Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 11

Steigiamos Emigrantų partijos pirmininkas Juozas Murauskas: nesiruošiu pūsti muilo burbulo

Šią savaitę Kaune buvo surengtas pirmasis naujai steigiamos Emigrantų partijos susirinkimas. Iniciatyvinės grupės pirmininkas Juozas Murauskas tvirtina, kad partija bus „konkrečiai dešinioji“ ir nepopulistinė: „Muilo burbulo pūsti nesiruošiu.“
Renginio akimirkos
Juozas Murauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tačiau deklaruojami pagrindiniai naujos politinės jėgos tikslai – sumažinti emigraciją, suteikti šansą rasti darbą grįžusiems iš užsienio tautiečiams, stabilizuoti mokesčių sistemą, nors ir gražiai skambantys, norom nenorom verčia pagalvoti apie populizmą.

Tai jau ne pirmas J.Murausko bandymas žengti į politiką. Jis su koalicija „Mes – nepartiniai grįžę emigrantai“ nesėkmingai dalyvavo savivaldybių tarybų rinkimuose.

Kaip vertinate pirmąjį steigiamos Emigrantų partijos susirinkimą? – 15min.lt paklausė iniciatyvinės grupės pirmininko J.Murausko.

– Viskas praėjo gerai, nors ir nesusirinko tiek žmonių, kiek planavome. Daugelis patvirtino, kad tikrai dalyvaus partijos veikloje, tačiau dėl darbų ir kitų reikalų tiesiog negalėjo dalyvauti susirinkime.

Susirinkime pasiskirstėme darbais – kas parašus rinks, kas užsiims organizacine veikla, kas rūpinsis dokumentų rengimu.

Kodėl nutarėte kurti partiją? Kokie bus jos svarbiausi tikslai?

– Visi mes tik kalbame, o niekas nieko neveikia. Kuriama partija – veiklos tęstinumas. Dalyvavome savivaldybių tarybų rinkimuose. Tačiau neturėjome reklamos, negavome eterio pasisakyti. Išmokome pamokas ir dabar viską darome taip, kaip reikia.

Išvažiavęs į užsienį ir grįžęs atgal žmogus patiria šoką, nes negali rasti darbo. Jis tikisi, kad jam bandys padėti, su juo kalbės. O to negauna. Mes norime turėti savo žmonių bent jau savivaldybėse, kad išvažiuoti susiruošęs žmogus galėtų pas juos užeiti ir sulaukti tiek pagalbos, kiek įmanoma suteikti.

Vienintelis žmogus, kuriam esu dėkingas, yra Andrius Kupčinskas, nes, ne paslaptis, jis pasakė: „priimk tą vyrą“ (J.Murauskas dirba savivaldybėje vairuotoju, – red. past.). Tačiau to pasiekti pavyko po pusantrų metų nuolatinio vaikščiojimo ir prašymo. Tokių žmonių, kaip aš, nėra daug, todėl ir išvažiuoja į užsienį.

Mums kiekvienas žmogus brangus. Kai pabūni tenai, prabunda Tėvynės ilgesys, nors ir pinigų pakankamai uždirbi.

Pabuvus trejus metus užsienyje, pasikeičia žmogaus mąstymas. Jis sąžiningai dirba ir nori už tai gauti atlygį. Be abejo, yra daug tokių, kurie nenori dirbti. Reikia būti sąžiningiems – jei nedirbi, tai ir neturi gauti.

Kokia yra politinė Emigrantų partijos ideologija?

– Mes esame konkreti dešinė. Mums artimi yra konservatoriai. Jų programa yra gimininga. Jie padarė daug klaidų, bet kas nedirba, tas nedaro klaidų.

Kokie būtų jūsų konkretūs žingsniai, jei jūsų kuriamos partijos atstovai patektų į Seimą?

– Sakome, kad viską reikia daryti kompleksiškai, gerai apgalvojus. Mes esame parengę pilną dešinės pakraipos programą. Ji netrukus bus paskelbta internete. Dabar mes esame labai užsiėmę organizaciniais reikalais, nes iki kovo mėnesio reikia susitvarkyti visus dokumentus ir užsiregistruoti kaip partijai, nes kitu atveju negalėsime dalyvauti Seimo rinkimuose.

Pirmiausia mes mažintume emigraciją iš Lietuvos. O tai galima padaryti gerinant gyvenimo sąlygas, psichologinę atmosferą, požiūrį į darbuotoją. Dėl išvažiavusių aukštos kvalifikacijos specialistų, beveik yra sustojusi gamyba. Požiūris į emigrantus turi keistis. Kai rinkome parašus, manęs klausė: „O tie tavo emigrantai moka angliškai?“. Tai įžeidžiantis požiūris.

Reikia stabilizuoti mokesčių sistemą, nes dabar ji nepatraukli nei vietos, nei užsienio kapitalui. Mus labai stipriai užvaldžiusi korupcija. Mums reikėtų imti pavyzdį iš Singapūro ir Gruzijos. Viską reikia daryti kardinaliai ir atitinkamai koreguoti įstatymus.

Jei pradedamas naujas verslas, jis pusę metų ar ilgiau gali būti atleidžiamas nuo mokesčių. Naujas verslas, be abejo, tuo metu turi būti stebimas valstybės, kad nebūtų apgavysčių. Dabar žmonės užspausti.

Ar nebijote būti apkaltinti populizmu?

– Esu dirbęs ne tik su limuzinais (J.Murauskas yra įkūręs verslą „Juozo limuzinai“, – red. past.), bet ir su kailiais – su Maskva, su Nijole (Veličkienė – red. past.). Turėjau daug pinigų, tačiau šiuo momentu tik daiktai yra likę. Aš neinu į politiką vedamas tikslo pasipelnyti ar įgyvendinti kažkokį savo projektą. Noriu, kad būtų lygiavertė partijų kova. Aš esu labai konkretus – mano horoskopo ženklas Avinas – ir nesiruošiu pūsti muilo burbulo.

Kas sudaro Emigrantų partijos branduolį? Ar jūsų žmonės yra pakankamai kvalifikuoti, patyrę politikoje?

– Turime teisininkų, ekonomistų. Mano žmona, kuri taip pat dalyvauja veikloje ir yra su manimi buvusi užsienyje, yra baigusi ekonomikos institutą. Mes nenorime išradinėti dviračio. Norime perimti geriausią užsienio patirtį. Blogiausia yra užsidaryti savo kiaute ir nieko nedaryti, bijant, kad kažkas viską atims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius