Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 29

Strasbūro pavasarį imsis R.Pakso skundo prieš Lietuvą

Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) balandžio pabaigoje imsis nagrinėti apkaltos būdu iš prezidento posto pašalinto europarlamentaro Rolando Pakso skundą dėl teisės dalyvauti rinkimuose pažeidimo, pranešė politikas.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Teisingumo ministerijos (TM) atstovai BNS penktadienį sakė, jog nėra aišku, ar prieš svarstant ieškinį dar bus nagrinėjamas jo priimtinumo klausimas.

Tuo metu pasak R.Pakso ir jam atstovaujančio teisininko Vytauto Sviderskio, EŽTT Didžioji kolegija ieškinio priėmimo klausimo jau nebesvarstys.  „Priimtinumo klausimas jau išspręstas senokai. Bet kokiu atveju teisėjų kolegija yra perdavusi klausimo nagrinėjimą iš esmės Didžiajai kolegijai. Balandžio 28 dieną vyksta viešas klausimas, kuriame išsako savo pozicijas tiek viena pusė, tiek kita pusė“, – BNS penktadienį sakė R.Paksas.

V.Sviderskio teigimu, bus svarstomas ieškinys dėl teisės dalyvauti rinkimuose pažeidimo.  „Bus pats ieškinys svarstomas (...) dėl teisės į rinkimus pažeidimo, dėl teisės dalyvauti rinkimuose pažeidimo“, – BNS teigė europarlamentarui atstovaujantis teisininkas.

Pasak partijos „Tvarka ir teisingumas“ išplatinto pranešimo, atsakovu byloje bus Lietuvos Respublikos Vyriausybė, kurios atstove prie šio teismo yra Elvyra Baltutytė.  Pernai gruodį TM pranešė, kad EŽŽT ją informavo, jog bylą R.Paksas prieš Lietuvą nagrinėjanti 7 teisėjų kolegija gruodžio 1–ąją nutarė savo jurisdikciją perleisti teismo Didžiajai kolegijai.

Pagal Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, teisėjų kolegija gali perleisti bylą nagrinėti Didžiajai kolegijai bet kuriuo metu iki sprendimo priėmimo. Tos sprendimas priimamas, kai byla yra itin sudėtinga arba kai klausimo svarstymas kolegijoje gali sąlygoti nesuderinamą su ankstesniu teismo sprendimu rezultatą.  R.Paksas prieš šešerius metus kreipėsi į Strasbūro teismą skųsdamasis, kad Lietuvoje buvo padaryti teisės aktų pakeitimai, uždraudžiantys jam kandidatuoti į parlamentą.

2004 metais Konstitucinis Teismas pripažino, kad R.Paksas sulaužė duotą priesaiką, o priesaiką sulaužęs asmuo nebegali eiti jokių valstybinių pareigų, reikalaujančių duoti priesaiką.  R.Paksas prezidentu buvo išrinktas 2003 metų sausio 5 dieną. 2004 metų balandžio 6–ąją po Seime inicijuoto apkaltos proceso už Konstitucijos pažeidimus bei priesaikos sulaužymą R.Paksas buvo pašalintas iš prezidento pareigų.

2007 metų vasarį partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas R.Paksas buvo išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, o pernai – į Europos Parlamentą. Tai vienintelės renkamos pareigos, kurias gali eiti priesaiką sulaužęs asmuo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius