-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 01

Stalinizmo nusikaltimus ESBO linkusi sulyginti su nacizmu (papildyta 17.17 val.)

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) komitetas pritarė rezoliucijai, kuria požiūris į stalinizmą sulyginamas su nacizmu. Penktadienį dėl rezoliucijos balsuos ESBO Parlamentinė Asamblėja (PA).
ESBO Parlamentinė Asamblėja
Akimirkos iš sesijos atidarymo Vilniuje, Seimo rūmuose. / 15min.lt/Irmanto Gelūno nuotr.

ESBO Bendrasis demokratijos, žmogaus teisų ir humanitarinių klausimų komitetas trečiadienį po pietų pritarė rezoliucijai Dėl padalytosios Europos suvienijimo. Į šią rezoliuciją įtrauktas Molotovo-Ribentropo paktas, taip iš esmės sulyginant stalinizmą su nacizmu. Tokį siūlymą pateikė Lietuvos delegatė ESBO Vilija Aleknaitė Abramikienė.

„Mes nesakome, kad nacizmo ir stalinizmo idėjos lyginamos. Norima pasakyti, kad nacizmas ir stalinizmas privedė prie labai panašių priespaudos ir nusikaltimų žmonijai priemonių“, – sakė rezoliuciją parengęs slovėnas Roberto Battelli. Jis išreiškė paramą lietuvės pateiktai pataisai.

Dokumente siūloma tęsti tyrimus dėl totalitarizmo palikimo ir gilinti visuomenės žinias apie jį, remti nevyriausybines organizacijas atliekant tyrimus ir supažindinant visuomenę su režimų nusikaltimais, taip pat reiškiamas susirūpinimas dėl režimų šlovinimo, ekstremistinių judėjimų augimo.

Molotovo-Ribentropo paktas – slapta nepuolimo sutartis bei slapti Vidurio Europos padalijimo protokolai – buvo pasirašytas Maskvoje 1939 m. rugpjūčio 23 d. tarp nacistinės Vokietijos ir TSRS. Šie susitarimai nulėmė 1940 m. prasidėjusią Lietuvos okupaciją, represijas, krašto sovietizaciją.

Rusai teigia grąžinę Vilnių Lietuvai

Rusijos delegacijos ESBO pirmininkas Aleksandras Kozlovskis piktinosi, kad į rezoliuciją „suplakti“ du skirtingi projektai. „Tai yra ne informacijos, bet dezinformacijos skleidimas. Net jei pačią idiotiškiausią idėją tris kartus pakartoja, tai ją ir įtiki“, – rezoliuciją kritikavo rusas. Jis piktinosi V.A.Abramikienės „pasiūlytais dalykais, dėl kurių mes labai pasipiktinę“.

Mes nesakome, kad nacizmo ir stalinizmo idėjos lyginamos. Norima pasakyti, kad nacizmas ir stalinizmas privedė prie labai panašių priespaudos ir nusikaltimų žmonijai priemonių. Sakė rezoliuciją parengęs slovėnas Roberto Battelli.

„Rezoliucijoje paminėtas Ribentropo-Molotovo pakto vertinamas. Aš jau sakiau, kad jei nebūtų šio pakto, mūsų čia nebūtų. Šis miestas (Vilnius), žinote, tuo metu net lietuviškai nekalbėjo, visi čia tik lenkiškai kalbėjo, kai kas – žydiškai. Tik dėl Molotovo-Ribentropo pakto Vilnius grąžintas Lietuvai. Mes patys pasmerkėme tai, kas buvo blogai. Ir dabar, kai stalinizmas ir nacizmas vienoje gretoje sustatyta, o nepamirškime, kad Sovietų Sąjunga sugriovė nacizmą, tai įžeidimas“, – užsidegęs kalbėjo rusas.

Čia jis griebėsi ironijos, ir pasiūlė nekreipti dėmesio į Lietuvos siūlymą – pažiūrėti į ji „kaip į kokį vaikų pokštą“.

„Tai ne tik melas, tai ne tik istorijos iškraipymas, ne tik Antrojo pasaulinio karo iškraipymas, bet tai yra istorijos niekinimas. Siūlau šio projekto nesvarstyti ir atmesti kaip nereikšmingą smulkmeną, kuri trukdo mūsų darbui“, – kalbą užbaigė Rusijos delegatas.

Prancūzas Michelis Billout taip pat netiesiogiai užsiminė, kad stalinizmo nederėtų lyginti su nacizmu. „Rezoliucijos projektu bandoma sujungti patirtis, bet jos yra labai skirtingos. <...> Man tai panašu į raganų medžioklę. Aš norėčiau pritarti rezoliucijai, bet man atrodo, kad ji turėtų būti patobulinta“, – sakė M.Billout.

Graikas vėl praleido progą patylėti

Pareiškimais apie priespaudą Lietuvoje neva patiriančius komunistus jau spėjęs pagarsėti graikas Konstantinos Alissandrakis ir trečiadienį nepraleido progos pasisakyti. „Buvusiose socialistinėse valstybėse atsirado valdantieji, kurie bijo ir nėra tikri, kad galės likti valdžioje“, – rezoliucijos teikimo priežastį „atskleidė“ K.Alissandrakis. Anot jo, „Europa bijo komunizmo šmėklos“ ir dabartiniai valstybių vadovai „imasi bet kokių priemonių, kad sustabdytų natūralų vystymąsi“, tačiau Graikijos komunistų partijos narys pabrėžė, kad „komunistai neišsigąs ir tęs savo kovą“.

Rezoliucija svarbi ir Gruzijai

Rezoliuciją svarsčiusio ESBO Bendrojo demokratijos, žmogaus teisų ir humanitarinių klausimų komiteto pirmininkas Peteris Goldringas pabrėžė, kad rezoliucija ne tik įtvirtina požiūrį į stalinizmo ir nacizmo režimus, bet ir į demokratijos bei teritorijos vientisumo principus, kurie aktualūs ir šiais laikais. Kalbėdamas apie situaciją Gruzijoje, P.Goldringas priminė, kad šiuo metu netoli šios šalies sienos vyksta Rusijos karių pratybos „Kaukazas-2009“. „Tai panašu, kas vyko prieš įsiveržimą. Tai reiškia, kad Gruzijai kyla papildoma grėsmė“, – sakė komiteto pirmininkas.

Gruzijos delegatas George‘as Kandelakis teigė, kad visi nusikaltimai privalo būti įvertinti, o kaltieji – nubausti. „Dėl politinių nusikaltimų nukentėjo milijonai žmonių. Negalime užmiršti aukų. Rusija turi savo istorijos versiją – ji stengiasi išbalinti komunizmo nusikaltimus. Mes negalime šito toleruoti. Masinės žudynės ir yra masinės žudynės“, – pareiškė G.Kandelakis.

V.A.Abramikienė bandė papirkti prisiminimais

Pristatydama rezoliucijos papildymą, V.A.Abramikienė ESBO deputatams pasakojo prisiminimus apie tai, kaip vaikystėje ji lakstė aplink Seimo pastatą juosusias barikadas su laikraščiu rankose. Ji priminė, kad okupavę Lietuvą sovietai areštavo laikraščius, spaustuves, uždraudė lietuvišką žodį.

„Šioje rezoliucijoje nieko nėra prieš Rusiją. Mūsų požiūriu, Rusija buvo pirma auka totalitarinio režimo, kuris šiame dokumente simboliškai pavadintas Stalino vardu“, – teigė V.A.Abramikienė.

Anot jos, stalinizmas ir nacizmas sujungiami kaip „didieji režimai, kurie būdami imperialistiniai, sukėlė skaudžias pasekmes“.

„Žinote, ponai, mes naudojamės dabar šia įranga, kuri gerai veikia. O žmogus, kuris pasirūpino, kad tai veiktų, Jonas, gimė traukinyje, važiavusiame į Sibirą. <...> Stalinas pasmerkė jį mirčiai, o Dievas paliko gyventi. Ačiū jam už tai“, – teigė V.A.Abramikienė.

Komisijos nariai pritarė rezoliucijai, kad būtų patvirtinta, dėl jos penktadienį dar balsuos ESBO Parlamentinė asamblėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius