-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 24

Statybininkai Kėdainiuose neteisėtai pašalino 3 medžius

Tvarkant miestus visoje Lietuvoje bene didžiausios aistros verda dėl medžių. Kodėl jie kertami, kodėl jų kertama tiek daug, ar atsodinama jų ne mažiau nei iškertama? Ir nors dažniausiai žmonių sentimentalus požiūris į medžius, su kuriais jie kartu užaugo, būna atremiamas tvirtais argumentais, kartais žmonių nusiskundimai turi pagrindo. Štai „Garadoke“ be leidimo buvo panaikinti trys saugotini medžiai.
„Garadoke“, vykdant kvartalinę rekonstrukciją, buvo nukirsti ir išrauti su šaknimis trys saugotini medžiai
„Garadoke“, vykdant kvartalinę rekonstrukciją, buvo nukirsti ir išrauti su šaknimis trys saugotini medžiai / Aldo Surkevičiaus nuotr.

Kreipėsi gyventojai

Kaip „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Ieva Matyžiūtė, neteisėtai nukirstus medžius pastebėjo akyli gyventojai. Jie ir kreipėsi į atsakingas institucijas.

„Mūsų duomenimis, kvartalinę rekonstrukciją tame rajone atliekanti įmonė „Doresta“ nukirto 2 beržus ir 1 liepą be leidimo.

Gyventojai kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą (AAD). Departamentas užfiksavo faktą ir nustatinėja žalą“, – teigė specialistė.

Reikėjo iškirsti?

Tuo tarpu pačios įmonės atstovai neigia, jog medžiai buvo nukristi neteisėtai.

Pasak „Doresta“ projektų vadybininkės Rasos Bielskytės, medžius reikėjo nukirsti, nes jie augo virš komunikacijų trasų.

Maža to, įmonės atstovė patikino, kad jiems net pavyko išsaugoti daugiau medžių, nei planuota iš pradžių.

„Leidimą medžių kirtimui turime, jis yra išduodamas medžių skaičiui, o ne konkretiems želdiniams. Leidžiamų iškirsti medžių skaičius yra neviršytas – net pavyko išsaugoti daugiau, nei buvo planuota.

Konkretūs medžiai, apie kuriuos jūs kalbate, privalėjo būti nukirsti, nes jie auga virš komunikacijų trasų – pagal LR aplinkos ministro įsakymą, tokie medžiai kertami neatlygintinai.

Medžių kirtimo darbai vykdomi pagal projektą ir yra patvirtinti savivaldybės“, – teigiama įmonės pateiktame atsakyme.

Įmonei – bauda

Vis dėlto AAD prie AM viešųjų ryšių vyr. specialistė Jurgita Jasiūnienė „Rinkos aikštę“ patikino, kad minėti medžiai buvo pašalinti be leidimo. Maža to, jie buvo ne tik nukirsti, bet išrauti su visomis šaknimis – veikiausiai dėl galimo kenkimo požeminėms komunikacijoms.

Tačiau kadangi paaiškėjo, jog medžiai buvo saugotini, įmonei gresia bauda.

„2020 m. birželio 8 dieną gavus pranešimą apie neteisėtą medžių kirtimą Kėdainių mieste, buvo atliktas pranešimo patikrinimas vietoje.

Atvykus į pranešėjo nurodytą vietą, rasti su šaknimis išrauti du beržai ir viena liepa. Žemės kasimo darbus vykdanti UAB „Doresta“ leidimo kirsti medžius neturėjo.

Vadovaujantis kriterijais, pagal kuriuos medžiai ir krūmai, augantys ne miškų ūkio paskirties žemėje, priskiriami saugotiniems, nustatyta, kad išrauti medžiai buvo saugotini.

Už tai, kad buvo išrauti valstybei priklausančioje žemėje augantys medžiai neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo, numatyta atsakomybė Administracinių nusižengimo kodekso 281 straipsnyje. Apskaičiuota žala gamtai – apie 800 eurų“, – informavo Aplinkos apsaugos departamento atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius