Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 11 /15:10

Apie 700 statutinių pareigūnų mokėsi atremti „žaliuosius žmogeliukus“

Beveik 700 pasieniečių, policininkų ir viešojo saugumo pareigūnų antradienį dalyvavo pratybose, skirtose mokytis atremti vadinamųjų „žaliųjų žmogeliukų“ išpuolius prie valstybės sienos.
Viešojo saugumo tarnybos 10-ųjų įkūrimo metinių iškilmingas minėjimas
Viešojo saugumo tarnyba / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pagal vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno įsakymu surengtų taktinių pratybų scenarijų, nedraugiškos Lietuvai Udijos valstybės specialiosios pajėgos nelegaliai kirto sieną ir rengėsi užimti vieną iš pasieniečių užkardų bei Šalčininkų policijos komisariatą.

Po to, kai Udijos pajėgos buvo pastebėtos, pasienio ruože dingo radijo ryšys.

Pagal scenarijų, į šalį įsiveržę diversantai siekė atsiskirti nuo Lietuvos ir paskelbti nepriklausomą „Šalčininkų liaudies respubliką“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas

„Buvo imituotas žaliųjų žmogeliukų įsiveržimas į Lietuvos teritoriją, išsilaipinimas iš traukinio“, – po mokymų žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

„Žaliaisiais žmogeliukais“ buvo praminti Rusijos kariai, 2014 metais padėję aneksuoti Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Visgi ministras nepatvirtino, kad pratybomis mokytasi atremti būtent rusų diversantus.

Apie pratybas iš anksto informuoti buvo tik policijos, Valstybės sienos apsaugos ir Viešojo saugumo tarnybos vadai. Eiliniai pareigūnai, Bendrojo pagalbos centro operatoriai iš anksto nežinojo, kad tai yra mokymai.

Pratybose buvo imituotas maždaug 30-ies diversantų įsiveržimas į Lietuvos teritoriją. Jiems pavyko užimti Šalčininkų policijos komisariatą. Keliolika policininkų per įsiveržimą buvo „nukauti“.

„Pareigūnai buvo netinkamai pasirengę, vertino situaciją nepasirengę, taigi netinkamai ją ir vertino. Buvo ir liemenės netinkamos, ir ginkluotė nepakankama, ir taktika pareigūnų buvo netinkama“, – sakė E.Misiūnas.

„Faktas, kad taip neturėtų būti, bet tam ir yra pratybos, kad pamatytumėme spragas, jas įvertintume ir padarytume išvadas“, – kalbėjo jis.

Laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis policijos generalinio komisaro pavaduotojas Rimantas Bobinas žurnalistams antradienį sakė, kad pratybomis siekta pamatyti esamas problemas, kad būtų galima jas spręsti ir jos ateityje nesikartotų.

„Aš nemanyčiau, kad policija buvo nepasiruošusi, paprasčiausiai šiuo atveju mes pasitikrinome save, žinome tas klaidas, kurias darome, ir žinosime, kurias sritis reikia taisyti“, – sakė jis.

„Aš manau, kad kiekvienu atveju mokymai yra organizuojami tam, kad būtų pasitikrinta, kaip veikia pati sistema, kaip veikia informacinės sistemos, kaip veikia ryšys ir bendradarbiavimas tarp institucijų ir taip pat bendradarbiavimas tarp pačių pareigūnų“, – teigė R.Bobinas.

Anot laikinojo policijos vadovo, stebėdami imituojamus nusikalstamus veiksmus kai kurie gyventojai kreipėsi į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC).

„Vienoje srityje, tai yra kur asmenys buvo pasišalinę iš traukinio pagal legendą ir kur buvo padaryti nusikaltimai, informaciją policija gavo, tačiau apie asmenis, kurie vaikščiojo aplink Šalčininkų komisariatą, apie šitas teritorijas, policija jokių duomenų per BPC negavo“, – sakė pareigūnas.

Ministras E.Misiūnas savo ruožtu teigė, kad Bendrasis pagalbos centras nesuteikė jokios informacijos apie incidentus, o tai, pasak jo, rodo, kad „žaliuosius žmogeliukus“ matę gyventojai nepaskambino numeriu 112.

„Reikėtų gyventojus paraginti: jeigu matote, kad kyla įtarimų, jeigu asmenys elgiasi agresyviai, yra ginkluoti, neturintys skiriamųjų ženklų, tai reikėtų pranešti ar policijai, ar Bendrajam pagalbos centrui“, – sakė politikas.

Bendrojo pagalbos centro atstovė Vilma Juozevičiūtė BNS nurodė, kad BPC sulaukė gyventojų skambučių vykstant pratyboms, tačiau specialistai kitų tarnybų apie tai neinformavo, nes žmonės pagalbos neprašė.

„Kai kurie buvo pasipiktinę, kad kur nors negali pravažiuoti. Kiti klausė, kas čia vyksta“, – sakė V.Juozevičiūtė.

E.Misiūnas teigė kaip ministras informacijos apie sienos kirtimą ir užimtą komisariatą iš pareigūnų taip pat negavęs laiku.

Tokio pobūdžio mokymai Lietuvoje surengti pirmą kartą. Ministras žada, kad ateityje jų bus daugiau.

Pastarųjų pratybų rezultatai detaliau bus įvertinti po tarnybų vadovų raportų ir aptarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius