Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 05 12 /2019 05 13

Ingrida Šimonytė patekimą į antrą turą atšventė šokdama pagal „Metallica“ dainas

Kandidatė į prezidentus Ingrida Šimonytė su bendražygiais sekmadienį įvykusių rinkimų rezultatų laukė MO muziejuje. Kandidatės patekimą į antrą turą čia atšventė nemažas būrys politikų ir pramogų pasaulio žvaigždžių.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Į I.Šimonytės štabą politikai, pramogų pasaulio atstovai pradėjo rinktis nuo 20 val.

Čia pasirodė keli Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime atstovai, tarp jų – buvęs „valstietis“ Justas Džiugelis, taip pat pas I.Šimonytę atvyko europarlamentaras liberalas Petras Auštrevičius, sostinės meras Remigijus Šimašius.

Į štabą palaikyti kandidatės atvyko nemažas būrys pramogų pasaulio atstovų: laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė, dainininkė Jurga Šeduikytė, lenktynininkas Benediktas Vanagas, humoristai Rimas Šapauskas ir Algis Ramanauskas, humoristas Paulius Ambrazevičius.

Prieš 22 val. I.Šimonytės štabe pasirodė Vygaudas Ušackas, kuris pralaimėjo kandidatei pirminiuose konservatorių rinkimuose, kuriuose partija rinkosi, ką kelti į prezidentus. Kiek vėliau palaikyti I.Šimonytės atvyko konservatorė Irena Degutienė.

Po 23 valandos I.Šimonytė aplenkė Saulių Skvernelį ir pakilo į antrąją vietą po Gitano Nausėdos.

„Ta teorija, kurią prieš keletą mėnesių kažkas išmetė kaip planą – chuliganą, kad gali būti antrame du dešiniųjų kandidatai ir daug kas tada juokėsi, tai panašu, kad juoktis nereikėjo, kad tai gali būti tikėtinas antrojo turo scenarijus, tai ačiū labai visiems už balsus ir panašu, kad laukia dvi savaitės rimto darbo“, – po šios žinios žurnalistams sakė ji.

Iš klajonių po naujienų portalų ir televizijų studijas sugrįžusi į štabą I.Šimonytė pasitikta trankia muzika ir skanduotėmis „Ingrida“.

VIDEO: Ingridos Šimonytės džiaugsmo šokis veržėsi pagal roko grupės „Metallica“ muziką
VIDEO: Ingrida Šimonytė: „Panašu, kad laukia dar dvi savaitės rimto darbo“

Prieš pirmą valandą nakties su didele gėlių puokšte į štabą įžengė konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Jis sakė rezultatą vertinantis santūriai, nes džiaugtis reikės po antrojo turo.

„Nebūtinai gal – išties buvo tokios nuojautos, kad R.Karbauskio sukelta gal ir neapykanta tokia šiek tiek galės duoti rezultatą, bet panašu, kad ne“, – paklaustas, ar tikėjosi, kad į antrąjį turą išeis du dešiniųjų kandidatai, sakė jis.

R.Karbauskiui jis teigė siūlantis pailsėti ir atsigauti: „Rytoj pašnekėsim.“

G.Landsbergis aiškino, kad „valstiečių“ lyderis savo retorika ir save, ir savo komandą įvarė į kampą.

„Manau, kad reikia palaukti rytojaus. Pusiau juokais, pusiau rimtai, reikia pailsėti, ataušti galvom, ir gali būti, kad daug kas keisis. Vis dėlto, jeigu jis neatsisako grasinimų, mes esame paskelbę keletą scenarijų, kuriuos būtų galima Seime svarstyti. Vienas iš jų yra net remti tą pačią S.Skvernelio mažumos Vyriausybę, jeigu jie nesutars tarpusavyje, galbūt sutelkti naują techninę Vyriausybę, o gal – kad visos frakcijos Seime turėtų savo po porą ministrų. Tai būtų krizinė Vyriausybė, krizei suvaldyti“, – teigė konservatorių pirmininkas.

Paklaustas, kokių kandidatų paramos I.Šimonytė turėtų tikėtis, G.Landsbergis aiškino, jog visi garbingi žmonės gali pasvarstyti paremti I.Šimonytę.

Ką darys „valstiečiai“, nežino

„Bet kurio kandidato rezultatą lėmė darbas ir kiek rimtai kandidatas dalyvavo rinkimų kampanijoje“, – LRT paklausta, kas lėmė tokį rezultatą, sakė Ingrida Šimonytė.

Pralaimėjimą pripažinusio S.Skvernelio sveikinimo I.Šimonytė teigė nesulaukusi.

Ji svarstė, kad R.Karbauskio kalbos apie pasitraukimą iš valdžios buvo rinkėjų mobilizacija.

„Ką gi, šventa vieta tuščia nebūna. Jei tai rimta intencija, vertinu kaip labai neatsakingą politinį elgesį“, – teigė ji.

Ji pažymėjo, kad jei „valstiečiai“ trauksis iš valdžios, scenarijų yra daug, vienas iš jų – ir priešlaikiniai rinkimai.

VIDEO: Lietuvos prezidento rinkimai 2019: speciali transliacija

Vos atvykusi į savo štabą 20 valandą I.Šimonytė dėkojo žmonėms, kurie atėjo balsuoti, ją pradžiugino didesnis nei anksčiau rinkėjų aktyvumas. Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, prezidento rinkimų pirmajame ture dalyvavo 56,45 proc. rinkėjų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Irena Degutienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Irena Degutienė

„Aišku, tą galėjo lemti ir referendumas dėl pilietybės išsaugojimo, ir tai, kad nemažai žmonių, gyvenančių užsienyje, registravosi ir dalyvavo rinkimuose gerokai gausiau negu anksčiau. Ačiū visiems, kam buvo svarbu ateiti, ačiū, žinoma, tiems, kuriems buvo svarbu ateiti ir balsuoti už mane. Nebedaug liko“, – sakė ji ir pridūrė norinti padėkoti konkurentams už „turbūt korektišką“ kovą ir korektiškus debatus.

Ačiū visiems, kam buvo svarbu ateiti, ačiū, žinoma, tiems, kuriems buvo svarbu ateiti ir balsuoti už mane.

Kandidatė vylėsi, kad VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės kalbos, jog rezultatų gali tekti palaukti, nereiškia, kad jų nesužinosime iki ryto.

„Dabar tiesiog kviečiu visus kartu laukti“, – teigė ji.

VIDEO: Ingrida Šimonytė tikisi, kad prezidento rinkimų rezultatų nereiks laukti iki ryto

Kandidatės teigimu, MO muziejus rezultatų laukimui buvo pasirinktas todėl, kad muziejus – simbolis to, kai žmonės daug pasiekę versle, nusprendžia tai investuoti ne į savo ego, poršus ar pan., bet į tai, kas tapo kultūrine miesto erdve.

„Artimas požiūris ir koncepcija, todėl čia pradėjome kampaniją prieš ketverius mėnesius, matyt, čia ir logiška sulaukti rezultatų“, – kalbėjo ji.

Paklausta apie premjero Sauliaus Skvernelio sekmadienio pareiškimą, kad jis pasirengęs liepos 12-ąją, kai numatyta naujojo prezidento inauguracija, atsistatydinti, jei nepateko į antrąjį rinkimų turą, I.Šimonytė šyptelėjo: „Na, tai ponų valia. Kaip čia dar gali tą vertinti, tiesa, aš nežinau, kas bus ta sąlyga atsistatydinimo, todėl, kad iš pradžių ponas S.Skvernelis sakė, kad atsistatydins, jeigu nepateks į antrą turą, jeigu patektų ir laimėtų vis tiek turėtų atsistatydinti.“

Ji pridūrė, kad kiekvienas premjeras, jei galvoja, kad nebegali nieko daugiau padaryti, turi teisę atsistatydinti.

Paklausta apie Ramūno Karbauskio pareiškimus, kad ji yra, jo žodžiais, Landsbergių statytinė, I.Šimonytė sakė tai vertinanti kaip R.Karbauskio retorikos figūras, kurias girdime dažnai.

„Gaila, kad R.Karbauskis yra iš tų politikų, kuriam labai patinka žmones gąsdinti. Man lieka tik apgailestauti, kad jis yra pasirinkęs tokią taktiką ir žmones gąsdina. Tikrai nesu aš niekieno statytinė, patys teiginiai yra juokingi, esu politikoje savarankiškas žmogus, nesvarbu, kad priklausau Tėvynės sąjungos frakcijai, kartu su Tėvynės sąjunga atėjau į Seimą. Nesu labiau priklausoma nuo ko nors negu ponas R.Karbauskis“, – kalbėjo ji. Po trumpos spaudos konferencijos I.Šimonytė trumpai padėkojo savo rėmėjams.

Ankstyvą sekmadienio rytą Antakalnyje balsavusi I.Šimonytė žurnalistams prisipažino jau jaučianti nuovargį, tačiau patikino prie visko politikoje pripratusi ir suprantanti, kad čia – tik vieno etapo pabaiga.

„Paskui bus kitas etapas ir tame kitame etape vėl bus kažkokių iššūkių, galbūt nelabai malonių dalykų, galbūt ir labai malonių“, – kalbėjo žurnalistams I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius