2009 11 20

Stebuklo sieks bet kokia kaina

Panevėžiečio triatlonininko Vidmanto Urbono siekį perplaukti Titikakos ežerą šio miesto gyventojai laiko pragaištingu jo sveikatai ar net gyvybei. Beprasmišku vadinamas užmojis Lietuvai kainuos 30 tūkst. litų.
Vidmantas Urbonas
Vidmantas Urbonas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Kaina

Vidmantas Urbonas, lydimas bičiulių ir gerbėjų, šiandien turėtų išskristi į saulėtąją Pietų Ameriką. Vyras pasiryžęs susigrumti su Titikakos ežero bangomis ir jame besiveisiančių nuodingų varlių kolonijomis. Oficialiai V.Urbono kelionė pavadinta kova už pasaulinę ekologiją. Pats sportuojantis politikas sako skrendantis daryti stebuklo.

Darys stebuklą

V.Urbonas neslepia, kad didžiausio – net 60 kilometrų ilgio – Pietų Amerikos ežero Titikakos dar niekam pasaulyje nėra pavykę perplaukti. Tai padaryti trukdo ne tik jo dydis, bet ir itin šaltas kalnų ežero vanduo, deguonies stygius bei vandens paviršiuje siaučiančios audros. Tačiau, nepaisydamas visų kliūčių, V.Urbonas tikina padarysiąs stebuklą – ežerą perplauksiąs. Savo žygiu per Titikaką jis siekia paskatinti pasaulį branginti gėlą vandenį, o patį žygį skiria Lietuvos vardo 1000–mečiui paminėti.

Tęstinė akcija

Būtent taip savo žygį V.Urbonas pristatė Aplinkos ministerijai, kai prašė 50 tūkst. litų paramos. Jis žadėjo Titikakos pakrantėse gyvenantiems indėnams padalyti spausdintos ir filmuotos medžiagos apie Lietuvą, o sutiktiems vietos administracijos atstovams įteikti mūsų valstybės vėliavą. 52–uosius einantis V.Urbonas informavo, kad jo pradėta ekologinė akcija bus tęstinė. Įveikęs Titikaką, jis žada plaukti per didžiausią Šiaurės Amerikos ežerą Jeloustoną, tada šturmuoti Sibire esantį Baikalą, Afrikos Tano, Australijos Great Leiko ežerus, o galop – Keturių Kantonų ežerą, esantį Šveicarijoje.

V.Urbono ekologinės idėjos sužavėtas aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas parėmė jo kelionę į Pietų Ameriką ir tam skyrė 30 tūkst. litų mokesčių mokėtojų pinigų.

Panevėžiečiai užjaučia

Kitaip nei aplinkos ministras, Panevėžio gyventojai V.Urbono stebuklais netiki. Anksčiau jų gerbtas ir geležiniu žmogumi vadintas V.Urbonas pastaraisiais metais kelia užuojautą. Jie žino, kad V.Urbonas karštą užpraėjusios vasaros dieną su palyda sėkmingai perplaukė 20 kilometrų ilgio Sartų ežerą. Tačiau jam, kaip ir daugeliui drąsuolių, prieš kelerius metus nepakluso audringas Lamanšo sąsiauris. Užpernai bandęs įveikti Baltijos jūrą, V.Urbonas vandens žygį baigė skrisdamas malūnsparniu.

Kai buvo gerokai jaunesnis, ultratriatlonininkas perplaukė Namuną, tačiau atsidūrė reanimacijoje. Tuomet dėl jo gyvybės kovojo medikų brigada. Nesėkmingai baigėsi ir visi V.Urbono startai Panevėžio triatlonų trasose, kuriuos jis pats ir organizuodavo. Kaskart vos pradėjus ar įpusėjus distanciją, medikai V.Urboną gelbėdavo lašelinėmis.

Visa tai prisimindami žmonės dabar nelabai tiki ultratriatlonininko užmojais, tik gaili jo. Esą į šeštą dešimtį įkopęs žmogus vis bando įrodyti, kad jūros – perplaukiamos, sveikata – neišsenkanti, o gyvenimas – amžinas.

Rėmė ne tik V.Urboną

Aplinkos ministerija informuoja, kad V.Urbono sumanymas perplaukti Titikaką finansuotas iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos. Tiek pat pinigų skirta ir šį pavasarį rengto šiukšlių rinkimo viešose teritorijose organizatoriams bei rudeninės akcijos kelionėms dviračiais propaguoti rengėjams. Vasarą organizuota prevencinė žolės deginimo akcija buvo paremta 7,5 tūkst. litų, o jaunimo kino forumui ir žurnalistų kūrybiniam konkursui skirta po 10 tūkst. litų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius