Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 18 /2020 04 22

Statybose savos taisyklės? Per karantiną – nei apsaugos priemonių, nei atstumo

Nors Vyriausybė yra įpareigojusi viešose vietose dengti veidą dėl koronaviruso grėsmės, panašu, kad šiam nurodymui paklūsta ne visi. 15min užfiksavo, kaip Vilniuje statybininkai darbo metu ne tik nedėvi apsaugos priemonių, tačiau ir nesilaiko saugaus atstumo. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovės Rolandos Lingienės teigimu, darbuotojai pažeidė karantino taisykles. Statybas organizuojanti bendrovė „YIT Lietuva“ sako, kad darbus vykdžiusiems subrangovams atsakomybė nebus taikoma – tiesiog iš naujo priminė darbų saugos taisykles.

Atnaujinimas teksto pabaigoje.

Pažeidimą 15min užfiksavo Vilniuje statomo „Naujojo Skanseno“ projekte. Jį organizuoja Kauno statybų bendrovė „YIT Lietuva“.

Tiesa, karantino sugriežtinimo nesilaikę vyrai tiesiogiai šiai bendrovei nedirba. Jie priklauso, pasak „YIT Lietuvos“, subrangovams – įmonei „Klaipėdos monolitas“.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės teigimu, žiūrint nufilmuotą medžiagą sunku patikėti, kad taip vyksta darbas pandemijos laikotarpiu.

„Tiesiog neįtikėtina. Tai, ką galima pažeisti, tai viskas ir pažeista“, – 15min kalbėjo ji.

VIDEO: Statybininkų darbas per karantiną: „Neįtikėtina, pažeista viskas, kas galima“

„YIT Lietuvos“ ryšių su visuomene vadovė Akvilė Varanauskienė teigia, kad į karantino taisyklių nepaisymą bendrovė žiūri rimtai ir už tai partneriams gali skirti įspėjimą arba sustabdyti darbus. Jos teigimu, šalyje sugriežtinus karantiną, visos statybvietės buvo informuotos apie naujus reikalavimus.

„(...) Kompanija nuo pat karantino pradžios instruktavo visas statybvietes dėl saugos darbe taisyklių sugriežtinimo: privalomo apsauginės kaukės ar respiratoriaus dėvėjimo, dezinfekcinio skysčio naudojimo, temperatūros matavimo įeinantiems į objektą asmenims, saugaus atstumo laikymosi – šiuo metu patalpose vienas darbuotojas gali dirbti nemažesniame nei 10 kv. m. plote. Savo subrangovams keliame tokius pat reikalavimus. Būtinomis priemonėmis aprūpiname ne tik savo darbuotojus, bet ir subrangovus, jei jie neturi minėtų priemonių. Be to, į statybvietes medžiagos yra pristatomos bekontakčiu būdu, elektroniniu būdu valdomi visi dokumentai, o didelė dalis darbuotojų, kurių darbui nereikalingas tiesioginis kontaktas, taip pat dirba nuotoliniu būdu.

„JP Architektūra“ /Projektas „Naujasis Skansenas“
„JP Architektūra“ /Projektas „Naujasis Skansenas“

Visiems subrangovams, taip pat ir šio objekto, yra aiškiai nurodyta dirbti pagal atnaujintus saugos darbe standartus. Į tokias situacijas, kai galima įtarti reikalavimų nesilaikymą, reaguojame labai rimtai. Prireikus yra skiriami įspėjimai, o į juos neatsižvelgus – numatyta ir darbų stabdymo galimybė“, – 15min kalbėjo ji, pridėdama, kad nuo pandemijos pradžios bendrovės statybvietėse nebuvo užfiksuotas nė vienas susirgimas.

Tiesa, pasak A.Varanauskienės, griežtesnės priemonės „Klaipėdos monolitui“ nebus taikomos.

„Dar kartą instruktavome įmonės darbuotojus apie galiojančią tvarką ir šiuo metu pastabų jiems neturime“, – pažymėjo „YIT Lietuvos“ atstovė.

„Klaipėdos monolito“ bendrovės direktoriaus pavaduotojas Tomas Valaitis teigia, kad videomedžiagoje užfiksuota žmogiška klaida.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Statybos. Asociatyvi nuotrauka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Statybos. Asociatyvi nuotrauka

„Šiuo metu laikomės visų sugriežtintų saugumo taisyklių ir dirbame pagal visus numatytus reikalavimus. Darbuotojai su jomis yra supažindinti, apie tai nuolat primena atsakingi darbuotojai, o pačioje statybų aikštelėje yra visos būtinos priemonės.

Visgi, žmogiškų klaidų gali pasitaikyti, darbuotojai pertraukėlių metu ar užrasojus akiniams neapdariai gali nusiimti kaukes. Svarbu atkreipti dėmesį, kad užfiksuoti darbuotojai dirbo dėvėdami pirštines, atvirame ore, privačioje teritorijoje neturėdami tiesioginių kontaktų su aplinkiniais žmonėmis, patvirtintų ar įtariamų susirgimų bendrovėje nėra. Todėl taip pat tikimės, kad aplinkiniai bus korektiški šiomis sudėtingomis aplinkybėmis kas dieną dirbančių žmonių atžvilgiu. Dėkojame už atkreiptą dėmesį ir apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos. Dar kartą asmeniškai su kiekvienu žmogumi pakalbėjome – tikimės, kad panašūs atvejai nepasikartos“, – sakė jis.

Patikslinimas: statybvietė nėra vieša vieta.

Tačiau, pasak Lietuvos statybininkų asociacijos vadovo Daliaus Gedvilo, statybų aikštelėse panedemijos metu privaloma laikytis tokių pačių apsaugos priemonių kaip ir viešose vietose.

Lietuvos statybininkų asociacijos nuotr./Dalius Gedvilas
Lietuvos statybininkų asociacijos nuotr./Dalius Gedvilas

„Dėl koronaviruso plėtros užkardymo statybose specialių reikalavimų nėra išleista. (...) Jeigu (taisyklės. – red) galioja buitiniame lygyje, tai galioja ir statybose“, – kalbėjo D.Gedvilas

Administracinių nusižengimų kodeksas asmenims už karantino nesilaikymo pažeidimus numato baudą nuo 500 iki 1 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų. Pirmą kartą skiriama pusė minimalios baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius