-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 28

Statybų vietoje šalia Vilniaus Užupio – vandens telkinys, gyventojai bijo naftos teršalų

Muzikos ritmu pernai rudenį pradėtos griauti buvusios „Skaiteks“ gamyklos neliko nė kvapo. Šiuo metu naujasis gyvenamasis kvartalas dar nepradėtas statyti, bet čia dirba darbininkai, valantys gruntą. Kaip tik tai kelia įtarimų kai kuriems būsimojo kvartalo kaimynams. Esą nežinia, ar tikrai grunto valymas vyksta taip, kaip privalo vykti. Tačiau darbų užsakovai ramina – tikrai niekas neketina naftos produktų užkasinėti.
„Skaiteks“ gamyklos vietoje vyksta statybos
„Skaiteks“ gamyklos vietoje vyksta darbai.

Vilniaus senamiesčio pašonėje esanti teritorija tarp Aukštaičių gatvės ir Vilnios upės vingio po maždaug 10 metų turėtų tapti patraukliu kvartalu su apie 700 butų, komercinių patalpų. Pagrindinė šios teritorijos vystytoja – bendrovės „Panevėžio keliai“ dukterinė įmonė „Naujasis Užupis“ – į projektą iki 2021 metų ketina investuoti apie 100 mln. eurų.

 

 

Gyvenamoji ir komercinė statyba

Šalia butų ir komercinių patalpų kvartale turėtų atsirasti ir erdvės kūrybinėms dirbtuvėms, vaikų darželis, Vilniaus miesto savivaldybė gaus patalpas Paupio bendruomenės reikmėms. Vilniaus miestas užtikrins transporto ir inžinerinę infrastruktūrą, sutvarkys upės pakrantę, įrengs dviračių takus.

Pirmiausia buvo nugriauti senieji „Skaiteks“ gamyklos pastatai, tada imtasi grunto valymo. Išsamūs tyrimai parodė, kad teritorija užteršta, tad gruntą teko kasti ir valyti.

Kaip skelbta pradedant darbus, kvartalo teritorijos valymas kainuos apie 3,9 mln. eurų (13,5 mln. Lt). Iš jų – 1,5 mln. eurų (5,2 mln. Lt) sudaro ES parama, 1,2 mln. eurų (4,15 mln. Lt) – savivaldybės lėšos, dar tiek pat – UAB „Naujasis Užupis“ lėšos. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Skaiteks“ gamyklos griovimo pradžia
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Skaiteks“ gamyklos griovimo pradžia

Valo gruntą

Grunto valymas jau gerokai pasistumėjo į priekį, iki rugsėjo turėtų būti baigtas. Tačiau kai kuriuos kaimynystėje gyvenančius vilniečius neramina gamyklos teritorijoje telkšantys nauji vandens telkiniai. Kaip pastebėjo vienas 15min.lt skaitytojas, galbūt tai yra „naftos produktų ežerai“.

„Norisi tikėti, kad šie naftos produktų ežerai nebus užpilti gruntu“, – toks parašas iliustruoja įamžintą nuotraukose tvenkinuką.

Darbų užsakovai, savivaldybei priklausanti bendrovė „Vilniaus vystymo kompanija“, ramina – tikrai niekas neketina naftos produktų užkasinėti, gruntas, o taip pat ir vanduo yra valomi. Darbai kruopščiai prižiūrimi ir negalės būti baigti tol, kol specialistai nepatvirtins, kad jie atlikti tinkamai.

Projektas „Buvusios AB „Skaiteks“ gamyklos užterštos teritorijos (Aukštaičių g. 7, Vilnius) sutvarkymas“, pasak bendrovės atstovų, bus įgyvendintas iki 2015 m. rugpjūčio 30 d.

VIDEO: Pradėta griauti „Skaiteks“ gamykla Vilniuje

Darbai baigiami

„Visi užterštos teritorijos tvarkymo darbai įgyvendinami laiku pagal tvarkymo planą ir iki šios dienos atlikta darbų už 90 proc. visos sutarties sumos. Visas užterštas gruntas išvalytas, padarytų tarpinių geologinių tyrimų rezultatai atitinka normų ribas. Šiuo metu siurbiamas nešvarus vanduo ir tai yra paskutinis sutarties įgyvendinimo etapas. Baigus vandens valymo etapą, bus atlikti ekogeologiniai tyrimai, pagal juos bus parengta teritorijos valymo ataskaita Lietuvos geologijos tarnybai“, – teigiama „Vilniaus vystymo kompanijos“ atsakyme į klausimą, kaip sekasi valyti buvusios gamyklos teritorijos gruntą.

Į sutarties apimtis įeinančių darbų techninę priežiūrą atlieka UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ Statybos ir techninės priežiūros skyriaus projektų vadovas Egidijus Joklubauskas, o už užterštos teritorijos valymo paslaugų įgyvendinimo techninę priežiūrą atsakingas Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos apsaugos katedros asistentas – tyrėjas dr. Mantas Pranckevičius.

„Skaiteks“ gamyklos vietoje vyksta darbai
„Skaiteks“ gamyklos vietoje vyksta darbai

Kompromisų nepripažins?

Teritorijos vystytoja bendrovė „Naujasis Užupis“ taip pat užtikrina viską prižiūrinti ir stebinti.

Susikaupęs vanduo tik vizualizavo teršalų egzistavimą ir vykdomo projekto būtinumą. Tai pati sudėtingiausia užterštumo požiūriu valomos teritorijos vieta, – informavo E.Rečiūnas.

„Teritorija baigiama tvarkyti tuomet, kai atliekami visi techniniame projekte numatyti darbai, kai Lietuvos geologijos tarnyba patvirtins, kad valymo darbai atlikti tinkamai ir teršalai pašalinti visiškai, – 15min.lt sakė Eugenijus Rečiūnas, UAB „Naujasis Užupis“ direktorius. – Bendrovė „Naujasis Užupis“, kaip dalinė projekto finansuotoja ir teritorijos valdytoja, yra suinteresuota, kad valymo darbų projektas būtų įgyvendintas visa apimtimi ir tinkamai.“

Prižiūrėti darbus bendrovė sako pasamdžiusi papildomą specialistą, kuris vykdo kvalifikuotą projekto techninę priežiūrą. Jis privalo užtikrinti projekto rezultatus, kurie tenkintų vystytojus.

„Paupio“ teritorija skirta gyventi žmonėms, todėl apie jokius kompromisus ar nuolaidas negali būti nė kalbos. Siekiame ir pasieksime, kad terotorija būtų išvalyta tinkamai. Nuotraukoje matomi teršalai – akivaizdus  įrodymas, kad tą teritoriją buvo būtina valyti ir kad dar reikia dirbti. Susikaupęs vanduo tik vizualizavo teršalų egzistavimą ir vykdomo projekto būtinumą. Tai pati sudėtingiausia užterštumo požiūriu valomos teritorijos vieta“, – informavo Eugenijus Rečiūnas, UAB „Naujasis Užupis“ direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius