Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 31

Statistika: šiemet Lietuvos gyventojų mirė mažiau

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, per devynis pirmuosius metų mėnesius mirė 30 tūkst. 186 žmonės. Tai – beveik 9 proc. mažiau nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį, kai mirė 34 tūkst. 256 žmonės.
Vilniaus Rokantiškių kapinės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Vilniaus Rokantiškių kapinės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Išankstiniai duomenys rodo, kad šiais metais mirė 30 tūkst. 186 Lietuvos gyventojai. Šių metų liepą mirė 2888 žmonės. O tai yra žemiausias rodiklis per pastaruosius trejus metus.

Toks mirtingumo mažėjimas siejamas su COVID-19 pandemijos nuslūgimu. Tačiau kas mėnesį vis fiksuojama mirčių nuo koronavirusinės infekcijos. Štai šių metų rugpjūtį, remiantis paskutiniais suvestais duomenimis, nuo COVID-19 mirė 112 žmonės, liepą 39, birželį 30.

Suprasti akimirksniu

  • 2020-aisiais Lietuvoje mirė 43 tūkst. 547 žmonės.
  • 2021-aisiais Lietuvoje mirė 47 tūkst. 746 žmonės.

Daugiausiai aukų ši infekcija pasiglemžė 2020-ųjų gruodį.

Kraujagyslių ir širdies ligos vis dar lieka pagrindinė mirties priežastis Lietuvoje. Šios dvi priežastys lemia apie 80 proc. mirties atvejų.

Ir nors šiais metais mirtingumas yra žemesnis nei praėjusiais metais, jis vis dar didesnis nei 2020-aisiais, kai per sausio–rugsėjo mėnesiais mirė 29 tūkst. 726 žmonės.

Rekordiniai vis dar lieka 2020-ieji, kai pasaulį stingdė pandemija. Tų metų gruodį Lietuvoje mirė 5843 žmonės, 1471 mirties priežastis buvo COVID-19.

Įdomu tai, kad nors tą mėnesį buvo gausu ribojimų, tarp jų ir judėjimas tarp savivaldybių savaitgaliais ir švenčių dienomis, net 23 žmonės mirė autoįvykiuose. Tai vienas didžiausių skaičių per pastaruosius trejus metus. Tik tų metų lapkritį keliuose žuvo dar daugiau – 27 žmogus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antakalnio kapinės
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antakalnio kapinės

Kas mėnesį apie pusšimtis žmonių nusižudo. Ir šios statistikos niekaip nepaveikė nei pandemija, nei prasidėjęs karas Ukrainoje: skaičiai tolygiai panašūs.

Statistiškai daugiausiai žmonių miršta lapkritį ir gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius