaužos apgadino gyvenamuosius namus Siesikų gatvėje, esančioje kiek toliau nuo sprogdinimo vietos. Tyrimas tebevyksta, tačiau Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas linkęs manyti, kad darbai bus atnaujinti. Tiesa, tik tada, kai savivaldybė sulauks saugumo garantijų.
Vilnietės paviešintos nuolaužos, jos manymu, atskriejusios kelis šimtus metrų iš stadiono sprogdinimo vietos.
Vilnietės paviešintos nuolaužos, jos manymu, atskriejusios kelis šimtus metrų iš stadiono sprogdinimo vietos. / Nuotrauka iš „Facebook“ asmeninio profilio

Jau kelis pirmadienius nacionalinio stadiono konstrukcijų liekanos buvo demontuojamos pasitelkus sprogmenis. Šį pirmadienį, rugsėjo 12 d., darbai buvo numatyti nuo 8 iki 10 valandos ryte.

Netrukus po jų feisbuke viena vilnietė pasidalijo nuotraukomis ir žinute: „Šiandienos stadiono sprogdinimo rezultatas: iš dangaus krito akmenys ir apgadino pastatą Siesikų gatvėje.“

Stadioną griauna bendrovė „Vilniaus BTD“, o konkrečiai sprogdinimo darbus organizuoja subrangovų įmonė „Detonas“.

Pastarosios vadovas Vaidas Zubavičius netrukus po tokios žinios teigė, kad informacija apie nuolaužas, nuskridusias net iki Siesikų gatvės, jam atrodanti neįtikėtina: „Logiškai manau, kad taip neįmanoma. Juk tai ne kulka, kad galėtų skristi 300 metrų. Sprogdinamos konstrukcijos būna užpiltos smėliu ir jokios nuolaužos nelekia.

Bet kokiu atveju, tyrimas yra atliekamas ir mes viską išsiaiškinsime.“

Plačiau skaitykite čia: Po nacionalinio stadiono liekanų sprogdinimo – skubus tyrimas: ar nuolaužos apgadino namus?

Darbai iš karto buvo sustabdyti.

Kaip praėjus kelioms dienoms Vilniaus tarybos posėdyje sakė vicemeras V.Benkunskas, kol kas galima pasakyti tik tiek – yra du faktai, tad reikia išsiaiškinti, ar tarp jų egzistuoja „priežastinis ryšys“. O tie faktai tai vykdyti stadiono likučių griovimo darbai naudojant sprogstamąsias medžiagas ir Siesikų gatvėje nukentėję du gyvenamieji namai.

„Matyt, užtruks laiko, kol turėsime detalias analizes. Šiai dienai darbai yra sustabdyti, yra paprašyta koncesininkų rangovų pateikti išsamų ir specialistų pagrįstą paaiškinimą, ar tai iš viso galėjo atsitikti. Nes pagal su savivaldybe iš anksto suderintą planą tokių rizikų iš viso neturėjo kilti.

Kol nėra iš rangovų saugumo garantijų, darbai atnaujinti nebus. Šitas įkastų, žemėje esančių pamatų demontavimo būdas leidžia sutaupyti ir laiko, ir turėti mažesnę taršą ir garso lygį aplinkiniams rajonams.

Tai jeigu turėsime saugumo garantijas, tie darbai tikrai bus tęsiami“, – užtikrino vicemeras, atsakydamas į kolegos tarybos nario Romasio Vaitekūno klausimą apie sprogimo priežastis ir įtaką būsimiems darbams nacionalinio stadiono vietoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nacionalinio stadiono statybų ir griovimo eiga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nacionalinio stadiono statybų ir griovimo eiga

Pristatydamas būsimuosius sprogdinimo darbus prieš kelias savaites, rugpjūčio 25 d., V.Benkunskas tikino, kad pagrindinė priežastis, kodėl pasitelkiami sprogmenys, yra ta, kad tai sukels mažiau triukšmo, nei dirbant pneumatiniams kaltams, taip pat procesas gerokai pagreitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius