Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 25

Stovyklos Dieveniškėse organizatorius Julius Panka: Šalčininkuose būti lietuviu yra iššūkis

Šalčininkų rajone Dieveniškėse trečiadienį prasidėjo tautinio jaunimo stovykla, kurios organizatoriai praėjusiais metais turėjo aiškintis dėl dviprasmiškai skambančio šūkio „Ačiū Dievui, kad gimiau baltas“. Tautininkai pripažįsta šiemet dėl šventos ramybės pasirinkę nuosaikesnį šūkį – „Ačiū dievams už mūsų baltiškas šaknis“.
Stovyklos atidarymas
Stovyklos atidarymas / Luko Balandžio nuotr.

Dieveniškėse tautinio jaunimo stovykla vyksta trečius metus iš eilės. Šiame krašte vyrauja lenkų tautinė mažuma, todėl tautininkai spaudoje ne kartą kaltinti tuo, jog renginiu nori paerzinti vietinius lenkus.

„Jei norėtume paerzinti, mes darytume uždarą koncertą, būtų daug tvirtų vyrukų, kurie čia kažką gąsdintų. Bet kaip matote, mes organizuojame kultūrinę stovyklą, kur pagrindinis dalykas – dainos, amatai ir kalbos“, – 15min.lt kalbėjo Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas J.Panka.

Anot jo, stovyklos dalyviai su vietiniais žmonėmis bendrauja gražiai, jiems padeda, pavyzdžiui, aukoja mkaistą skurstančioms šeimoms. J.Panka pridūrė, kad stovykloje yra keletas vietinių vaikų.

„Kultūra nutiesia tiltus ten, kur yra nesusikalbėjimas. Iš vienos pusės mes palaikome lietuvius, kurie čia jaučiasi lietuviais. Aš ne kartą sakiau, kad Šalčininkuose būti lietuviu yra iššūkis. Nereikia vynioti į vatą: problema yra vienoje politinėje partijoje – Lietuvos lenkų rinkimų akcijoje, kuri minta tautinės nesantaikos kurstymu. Dėl jos čia problemos. Problemos kyla ir dėl Lenkijos kai kurių politikų, kurie valstybiniu lygmeniu skatina separatistines nuotaikas ir priešiškumą tarp lietuvių ir lenkų“, – kalbėjo vienas stovyklos organizatorių.

Jis aiškino, kad viliasi, jog dėl panašių renginių Šalčininkų rajono gyventojai pasijaus Lietuvos lenkais, o ne lenkais Lietuvoje.

„Mes labai gražiai bendraujame su šiais žmonėmis, jiems norime priminti jų kilmę, kad jų proseneliai lietuviškai kalbėjo“, – sakė jis.

Anot J.Pankos, stovyklos „Mūsų šaknys – baltai“ tikslas – skatinti vienybę tarp lietuvių ir latvių. Tiesa, latvių į Dieveniškes šiemet atvažiavo nedaug – 6.

A.Kubilius buvo piktas

Praėjusiais metais šios stovyklos organizatoriai bei dalyviai sulaukė kritikos dėl viprasmiškų šūkių.

Vienas jų: „Ačiū Dievui, kad gimiau BALTAS!“.

„Mes buvome ne taip suprasti, šiemet, kad būtų aišku ir lėčiau galvojantiems, pasirinkome kitą šūkį, prie kurio niekas neprisikabins“, – sakė J.Panka.

Premjeras Andrius Kubilius tuomet pareiškė, kad meilę Lietuvai siekiantys demonstruoti jaunuoliai turi gerai pagalvoti, ar jų šūkiai yra tinkami, ar jie atitinka Lietuvos konstitucinę dvasią ir „ar jie atitinka meilės ir rūpesčio Lietuva reikalą, kurį bandoma afišuoti kaip labai gražų ir skaidrų“.

Tuo  tarpu stovyklos organizatoriai tikino, kad premjerą suklaidino, o apie renginį buvo parašyta daug netiesos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius