Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 16 /18:59

Lietuva laikinai stabdo vakcinaciją „AstraZeneca“ vakcina – lauks Europos vaistų agentūros išaiškinimo

Antradienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė, kad gavo apie 17 valandą iš Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) rekomendaciją, kuria tarnyba, kaip ir kitose Europos Sąjungos šalyse, dėl atsargumo rekomenduoja laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina iki Europos vaistų agentūra (EVA) pateiks galutines išvadas dėl šios vakcinos saugumo.

Ministras teigė, kad bus atsižvelgta į tarnybos rekomendaciją.

Ministras vakcina pasitiki

„Noriu tik akcentuoti, kad kiek žinoma oficialiai, tiek Europos vaistų agentūra, tiek Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad šiandien dar nėra pagrįstų įrodymų, kad vakcina gali padidinti kraujo krešulių riziką. EVA vadovė spaudos konferencijoje antradienį sakė, kad vakcinos nauda nusveria riziką.

Tačiau galutinės išvados ir vertinimai bus daromi ketvirtadienį“, – teigė A.Dulkys, pabrėžęs, kad ketvirtadienį bus išvados pagal visą surinktą informaciją ir dėl tolimesnių veiksmų.

Ministras teigė, kad kai vakcinuojama šimtai tūkstančių žmonių, pasitaiko ir įvairių organizmo reakcijų, taip pat susiduriama ir su logistikos sunkumais, kyla daugybė klausimų.

„Asmeniškai aš pasitikiu „AstraZeneca“ vakcina, tikiu, kad greitu metu gausime ir iš Europos, ir iš pasaulio tarnybų visus pagrįstus atsakymus. Kai bus tokia galimybė ir ateis laikas, aš pirmas stovėsiu skiepytis šia vakcina“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Belieka tikėtis, kad nuogąstavimai bus išsklaidyti. Bet vien jų išsklaidymo neužteks.

A.Dulkys neslėpė, kad toks sprendimas tikrai turės pasekmių visai vakcinacijai. Jų esą jau yra.

„Belieka tikėtis, kad nuogąstavimai bus išsklaidyti. Bet vien jų išsklaidymo dabar neužteks. Tikiuosi, tiek pats vakcinos gamintojas dės pastangas reputacijai stiprinti, tiek mums teks papildomas pastangas grįžti į ritmą“, – sakė ministras.

Anot ministro, Lietuva yra neblogai išskirsčiusi vakcinas, todėl šiuo atveju itin didelių skiepijimo sutrikimų neturėtų būti, nors kuo daugiau vakcinų, tuo pasiskiepijusiųjų masiškumas būtų didesnis. Tačiau „AstraZeneca“ ir mažino tiekimą vakciną, teigė A.Dulkys, kuris pabrėžė, kad Latvija būtent vakcinacijos procesą rėmė šia vakcina.

Kadangi daugėja „Pfizer-BioNTech“ vakcinos tiekimo kiekiai, tikinama, kad bendras vakcinacijos intensyvumas per daug nesikeis. Nors jeigu bus priimtas nepalankus sprendimas „AstraZeneca“ vakcinai, vis dėlto, kaip sako A.Dulkys, vakcinacija sulėtės.

„Tikėkimės, kad tos abejonės bus išsklaidytos kuo greičiau, nes toks didelis skaičius valstybių yra sustabdę vakcinacija. Sveiku protu bandau suvokti, kad tiek gamintojai, tiek tarnybos pasistengs kuo greičiau sudėti taškus ant i ir duoti aiškumą“, – sakė ministras.

Šiuo metu nesuskiepyta yra apie 41 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinų. „Modernos“ vakcinos, pasak A.Dulkio, yra likę „vos keli tūkstančiai“, o „Pfizer-BioNTech“ vakcinos vakcinavimo centruose yra apie 40 tūkst. dozių.

Pranešta apie 3 atvejus su sunkiu šalutiniu poveikiu

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) vadovas Gytis Andrulionis teigė, kad ši vakcina yra registruota Europos Komisijos ir Europos vaistų agentūros (EVA) atliktos analizės vertinimo pagrindu. Esą tiek tada, tiek šiuo metu informacija apie vakcinos ir jos rizikos santykį išlieka nepakitusi – nėra abejonių, kad nauda viršija rizikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis

Tačiau jau 16 Europos Sąjungos valstybių yra laikinai sustabdžiusios skiepijimą „AstraZeneca“ vakcinų viena ar visomis serijomis. Lietuva bus septyniolikta valstybė ES.

Tikimasi, kad jau ketvirtadienį bus EVA išvados dėl šios vakcinos įtakos tromboembolinių atvejams. Tačiau G.Andrulionis neatmeta, kad kovo 18 d. galutinio sprendimo dar gali ir nebūti, nes klausimų yra labai daug.

Jis priminė, kad vienos serijos vakcinų naudojimą VVKT jau yra pristabdžiusi, kol bus gauti visi duomenys apie vakcinos saugumą, ją galima naudoti be jokių abejonių.

Sąsajų, ar tai yra atsitikę dėl vakcinos, ar tiesiog laike sutapo po vakcinacijos, tokių įrodymų neturime.

„Tas sprendimas priimamas būtent dabar todėl, kad per pastarąsias keletą dienų gavome tris pranešimus apie sunkias įtariamas netikėtas, nepageidaujamas reakcijas, susijusias su tromboembolijos reiškiniais, pasireiškusiais Lietuvoje vakcinuotiems „AstraZeneca“ vakcina pacientams.

Sąsajų, ar tai yra atsitikę dėl vakcinos, ar tiesiog laike sutapo po vakcinacijos, tokių įrodymų neturime. Visi įrodymai perduodami į bendrą tinklą, juos bendrai vertina EVA komitetas. Dėl to, kaip ir kitos valstybės, mūsų tarnyba rekomendavo SAM dėl atsargumo stabdyti vakcinaciją COVID-19 „AstraZeneca“ vakcina iki tada, kai bus pateikti galutiniai atsakymai EVA“, – sakė G.Andrulionis.

Pasireiškė trims moterims

VVKT patarėja Rugilė Pilvinienė sakė, kad tarybos specialistai stebi ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse girdimus pranešimus apie šalutinius vakcinos poveikius.

„Girdėdami apie pranešamus atvejus, kai dėl tromboembolijos reiškinių žmonės patiria sunkius sveikatos sutrikimus ar net miršta, labai atidžiai sekėme įvykius ir vertinome mūsų šalyje pateikiamus pranešimus. Iki praeitos savaitės pabaigos mes kokių nors nerimą keliančių pranešimų nebuvome gavę.

Bet kadangi žmonės seka informaciją, domisi, seka įvykius, susidaro toks įspūdis, kad kai kurie žmonės buvo paskatinti viešoje erdvėje vykstančių svarstymų pranešti apie nepageidaujamas reakcijas, kurios, kaip įtariama, yra susijusio su tromboembolijos reiškiniais po vakcinacijos „AstraZeneca“ vakcina. Tokių pranešimų sulaukėme kelių“, – sakė R.Pilvinienė.

Bet kadangi žmonės seka informaciją, domisi, seka įvykius, susidaro toks įspūdis, kad kai kurie žmonės buvo paskatinti viešoje erdvėje vykstančių svarstymų pranešti apie nepageidaujamas reakcijas.

Trys pranešimai buvo apie sunkius nepageidaujamus poveikius apie tromboembolijas – vienas apie tromboflebitą ir du pranešimai apie nustatytą arba įtariamą plaučių emboliją, t.y. krešulio nukeliavimas į plaučių kraujagysles.

Šie pranešimai ir paskatino imtis papildomų atsargumo priemonių, bet, kaip teigė R.Pilvinienė, ši rekomendacija nereiškia, jog VVKT mano, kad šios komplikacijos žmonėms kilo dėl vakcinos. Specialistės teigimu, vakcinacija atskleidžia tokius susirgimus, kurie žmonėms iki tol galbūt nebūtų sietini su kažkuo, tik nugultų į statistiką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė

Sunkius šalutinius poveikius patyrė trys vyresnės nei 80 metų amžiaus moterys, esą pagal amžių ir lytį tai ir yra ta grupė žmonių, kuriems pasireiškia šios ligos. Visiems paskiepytiems R.Pilvinienė rekomendavo stebėti savo sveikatos būklę. Viena moteris yra iš Mažeikių, viena iš Šakių ir viena iš Vilniaus.

R.Pilvinienė taip pat sakė, kad yra žinomas vienas atvejis, kai kita vakcina skiepytam žmogui irgi pasireiškė trombozė. Išsamiau ji teigė pakomentuoti negalinti, nes visi pranešimai dar nėra itin tiksliai išnagrinėti.

G.Andrulionis teigė, kad ir kitų vakcinų šalutinis poveikis stebimas, tačiau dabar didžiausias dėmesys skirtas būtent „AstraZeneca“ vakcinai, nes gautas signalas, kurio nebuvo fiksuota klinikinių tyrimų metu.

Įrodymų nepateikė, tik rekomenduoja

„Tikiuosi, kad šis klausimas išsispręs kur kas anksčiau. O tiems žmonėms, kurie skiepyti pirmąja doze šios vakcinos, antrosios laikas ateis tik gegužės mėnesį“, – teigė A.Dulkys.

Labai norėčiau, kad būtų tik profesiniai sprendimai ir norėtųsi vengti bet kokių politinių sprendimų, kai tai susiję su žmonių sveikata, vakcinų kokybe ir t.t.

Ministras taip pat patikslino, kad jau trečiadienį vakcinacijos centruose šia vakcina skiepijama nebus. O EVA sprendimo laukiama ketvirtadienį, tada ir bus kitas sprendimas, jeigu jo prireiks.

„Laikomės saugiausio sprendimo. Bet svarbu išgirsti, kad ir mūsų tarnyba nepateikė jokių konkrečių įrodymų, bet tiesiog rekomenduoja laikytis saugiausio sprendimo, matyt, atliks ir savo atitinkamus tyrimus.

Labai norėčiau, kad būtų tik profesiniai sprendimai ir norėtųsi vengti bet kokių politinių sprendimų, kai tai susiję su žmonių sveikata, vakcinų kokybe ir t.t. Tikimės, kad kompetentingos institucijos kuo skubiau duos atsakymus, nes jose dirbantys žmonės tikrai jaučia tą atsakomybę, kuri dabar tenka šitai vakcinai visos ES mastu“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidarytas vakcinacijos centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidarytas vakcinacijos centras

G.Andrulionis dar pridėjo, kad Sveikatos apsaugos ministerijai pateiks savo rekomendacijas, kai tik turės patikimus duomenis, jog abejonės išsklaidytos.

A.Dulkys skiepysis tik „AstraZeneca“

Kiek anksčiau A.Dulkys, atsakydamas į Seimo narių klausimus, teigė, kad siekdamas išsklaidyti abejones dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo pats žada skiepytis tik ja, atėjus jo vakcinacijos eilei, rašo BNS.

Taip pat ministras patvirtino, kad politikai tikriausiai būtų skiepijami antrą šių metų ketvirtį, kai šalį pasieks didesnės vakcinos siuntos.

ZUMAPRESS/Scanpix nuotr./„AstraZeneca“ vakcina
ZUMAPRESS/Scanpix nuotr./„AstraZeneca“ vakcina

„Asmeniškai aš pasiskiepysiu „AstraZeneca“, tikrai ne kokia kita vakcina, tam, kad išsklaidyčiau nuogąstavimus. Nėra taip paprasta su „AstraZeneca“, nes tarptautinių žinių sklinda daug, bet šią akimirką, šią valandą aš tikrai neturiu kažkokios informacijos, kuri man leistų kaip sveikatos apsaugos ministrui stabdyti vakcinavimo procesą šia vakcina“, – antradienį per Seimo posėdį sakė A.Dulkys.

„Nėra jokių požymių“

Europos vaistų agentūra (EVA) antradienį pareiškė, kad nėra „jokių požymių“, jog bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina nuo koronavirusinės infekcijos kai kuriais atvejais lemia kraujo krešulių susidarymą paskiepytiems žmonėms, nors kelios Europos šalys dėl šių įtarimų laikinai sustabdė preparato naudojimą.

Europos Sąjungos farmacijos priežiūros institucija per virtualią spaudos konferenciją pabrėžė liekanti „tvirtai įsitikinusi“, kad šio preparato nauda nusveria riziką.

Antradienio ryto Statistikos departamento duomenimis, iš viso Lietuvoje jau panaudota 360 801 vakcinų, pirma skiepo doze vakcinuota 260 616 žmonių, dviem dozėmis – 100 185.

Iki šiol Lietuva yra gavusi 115,7 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių, paskiepyta apie 74 tūkst. žmonių. Pastaroji siunta atkeliavo kovo 12 d., ją sudarė 14,4 tūkst. dozių, kurios buvo paskirstytos savivaldybėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius