Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 12 /2022 05 13

„Stiprūs kartu“ turi kloną „Mes stiprūs kartu“: E.Jakilaitis dėl sukčiavimo kreipėsi į policiją

Prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, norinčiųjų teikti pagalbą ukrainiečiams skaičius išaugo. Neseniai Registrų centre įregistruota viešoji įstaiga „Mes stiprūs kartu“ skelbia padėsianti ukrainiečiams – nuo apgyvendinimo Lietuvoje ir gyvūnų gabenimo iki karių rėmimo ginklais. Pavadinimas itin panašus į gerai žinomos pilietinės iniciatyvos „Stiprūs kartu“, kuri jau nuo karo pradžios gelbėja pabėgėlius iš Ukrainos. „Stiprūs kartu“ iniciatorius Edmundas Jakilaitis dėl sukčiavimo kreipėsi į policiją, o neseniai įsikūrusios organizacijos vadovė Natalija Činčikienė pavadinimų panašumą vadina atsitiktiniu.
Edmundas Jakilaitis ir Natalija Činčikienė
„Stiprūs kartu“ iniciatorius Edmundas Jakilaitis kreipėsi į policiją dėl galimo viešosios įstaigos „Mes stiprūs kartu“ , kurią įsteigė Natalija Činčikienė, sukčiavimo. / 15min nuotr.

Žada pagelbėti ir kariams, ir vaikams, ir gyvūnams

Kol kas informacijos apie kiek daugiau nei prieš savaitę įkurtą viešąją įstaigą „Mes stiprūs kartu“ beveik nėra. „Google“ įvedus jos pavadinimą, paieškos rezultatai nukreipia į gerai žinomą iniciatyvą „Stiprūs kartu“.

VšĮ „Mes stiprūs kartu“ prisistato esanti nevyriausybinė organizacija, remianti ginkluotą Ukrainos pasipriešinimą. Pasak organizacijos, pagalba teikiama kariams, savanoriams, teritorinės gynybos vienetams.

Siunčia vilkikus, bet jų nėra

„Siunčiame vilkikus ir autobusus su humanitarine parama į Ukrainą ir iš karo siaubiamos šalies parvežame prieglobsčio ieškančius Ukrainos gyventojus“, – rašoma viešosios įstaigos laiške.

15min surado šios viešosios įstaigos steigėją ir vadovę Nataliją Činčikienę. Paklausta, kodėl jos vadovaujama viešoji įstaiga, kuri skelbiasi teikianti pagalbą Ukrainos kariams, savanoriams, teritorinės gynybos vienetams, besirūpinanti pabėgėliais ir net gyvūnais iš Ukrainos, niekaip neviešina savo veiklos, N.Činčikienė 15min tikino, kad organizacija reklama, kaip „Stiprūs kartu“, neužsiima.

Kaip tada tikisi pasiekti tikslą – surinkti kuo daugiau paramos nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams?

„Kažką gal ir planuosim, aš negaliu už viską atsakyti, taip greitai mes negalim visko padaryti“, – paaiškino ji.

Organizacijos įkūrėja, paprašyta patikslinti, kiek ir kokių transporto priemonių ligšiol išsiuntė į Ukrainą, aiškino esą patys savanoriai su savo transportu veža maistą, negendančius produktus, o ten esančius ukrainiečius pargabena į Lietuvą. Kol kas, suskaičiavo ji, tokių reisų buvę du.

Sutarčių su transporto įmonėmis, kaip teigė pašnekovė, organizacija nėra sudariusi.

„Jūs matėt, kiek dienų egzistuoja įmonė. Kada mes ką galėjom spėti? Viskas planuose, kai viskas bus paruošta“, – tikino ji ir pridūrė esanti dėkinga įmonėms, kurios prisideda prie humanitarinės pagalbos siuntimo į Ukrainą. Įmonių, su kuriomis bendradarbiauja, pašnekovė atskleisti nepanoro.

„Tikrai nevardinsiu įmonių be jų leidimo“, – atsakė „Mes stiprūs kartu“ vadovė.

Remia ginkluote, bet neremia

Organizacija skelbia remianti Ukrainos karius ir savanorius ne letalinės paskirties priemonėmis.

Šiai dienai mes buvome susidūrę su vienu atveju, kai žmogus kreipėsi, nes jis turi ginklą ir nori jį perduoti. Mes nukreipėme į Raudonąjį Kryžių.

Tiesa, kaip paaiškino N.Činčikienė, kol kas tokios paramos „Mes stiprūs kartu“ suteikti negalėtų, tačiau jei būtų galimybė, tikino, kad sutiktų paremti pinigais tuos, kurie tiesiogiai su tuo susiduria.

„Šiai dienai mes buvome susidūrę su vienu atveju, kai žmogus kreipėsi, nes jis turi ginklą ir nori jį perduoti. Mes nukreipėme į Raudonąjį Kryžių, gal ten kas nors padės, nes mes tiesiogiai su tuo nesusidūrėme“, – aiškino ji.

Paklausta, ar neklaidina žmonių, kai informaciniame laiške rašo, kad gali paremti Ukrainos kovotojus ginklais, nors iš tiesų yra priešingai, pašnekovė atsakė neigiamai.

„Kai yra atidaroma įmonė, yra paskelbiama plati veikla ateičiai“, – atsakė ji.

Organizacija esą renka paramą ir Ukrainos karių šeimoms, ir nuo karo nukentėjusiems civiliams, ir į Lietuvą besitraukiantiems bei apsigyventi joje norintiems ukrainiečiams.

Paremti „Mes stiprūs kartu“ siekia ir nukentėjusius, Ukrainoje likusius gyvūnus.

„Intensyviai ieškomi būdai, kaip maistas gyvūnams galėtų pasiekti Ukrainą. Rūpinamasi gyvūnų iš Ukrainos transportavimu ir priglaudimu Lietuvoje“, – savo laiške, kuriuo prašo paramos, teigia organizacija.

N.Činčikienė tikino, kad atskirai gyvūnų į Lietuvą negabena – kartu esą vežami ir gyvūnai, ir ukrainiečiai.

Organizacija tikina besirūpinanti ir sunkumus patiriančiais Ukrainos vaikais – vaikų ir šeimų relokacija, suteikia naujas apgyvendinimo vietas, aprūpina maistu, vaistais ir kitais būtinais daiktais.

Kaip susisiekia su ukrainiečiais? „Vienas per kitą“

Paklausta, kaip susisiekia su ukrainiečių šeimomis, kurioms reikia pagalbos, N.Činčikienė pažymėjo, kad kontaktai perduodami jų pačių „vienas per kitą“, socialiniuose tinkluose.

„Kas liečia daiktus, tai yra „Vinted“, „Skelbiu.lt“, kur jie yra dovanojami, bet ukrainiečiai nežino tų kontaktų, o jiems daiktų reikia, tai mes nebrangiai dovanojamus ar parduodamus daiktus pasiimame ir nuvežame“, – tikino „Mes stiprūs kartu“ įkūrėja.

Tiesa, peržvelgus 10 populiariausių paramą ukrainiečiams teikiančių grupių feisbuke, nei vienoje jų 15min nerado N.Činčikienės.

Paramą renka bute, kuriame ir gyvena, bet neturi paramos gavėjo statuso

„Mes stiprūs kartu“ vadovė paramą sakė renkanti ten, kur ir registruota viešoji įstaiga. Organizacijos registracijos adresas – pačios N.Činčikienės gyvenamąja vieta nurodytas butas Vilniaus Santariškių gatvėje. Šiame bute įsteigti viešąją įstaigą jai leido kitas asmuo, kuriam patalpos priklauso nuosavybės teise.

Tiesa, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) skelbiamame paramos gavėjų sąraše „Mes stiprūs kartu“ nėra. Kaip rašo VMI, parama pripažįstama tik tais atvejais, kai ji teikiama paramos gavėjo statusą turinčioms profesinėms sąjungoms ar organizacijoms. Rinkti paramą be tokio statuso draudžiama, o juridiniams asmenims tokių pavedimų neužskaitys kaip paramos.

Paramos gavėjų sąraše „Mes stiprūs kartu“ nėra
Paramos gavėjų sąraše „Mes stiprūs kartu“ nėra

Kam paramos labiausiai reikia, N.Činčikienė tikino nusprendžianti pagal ukrainiečių prašymus.

„Aš asmeniškai per viberį su dauguma ukrainiečių bendrauju, tai jie ko prašo, mes į kiekvieną laišką reaguojame ir kuo galim, tuo padedam“, – kalbėjo ji.

Visuomenės sveikatos biuras: tokios pavardės darbuotojų ir savanorių sąraše nėra

Prieš tai „Mes stiprūs kartu“ įkūrėja teigia pagal sutartį dirbusi Vilniaus visuomenės sveikatos biure per įdarbinimo įmonę „Amber Team“, kuri, laimėjusi konkursą, esą gavo finansavimą darbui su ukrainiečiais.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras 15min sakė tarp darbuotojų ir savanorių N.Činčikienės pavardės neradęs.

Pašnekovė teigė savo organizaciją įsteigti panorusi tada, kai projektas pasibaigė.

„Kai mūsų komanda baigė savo darbą, vis tiek skambučiai, laiškai eidavo su prašymais padėti ir mes ką galėjome, tą darėme. Vieną dieną nusprendėme įsteigti savo organizaciją“, – kalbėjo N.Činčikienė patikinusi, kad šiuo metu organizacijoje veikia apie dešimt žmonių.

Nauja versija: dirbo „Stiprūs kartu“, bet jos ten niekas nepamena

Ketvirtadienį N.Činčikienė BNS tvirtino, kad su dar keliais prisijungusiais savanoriais esą anksčiau dirbo COVID-19 centre, kur ir susipažino, „o paskui dirbome pas tą patį Jakilaitį“.

„Bet tiesiog čia buvo projektas, kai prasidėjo karas. Mus įdarbino per „Amber Team“ įdarbinimo agentūrą. Iš kažkur buvo finansavimas, iš kur tiksliai – nelabai ir žinau, kaip paprasti darbuotojai nesigilinome, dirbome ir tiek. Paskui pasibaigė finansavimas ir pasakė, kad mūsų pagalba nereikalinga“, – BNS tvirtino moteris.

Ji sako iš pradžių bandžiusi įsidarbinti Raudonajame Kryžiuje, kelis kartus siuntusi CV, tačiau „nieko nepavyko“.

Ji tikino buvusi pasipiktinusi, kad esą buvo priversta palikti „Stiprūs kartu“, nes nuo karo bėgančių ukrainiečių vis dar yra daug ir pagalba jiems reikalinga.

E.Jakilaitis sako, kad N.Činčikienės nepažįsta nei jis, nei jo kolegos iš „Stiprūs kartu“ ar ankstesnių COVID-19 iniciatyvų koordinatoriai, skambučių centro darbuotojai ar Lietuvos skautijos vadovai.

„Tiesiog, pamatėme jos rusišką feisbuko profilį, bandėme prisiminti, bet niekas tokio žmogaus nei matęs, nei regėjęs (...). Visiškai aišku, kad tai tiesiog bandymas prisidengti žinomu vardu – nei jie vykdo kažką, nei daro, man atrodo, labiau akivaizdu būti negali“, – sakė iniciatyvos savanorių koordinavimo centro vadovas.

Vėliau E.Jakilaitis savo „Facebook“ paskyroje patikslino: „Išsiaiškinome, kad ji prieš kelis mėnesius laikinai dirbo Vilniaus Visuomenės sveikatos centre, kur ją įdarbino UAB „AMBER TOURS“, t.y. CVmarket.

Vilniaus Visuomenės sveikatos centras buvo delegavęs žmonių dirbti su „Stiprūs kartu“ duomenų baze. Taip ponia Natalija buvo prisilietusi prie „Stiprūs kartu“.“

Tikina, kad pavadinimai panašūs atsitiktinai

N.Činčikienė tikino nesiekusi, kad pavadinimas būtų panašus į „Stiprūs kartu“.

„Tai atsitiktinumas (...) Mes ne konkurentai, žinojome apie „Stiprūs kartu“ egzistavimą. (...) Patys nusprendėme taip pasivadinti, esame komanda, stiprūs kartu ir kartu darome tą darbą“, – aiškino N.Činčikienė.

Mes ne konkurentai, žinojome apie „Stiprūs kartu“ egzistavimą.

Kiek lėšų pavyko surinkti pašnekovė detalizuoti nenorėjo ir pridėjo viską atskleisianti šią savaitę, kai bus sukurtas organizacijos puslapis.

„Kai žmonės paremia, mes palaikome visą laiką kontaktus, siunčiame atskaitas ir nuotraukas, duodame ukrainiečių kontaktus, kad jie įsitikintų. Jie turi galimybę atvažiuoti pas tuos ukrainiečius, kuriems padėjo.

Tikrai nėra paslaptis – mes bendraujam su žmonėmis, kurie padeda, kad žmogus žinotų, jog kiekvienas konservas pasiekė savo tikslą“, – dėstė N.Činčikienė.

Kreipėsi į policiją dėl sukčiavimo

Vienas iš „Stiprūs kartu“ iniciatorių Edmundas Jakilaitis, paprašytas pakomentuoti, ką mano apie itin panašiu pavadinimu užregistruotą viešąją įstaigą, 15min tai vadino Registrų centro darbo broku.

„Nežinau, ar jie registravo internetu, ar kitokiu būdu, bet tokie dalykai neturėtų dėtis“, – pabrėžė E.Jakilaitis.

Socialiniame tinkle „Facebook“ E.Jakilaitis ketvirtadienį pranešė parašęs pareiškimą Lietuvos policijai dėl sukčiavimo.

„Nežinia, kokie veikėjai, prisidengę svetimais vardais, renka lėšas.

Šiandien “Stiprūs kartu“ parašė pareiškimą Lietuvos policija dėl sukčiavimo.

Artimiausiu metu kreipsimės į teismą, siekdami panaikinti prieš dešimt dienų priimtą Registrų centro sprendimą registruoti juridinį asmenį „Mes stiprūs kartu“, kuris, mūsų nuomone, pasisavino visuotinai žinomą ir registruotą mūsų organizacijos pavadinimą.

Pasidomėjus VšĮ „Mes stiprūs kartu“ steigėjais, neva renkančiais paramą Ukrainos kariuomenei, minčių kyla dar įvairesnių, bet viskam savas laikas.

Dabar klausiame paprastai – ar valstybės įstaiga Registrų centras būtų įregistravusi ir „Mes Coca Cola“, „Mes Ferrari“, „Mes Škoda“, „Mes Žalgiris“, „Mes Lietuvos Respublikos Vyriausybė“ ar „Mes Registrų centras“?

Būkite atidūs – „Stiprūs kartu“ nerenka lėšų Ukrainos kariuomenei, o ragina tai daryti per Blue / Yellow for Ukraine.

Stiprūs Kartu“ užtikrina karo pabėgėlių atvežimą į Lietuvą, jų apgyvendinimą Lietuvos žmonių namuose, grįžimą į tėvynę.

Prieš kelias savaites „Stiprūs kartu“ drauge su Lietuvos skautija nusprendė surengti nemokamas vasaros stovyklas 500 ukrainiečių vaikų Lietuvoje“, – rašo „Stiprūs kartu“ iniciatorius.

Anksčiau E.Jakilaitis sakė raštu kreipsiąsis į Registrų centrą, prašys panaikinti pavadinimą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edmundas Jakilaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edmundas Jakilaitis

„Jeigu tai nebus padaryta, teismo keliu tą pasieksime, nes tai yra visuotinai žinomo pavadinimo pasisavinimas savo reikmėms, o, be to, VšĮ „Stiprūs kartu“ yra seniausiai įregistruota“, – komentavo jis.

Registrų centrui reikėtų patobulinti savo procesus, kad nebūtų tokios betvarkės, įstaigą kritikavo „Stiprūs kartu“ iniciatorius. Pasak jo, negali bet kas sugalvoti ir įkurti viešosios įstaigos visuotinai žinomu pavadinimu: „Toks savinimasis negali būti teisėtas, nes tai yra neteisinga“.

Registrų centras: jei bent viena raidė ar skaitmuo nesutampa – pavadinimas nėra toks pats

Gavęs prašymą įregistruoti naują juridinį asmenį, Registrų centras nustato, ar pavadinimas nėra tapatus kitiems juridinių asmenų pavadinimams, laikinai į registrą įrašytiems pavadinimams ar prekių ženklams, įregistruotiems Prekių ženklų registre, komentavo Registrų centro Juridinių asmenų registro departamento vadovė Jolanta Kazlauskienė ir pridėjo, kad pavadinimas laikomas netapačiu tada, kai nesutampa bent viena raidė ar skaitmuo.

„Praktikoje yra atvejų, kai juridinių asmenų steigėjai patys pageidauja, kad skirtingų juridinių asmenų pavadinimai būtų artimi. Pavyzdžiui, įregistruojama UAB „Bendrovė“, UAB „Bendrovė1“, UAB „Bendrovė2“ ir t.t.“, – pastebėjo J.Kazlauskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registrų centras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registrų centras

Tiesa, jeigu juridinis asmuo, kurio teisė į pavadinimą yra pažeista dėl to, kad kitas asmuo neteisėtai naudoja pirmojo pavadinimą, turi teisę kreiptis į teismą ir reikalauti, kad teismas įpareigotų juridinį asmenį pakeisti pavadinimą. Tą numato Civilinis kodeksas.

„Tokių teisminių ginčų praktikoje yra buvę ir teismai yra priėmę sprendimų, įpareigojusių juridinį asmenį pakeisti pavadinimą“, – komentavo Registrų centro atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius