TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 05 /20:36

Stojimą į Komunistų partiją Gitanas Nausėda vadina klaida ir turi klausimą žmonėms

Stojimą į Sovietų Sąjungos Komunistų partiją prezidentas Gitanas Nausėda vadina jaunystės klaida.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Mokslininko ekonomisto gyvenimui vis dėlto pasišvenčiau ir pasistengiau vėlesniu savo gyvenimu, savo profesine veikla ir tarnyba Lietuvos valstybei ištrinti savo jaunystės klaidą“, – trečiadienį BNS atsiųstame komentare sakė G.Nausėda.

Prezidentas teigė 1987 metais, baigdamas pagrindines ekonomikos studijas Vilniaus universitete, norėjęs pašvęsti gyvenimą mokslui, troškęs mokslininko karjeros.

„Iš karto po studijų susidūriau su viliojimu stoti į partiją vardan didesnių galimybių siekti mokslininko karjeros. Kurį laiką svarsčiau, kol galiausiai jam nusileidau“, – BNS sakė jis.

„Buvau ambicingas ir kvailai užsispyręs jaunuolis, nepaisiau net mamos atkalbinėjimo nuo tokio žingsnio“, – prisipažino G.Nausėda.

Anot jo, 1988 metų birželį susikūrus Persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinei grupei ir prasidėjus tautiniam Atgimimui, jis pasinėrė į jį, o ne į Komunistų partijos veiklą.

„Bet – kaip tik tuo metu įsikūrė Sąjūdžio iniciatyvinė grupė, prasidėjo masiniai Sąjūdžio mitingai, tautinis Atgimimas, į kurį pasinėriau visa galva, o partijos, į kurią buvau ką tik nevykusiai įstojęs, veikloje visai nedalyvavau“, – sakė prezidentas.

TV3 televizijai jis teigė net nežinąs, kur yra jo partinis bilietas. Esą gal kažkur užsimetė. G.Nausėda sakė norįs kreiptis į Lietuvos žmones ir paklausti jų, ar jo dabartinė veikla kaip nors gali kelti abejonių dėl jo jaunystės klaidos.

„Ar mano, kaip prezidento veikla, kažkuo jums asocijuojasi su tuo, ką aš padariau prieš 35-erius metus? Ar mano užsienio politika, santykiai su Rusija, mano pasisakymai Rusijos atžvilgiu yra dviprasmiški? Ar Ukrainos klausimu laikausi neaiškios pozicijos? Visa mano po to buvusi profesinė ir politinė veikla neturi nieko bendro su tuo, ką aš padariau 1987 m.“, – klausė jis.

G.Nausėda taip pat tikino, esą ši patirtis vėliau galbūt buvo viena priežasčių, kodėl jis visuomet atokiai laikėsi nuo partijų jau nepriklausomoje Lietuvoje.

Prezidentas Gitanas Nausėda 1988 metais įstojo į komunistų partiją, patvirtino Prezidentūra. Iki šiol šis faktas nebuvo žinomas, nes valstybės vadovas savo biografijoje ir anketoje to nėra nurodęs.

Žinią pirmasis paviešino žurnalistas Dovydas Pancerovas.

„Nežinau, ką iš tikrųjų per Sąjūdžio mitingus nujautė Gitanas Nausėda, tačiau dokumentai rodo, jog Sąjūdžiui steigiantis jis įstojo į komunistų partiją. Jo prašymas priimti į komunistų partiją pateiktas 1988 metų gegužės 20 dieną, o partinis bilietas išduotas 1988 metų birželio 27 dieną“, – rašė feisbuke D.Pancerovas.

Jis teigė šiuos dokumentus radęs Lietuvos ypatingajame archyve. G.Nausėdos dokumentai buvo Lietuvos komunistų partijos archyvuose.

Prezidentūra 15min trečiadienį patvirtino, jog G.Nausėda į partiją įstojo 1988 metų gegužę, o prasidėjus Sąjūdžiui nedalyvavo jos veikloje.

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinė grupė susikūrė 1988 metų birželį.

„Prezidentas Gitanas Nausėda į KP buvo priimtas 1988 m. gegužę. Dokumentai apie tai yra saugomi Valstybės archyve ir prieinami visuomenei. Prasidėjus Sąjūdžiui, G.Nausėda KP veikloje nedalyvavo“, – teigiama prezidento komunikacijos grupės atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius