Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 22

Statutiniai pareigūnai skelbia bado akciją (nuotraukos, atnaujinta 13.42 val.)

Vidaus reikalų sistemos respublikinė profesinė sąjunga trečiadienį ryte surengė protesto akciją, kuria siekia apginti pažeidžiamas pareigūnų teises. Pareigūnams atstovaujanti profsąjunga dėmesio sieks organizuodama bado akciją.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka

Profesinė sąjunga reikalauja grąžinti laikinojo nedarbingumo mokėjimo sąlygas, kad jų metu būtų mokamas vidutinis darbo užmokestis. Taip pat reikalaujama kitų metų biudžete vidaus reikalų įstaigoms numatyti asignavimus, atsižvelgiant į lėšų poreikį užtikrinant viešąjį saugumą ir priskirtų funkcijų vykdymą. Be to, reikalaujama įstatymu įtvirtinti pareigūnų ir karių valstybinių pensijų kompensavimo mechanizmą.

Profsąjunga rugpjūčio viduryje Vyriausybei įteikė šiuos reikalavimus, tačiau teigia gavusi tik formalius atsakymus.

Protesto akcija prasidėjo mitingu prie Vyriausybės rūmų. Vėliau protestuotojų kolona Gedimino prospektu ketina patraukti į Nepriklausomybės aikštę Seimo link. Čia mitingas peraugs į tylų protestą – prie Martyno Mažvydo bibliotekos bus pastatyta badautojų palapinė.

Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos vadovė Loreta Soščekienė teigė, kad pareigūnai dirbs įprastu ritmu, o protestuotojai prie bado akcijos prisidės laisvalaikiu. Iš pradžių numatoma badauti po parą.

Atnaujina 11.20 val.: Keli šimtai akcijos dalyvių, tarp jų pareigūnai ir keli politinių partijų atstovai, pasiekė Seimą.

Jie atsinešė plakatus, kuriuose užrašyta: „Aš pigus, tu nesaugus“, „Jau gana nemokamų atostogų“, „Premjeras be atminties, tauta be ateities“ ir kt.

Atnaujinta 12.00 val. L.Soščekienė sakė, kad po valandos derybų Vyriausybėje gautas pažadas, kad kitais metais VRM biudžetas, kitaip nei planuota, nebus mažinamas 10 proc.

Tačiau dėl kitų klausimų jokių pažadų neišgirsta, todėl bado akcija nėra atšaukiama. Trečiadienį bado akciją pradės keturi pareigūnai.

Atnaujinta 13.06 val.: „Problemas mes visas išsakėme – ir dėl nemokamų atostogų, ir dėl renginių finansavimo, ir dėl uniformų – žodžiu, visa tai, kas slegia mūsų pareigūnus“, – grįžusi po derybų Vyriausybėje susirinkusiems mitinguotojams kalbėjo L.Soščekienė.

Pasak jos, „pamestas“ statutinių pareigūnų kreipimasis į Vyriausybę atsirado, o valdžios atstovai juos išgirdo. Tačiau bado akcija nenutraukiama, nes konkrečių raštiškų susitarimų pasiekti nepavyko.

Jau šiuo metu pareigūnai kartais dirba už du ir už tai jiems niekas tikrai nemoka papildomų jokių priedų. Jei dar būtų sumažintas pareigūnų skaičius, tai paprastas klausimas: o kas gi dirbs? – retoriškai klausė L.Soščekienė.„Buvo kalbėta, kad 2011 metų VRM biudžetas neturėtų mažėti. Galbūt bus atsižvelgta ir į tarptautinių renginių finansavimą, papildomai. Tačiau kol nematome konkrečių skaičių, nieko komentuoti negaliu. Taip pat buvo kalbėta, kad vyks socialinis dialogas ir bus keičiami mūsų netenkinantys įstatymai. Vėlgi galiu pasakyti, kad tai yra tik žodiniai pažadai. Kai mes matysime realius rezultatus, tada kalbėsime, tęsti ar netęsti bado akcijos“, – kalbėjo L.Soščekienė.

Pasak jos, susitikime kalbėta ir apie galimybes numatyti sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmą. Tačiau statutiniai pareigūnai esą šiuo metu yra „trečiame plane“ po senatvės pensininkų ir neįgaliųjų – kai bus nustatyta, kaip kompensuoti sumažintas pensijas jiems, bus svarstoma ir dėl pareigūnų.

L.Soščekienė kol kas negalėjo pasakyti, kiek laiko bado akcija truks. Leidimas gautas vienam mėnesiui.

„Esame nusiteikę ryžtingai ir, jei nebus konstruktyvaus dialogo su Vyriausybe, aišku, kad pareigūnai badaus“, – sakė ji.

Mitinguotojai plojimais palaikė kolegas – pirmąją badautojų grupę. „Nepasakyčiau, kad jie turi labai iš ko badauti, bet parą laiko gal ištvers“, – teigė L.Soščekienė.

Pirmą parą ketina badauti Šiaulių apskrities ugniagesiai. „Kaip pasiryžome? Gyvenimas priverčia. Jeigu valstybė iš tavęs atimtų 1 000 uždirbtų  litų, tai kiek gali kentėti?“ – žurnalistams teigė trijų vaikų tėvas, Šiaulių apskrities ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Juozas Pocius.

Paklaustas, kaip ketina ištverti vėsią naktį palapinėje, pašnekovas teigė, kad ugniagesiams tai yra vieni juokai. „Ugniagesiui įprasta. Mes ir ne vieną naktį pratempiame, ir gaisre būdavo, ir šlapias... Čia dar ir palapinė bus, nelis ant galvos“, – „prabanga“ džiaugėsi J.Pocius.

Trečiadienį, po paros badavimo, Šiaulių ugniagesius turėtų pakeisti policijos pareigūnai iš Alytaus.

Atnaujinta 13.42 val.: Ragina būti solidarius

Ministro pirmininko tarnyba trečiadienį išplatintame pranešime spaudai ragina protestuojančius statutinius pareigūnus būti solidarius ir tęsti dialogą.

„Suprantame statutinių pareigūnų išskirtinumą, tačiau būdai, kaip jis turi atsispindėti per asignavimus, pagal dabartines valstybės galimybes, yra svarbi diskusijų tema. Nors jau matoma ekonomikos atsigavimo ženklų, biudžeto deficitas vis dar išlieka didelis, todėl ir toliau visos institucijos turi laikytis finansinės drausmės ir turimas sumažėjusias lėšas paskirstyti bei naudoti itin efektyviai“, – pranešime cituojamas ministro pirmininko kanclerio pirmasis pavaduotojas Giedrius Kazakevičius, kuris buvo susitikęs su profsąjungos atstovais.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Protesto akimirka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Protesto akimirka

Anot pranešimo, kitais metais išlaidos viešajam saugumui liks tokios pat, kaip ir šiemet, nors kitose srityse jas planuojama mažinti. Be to, primenama, kad 2010 metais statutinių institucijų darbo užmokesčio fondas buvo sumažintas tik 1,8 proc., kai tuo tarpu kitoms institucijoms – 10 proc.

Taip pat numatoma skirti papildomus asignavimus viešajam saugumui užtikrinti tarptautinių renginių metu, tačiau tam dar turės pritarti Seimas.

Pasak G.Kazakevičiaus, nemokamos atostogos trumpuoju laikotarpiu, kai buvo ypač sunku, gal ir davė teigiamų rezultatų, tačiau tai jokiu būdu neturi tapti norma ir problemų sprendimo būdu. Vidaus reikalų sistemos įstaigų ir institucijų vadovai turėtų peržiūrėti savo kuruojamas sritis, esant reikalui pertvarkyti ir optimizuoti veiklą, rasti kitų vidinių resursų ir būdų, kaip prisitaikyti prie dabartinės situacijos, rašoma pranešime.

Diskutuojant dėl ligos pašalpų, kanclerio pavaduotojas atkreipė dėmesį, kad pagal vidaus reikalų sistemos institucijų pateiktus faktinius duomenis išlaidos laikinojo nedarbingumo pašalpoms didėja – 2009 metais, palyginti su 2008 metais, išmokėta 1,2 mln. litų daugiau šių pašalpų. Išaugęs pareigūnų laikinasis nedarbingumas leidžia manyti, kad pareigūnai stengėsi pasinaudoti tuo, kad laikinojo nedarbingumo atveju pareigūnams buvo mokama 100 proc. jų vidutinio darbo užmokesčio. Todėl dalį lėšų nedarbingumui apmokėti statutinės institucijos buvo priverstos perkelti iš darbo užmokesčio fondo, tokiu būdu mažėjo galimybės apmokėti dirbantiems pareigūnams už darbą ir išvengti nemokamų atostogų.

Nors jau matomi ekonomikos atsigavimo ženklų, biudžeto deficitas vis dar išlieka didelis, – sakė G.Kazakevičius.Protestuotojai kėlė ligos pašalpos skaičiavimo nelaimingo atsitikimo darbe (tarnyboje) klausimą. Nustačius ligos, motinystės, tėvystės išmokų statutiniams pareigūnams mokėjimą tokį patį, kaip ir kitiems apdraustiesiems, per klaidą liko nesureguliuota diskriminacinė nuostata statutinių pareigūnų atžvilgiu dėl ligos pašalpos skaičiavimo nelaimingo atsitikimo darbe (tarnyboje) atveju. G.Kazakevičius pripažino, kad keičiant įstatymus buvo palikta netikslumų, ir patikino profesinių sąjungų atstovus, kad įstatymų pakeitimo projektai beveik baigti derinti ir artimiausiu metu, iki spalio 1 d., bus pateikti Vyriausybei, jų svarstymas įtrauktas į Seimo rudens sesiją.

Diskutuojant dėl sumažintų pareigūnų ir karių valstybinių pensijų kompensavimo, kanclerio pavaduotojas pabrėžė, kad Vyriausybė 2010 m. liepos 1 d. nutarimu įpareigojo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją iki 2011 m. spalio 15 d. ne tik parengti įstatymo projektą, kuriuo būtų reglamentuota pensijų kompensavimo tvarka, bet ir pateikti siūlymus, kaip proporcingai kompensuoti praradimus dėl sumažintų valstybinių pensijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius