Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 20

Statybos įstatymo pataisose – didesnis dėmesys architektūros kokybei

Aplinkos ministerijos inicijuojamų Statybos įstatymo pataisų tikslas – padidinti ne tik statybų proceso, bet ir architektūros kokybę. Lietuvoje šiuo metu statoma kone 95 proc. neypatingųjų statinių kategorijai priskiriamų statinių, kuriuos projektuoti gali mokslus baigę, bet architekto atestato neturintys žmonės. Siekiant padidinti architektūros kokybę įstatymo pataisomis siekiama projektuoti neypatinguosius statinius leisti tik architekto atestatą turintiems specialistams, kas, pasak Aplinkos ministerijos atstovų, leis užtikrinti ir statybų proceso kokybę ir didesnį jos dalyvių atsakingumą.
Statybos Vilniaus centre
Statybos Vilniaus centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Laikas atsižvelgti į kokybę

Kalbėdama apie rengiamas Statybos įstatymo pataisas viceministrė Daiva Matonienė pabrėžė, kad jų tikslas – pagerinti statybų procesų kokybę ir jų dalyvių atsakomybę. Anot viceministrės, ne ką mažiau svarbu atkreipti itin didelį dėmesį ir į architektūrinę kokybę.

Šiuo metu apie 95 proc. šalyje statomų statinių priskirtini neypatingųjų statinių kategorijai, kurių projektavimas patikimas ir mokslus baigusiems, bet atestato neturintiems žmonėms. „Minėtos kategorijos statinius šiuo metu projektuoti gali ir architekto atestato neturintys žmonės. Tokiu būdu, neretai pigesnį ir greitesnį, tačiau galbūt nekokybišką, projektą pasiūlę specialistai nurungia tuos, kurie pasiūlytų profesionalesnį darbą. Tokios tendencijos nulemia, kad neatestuotų specialistų suprojektuotų statinių, kurie gali būti ne itin kokybiški, turime vis daugiau“, – kalbėjo D.Matonienė.

Tokios tendencijos nulemia, kad neatestuotų specialistų suprojektuotų statinių, kurie gali būti ne itin kokybiški, turime vis daugiau, – kalbėjo D.Matonienė.

Viceministrė pridūrė, kad atkreipti dėmesį į neypatingųjų statinių projektavimą būtina – nes jie šiuo metu sudaro itin didelę dali visų šalyje statomų statinių. Natūralu, kad pagerinus jų kokybę, pagerinsime ir bendrą šalies statybų proceso ir architektūros kokybę.

Jos teigimu, būtent šį architektūrinės kokybės ir specialistų atsakomybės klausimą ir ketinama išspręsti Statybos įstatymo pataisomis.

Atestatas – būtinas

Aplinkos viceministrė teigė, kad įstatymo pataisose numatytas būdas – net ir neypatingus statinius leisti projektuoti tik architekto atestatą turintiems specialistams. Anot viceministrės, kone kiekvienoje srityje rimtus ir atsakingus darbus atlieka jau patirties turintys ir kvalifikuoti specialistai, su architektūra turėtų būti taip pat. „Projektuoti statinius turi jau patirties pasisėmę ir savo sferą gerai išmanantys specialistai. O siekiant kaip įmanoma didesnės kokybės ketinama didinti dėmesį ir pačiam architektų atestavimo procesui“, – tikino D.Matonienė.

Projektuoti statinius turi jau patirties pasisėmę ir savo sferą gerai išmanantys specialistai. O siekiant kaip įmanoma didesnės kokybės ketinama didinti dėmesį ir pačiam architektų atestavimo procesui, – teigė D.Matonienė.

Viceministrė pridūrė, kad į viską siekiama žiūrėti kompleksiškai, planuojama ne viena Statybos įstatymo pataisa, kuri ir padės bendrai didinti statybos ir projektavimo procesų kokybę. Nors per dieną pasiekti įspūdingų rezultatų nepavyks, tačiau D.Matonienė neabejojo, kad judama tinkama linkme.

Aplinkos ministerija primena, kad visos statybos turi būti vykdomos atsakingai ir laikantis teisės aktuose numatytų reikalavimų. Netinkamai vykdomos ir su reikiamomis institucijomis bei specialistais nesuderintos statybos gali kelti grėsmę žmonėms, aplinkai, gamtai ir kraštovaizdžiui. Privalu vykdyti statybas nekenkiant aplinkinių interesams ir nedarant žalos gamtai, kultūros paveldo objektams ir saugomoms teritorijoms.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius