-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 02 21

Startuoja nauja savižudybių prevencijos platforma „Tu esi“

Internete startavo nauja savižudybių prevencijos iniciatyva „Tu esi“, joje pateikiama informacija apie galimus pagalbos būdus ir rizikos ženklus.
Nusiminusi moteris
Nusiminusi moteris / 123RF.com nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad ji gali padėti krizę išgyvenantiems žmonėms, jų artimiesiems bei pagalbą teikiantiems profesionalams.

„Tad siekiame dar labiau sutelkti jėgas, rasti kelius pas tuos, kuriems labiausiai reikia pagalbos, o iniciatyva „Tu esi“ virsta nacionaline platforma, skirta tiek pagalbos ieškantiems, tiek ją teikiantiems žmonėms“, – sakė ministras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuro vedėjas Marius Strička teigia, kad naujos platformos interneto svetainėje informacija pateikiama glaustai ir atsižvelgiant į kiekvienos tikslinės grupės poreikius.

„Savižudybės krizę patiriančiam žmogui suteikiama informacija apie įvairius pagalbos būdus ir jos teikėjus konkrečioje savivaldybėje, ir ko jis gali tikėtis, kreipdamasis pagalbos telefonu, internetu ar susitikęs su specialistu. Norintieji padėti išgyvenantiems savižudybės krizę, šioje svetainėje sužinos apie rizikos ženklus, priežastis ir mitus apie savižudybes, ras patarimų, kaip tinkamai suteikti pagalbą. Specialistams pateikiama išsami informacija, kaip elgtis konkrečioje situacijoje“, – sakė specialistas.

Svetainė internete pasiekiama adresu www.tuesi.lt. Joje taip pat pateikiamos krizę įveikusių žmonių istorijos.

„Žinojimas, kad nesi vienas, kad yra tų, kurie gali padėti, padeda bent susimąstyti apie kitokio pasirinkimo galimybę. Tam, kad nelaimė neįvyktų, kartais pakanka vos mažo stabtelėjimo, minties, kad nesu apleistas ir vienintelis, išgyvenantis tokią situaciją. Asmeninės istorijos tokiais atvejais tikrai stiprina ir teikia kitą perspektyvą“ , – kalbėjo sveikatos apsaugos ministro padėjėja Kristina Medžiaušytė.

Preliminariais duomenimis, Lietuvoje pernai nusižudė 687 asmenys. Savižudybių Lietuvoje nuosekliai mažėja, tačiau šis rodiklis išlieka aukštesnis nei kitų Europos Sąjungos šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius