Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 05 /13:48

Statutiniai pareigūnai piketuoja šalia Vilniaus oro uosto

Penktadienį į Vilnių atvykstančius Europos Komisijos narius ir kitus svečius Vilniaus oro uosto prieigose pasitiko statutinių pareigūnų piketas. Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, toks būdas reikalauti atkurti per krizę sumažintus atlyginimus teisėtas. Ji kartu pažadėjo, kad atlyginimai vėl turėtų pradėti augti nuo kitų metų.
Pareigūnų protesto akcija 2012 metais
Pareigūnų protesto akcija 2012 metais / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Protestas

Keturiolika uniformuotų pareigūnų rankose laikė lietuvių ir anglų kalbomis parašytus plakatus „Ar “kiauros„ sienos ir kontrabanda gerai?!“, „Ar “basi„ pareigūnai gerai?!“, „Mes – už ES vertybes ir europinį teisingumą!“, „Tarp funkcijų ir finansavimo – tiesioginis ryšys“.

Svečių kortežams važiuojant pro šalį pareigūnai skandavo „Skurdui – ne!“.

Pagal Susirinkimų įstatymą, be leidimo mitinguoti gali ne daugiau kaip 15 žmonių.

Tokiu būdu statutiniai pareigūnai – policininkai, ugniagesiai, pasieniečiai, pataisos namų prižiūrėtojai – siekia paveikti vietos valdžią, kad ji didintų finansavimą teisėsaugai, užtikrintų pareigūnų socialines garantijas, pradėtų teisėsaugos sistemos reformą.

Dalia Grybauskaitė: atlyginimai bus atkuriami nuo kitų metų

„Kiekvieno piliečio teisė yra turėti nuomonę ir tam tikrus reikalavimus, – penktadienį per spaudos konferenciją po susitikimo su EK nariais sakė D.Grybauskaitė. – Norėčiau priminti, kad krizės metu atlyginimai buvo sumažinti visiems, įskaitant prezidentę. Mano atlyginimas iki šiol neatkurtas. Visi sumažinimo instrumentai krizės metu buvo leidžiami tiek teismų, tiek Konstitucinio Teismo (KT).

Dabar, atsigaunant ekonomikai, be jokios abejonės, Vyriausybė turės palaipsniui atkurti, kas buvo sumažinta. Manau, kad visi šie reikalavimai yra teisėti, tai patvirtino ir KT. Vyriausybė jau yra paskelbusi, kad nuo kitų metų atlyginimus atkurs.“

Per pirmininkavimą tikisi daugiau dėmesio

Pareigūnai viliasi, kad surengę protesto akcijas prie renginių, skirtų Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos (ES) Tarybai, jie labiau atkreips vietos politikų dėmesį.

„Situacija pareigūnus priverčia eiti į gatves, nes mes viską iki šiol išnaudojome: kalbėjomės kabinetuose, Seime, Vyriausybėje, ministerijose. Girdime tuos pačius pažadus, o realybė vis nesikeičia“, – BNS sakė Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vladimiras Banel.

Jo teigimu, Lietuvos statutiniai pareigūnai yra puikiai pasirengę vykdyti visas jiems paskirtas užduotis, tačiau dėl beveik 25 proc. sumažinto biudžeto nespėja visko atlikti.

„Esame tiek išsunkti, kad geriausi žmonės palieka tarnybą. Per visą šį laikotarpį (nuo 2008 metų – BNS) iš darbo išėjo apie 3500 tarnautojų“, – tvirtino profsąjungų atstovas.

Pasak Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko Vytauto Lamanausko, 2008 metais gerokai sumažintas biudžetas, darbuotojų trūkumas, darbo krūvio didėjimas ir slogi vidinė atmosfera pareigūnų bendruomenėse yra pagrindinės problemos, dėl kurių bandoma kovoti protesto akcijomis.

„Valdžios vyrai atimdami finansavimą dar sugebėjo pridėti papildomų darbo funkcijų be papildomo finansavimo“, – teigė jis.

V.Lamanausko teigimu, šios problemos yra tiesiogiai susijusios su visuomenės gerove ir saugumu, kuris mažėja, nes pareigūnai negali suspėti visur, kai jiems nėra tinkamai atlyginta.

Kitą savaitę, liepos 9 dieną, pasieniečiai planuoja pradėti vadinamąją itališką protesto akciją, kai visi sieną kertantys asmenys ir transporto priemonės tikrinami ilgai ir itin kruopščiai.

Liepos 19 dieną pareigūnų profsąjungos akciją planuoja prie Valdovų rūmų Vilniuje. Šiuo metu pareigūnai repetuoja ir tuomet planuoja atlikti vergų choro ariją iš Giuseppe Verdžio operos „Nabucco“. Be to, ketinama dalyti lankstinukus apie statutinių pareigūnų padėtį Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius