Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 04 /22:19

Įspėjimas vilniečiams: nuo pirmadienio ryto dėl troleibusų ir autobusų vairuotojų streiko bus bėdų

Pirmadienį prasideda Vilniaus viešojo transporto darbuotojų streikas. Miesto meras Remigijus Šimašius informavo, kad streike dalyvaus daugiau vairuotojų nei anksčiau skelbta – 519. Tai ženkliai paveiks įprastus viešojo transporto maršrutus. Meras ragina rinktis alternatyvius keliavimo būdus, apsvarstyti galimybę dirbti nuotoliu.
Narbuto gatvėje vėl strigo troleibusų eismas
Troleibusai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kiek laiko truks streikas - neaišku

Sekmadienio vakarą mero žinute feisbuke pasidalino jo patarėjas Karolis Žukauskas.

Anot R.Šimašiaus, nėra aišku, kiek dienų truks streikas.

„Tačiau vadovų komanda daro viską, kad kuo greičiau susitartų su streiką paskelbusia profesine sąjunga. Tuo labiau, kad dauguma streiko reikalavimų įgyvendinti jau anksčiau, atlyginimai pakelti daugiau, nei reikalauta“, – rašoma mero žinutėje.

Informaciją apie maršrutus žadama skelbti nuo ankstyvo pirmadienio ryto.

„Tačiau akivaizdu, kad autobusų keleivių keliones šis streikas palies (troleibusų palies mažiau). Retės reisai, todėl naujausią informaciją apie jums aktualius maršrutus sekite svetainėje www.judu.lt“, - rašoma mero žinutėje.

Penktadienį skelbta, kad streikuoti planuoja 437 darbuotojai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sustojęs troleibusų eismas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sustojęs troleibusų eismas

Ką svarbu keleiviams žinoti

Vilniaus savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ įspėja vilniečius, kad dėl pirmadienio rytą prasidedančio dalies autobusų ir troleibusų vairuotojų streiko gali sutrikti tvarkaraštis, į gatves neišvažiuos dalis autobusų ir troleibusų, o tuose, kurių pavyks sulaukti, gali būti spūstys.

Gruodžio 2 dienos duomenimis, 35 proc. bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ vairuotojų planuoja nuo gruodžio 5-osios ankstaus ryto dalyvauti streike.

Šiuo metu pateikti preliminarūs pirmadienio tvarkaraščiai, kurie skelbiami internete www.stops.lt. Preliminarūs tvarkaraščiai bus atnaujinti pirmadienį 6 val. ryte.

„Susisiekimo paslaugos“ prašo keleivių keliones pirmadienį planuoti su laiko atsarga ir tikrinti viešojo transporto tvarkaraščius likus ne daugiau nei 1 valandai iki planuojamo išvykimo. Tvarkaraščius galima rasti www.stops.lt, „m.Ticket“, o realiu laiku transporto priemones galima sekti „Google Maps“ ir „Trafi“ programėlėse.

Primenama, kad kitų vežėjų maršrutai važiuos įprastais tvarkaraščiais. Vežėjų aptarnaujami maršrutai čia: https://judu.lt/vezejai/.

Sostinės gyventojams rekomenduojama atsargoje pasilikti 30-45 minutes.

Streiko metu kelionės viešuoju transportu bus sutrikdytos. „Suprantame, kad situacija mieste bus apsunkinta, todėl atsiprašome visų gyventojų, ypatingai viešojo transporto keleivių, už nepatogumus ir dedame visas pastangas, kad netrukus vėl galėtume keliauti įprastai“, – rašo „Susisiekimo paslaugos“.

Streiko metu bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) aptarnaujami maršrutai važiuos visi, tačiau jie bus retesni. Šiuo metu VVT aptarnauja 76 iš 105 maršrutų: 5 greituosius, 17 troleibusų ir 54 autobusų.

Kadangi mieste streiko dienomis kursuos mažiau autobusų ir troleibusų, transporto priemonėse bus daugiau žmonių, todėl skaičiuojama, kad piko metu jos gali būti perpildytos. Daugiau informacijos keleiviams rasite www.streikas.lt

Patarimai, ką daryti

Tam, kad sutrikęs susisiekimas mieste kuo mažiau paveiktų dienos planus, rekomenduojama:

Keliones mieste planuoti su laiko atsarga;

Turėti planą B (jei įmanoma – dirbti nuotoliniu būdu; galutinį kelionės tašką pasiekti pėsčiomis ar kita transporto priemone);

Trumpoms kelionėms (iki 1 km) gyventojams rekomenduojama eiti pėsčiomis. 1 km einant pėstute sugaištama iki 15 minučių.

Pasirinkus keliauti viešuoju transportu, autobusų ir troleibusų atvykimą tikrinti „Google žemėlapiai“ ir „Trafi“ programėlėse – jose galima sekti transporto priemonių judėjimą realiu laiku.

Sostinės gyventojams rekomenduojama atsargoje pasilikti 30-45 minutes.

Ko reikalauja vairuotojai?

„Streikas prasidės nuo paties pirmo reiso, jis yra neterminuotas (...). Bus vykdoma 50 proc. kiekvieno maršruto. Tai jei maršrute važiuoja tą dieną 10 transporto priemonių, nuo gruodžio 5-osios ryto pradės kursuoti penkios. Nėra taip, kad streikas bus dvi valandas. Visi suprantame, kad vieną kartą mus apgavo, tad jis vyks be tarpinių stotelių – iki pergalės, iki kolektyvinės sutarties su joje esančia darbo apmokėjimo sistema“, – BNS sakė Profesinės sąjungos vadovas Algirdas Markevičius

VVT šią savaitę informavo, jog traukiasi iš rugsėjo pabaigoje pasiekto susitarimo, nes tolesnėse derybose nepavyko susitarti dėl bendrovės pasiūlytos naujos darbo apmokėjimo sistemos. Vis dėlto VVT žada laikytis įsipareigojimų ir didinti darbuotojams atlyginimus 10-20 procentų.

Profesinė sąjunga reikalauja atlyginimų sistemą įtraukti į atnaujintą kolektyvinę sutartį, ir joje įtvirtinti 10 proc. atlyginimų augimą, tačiau nesutariant dėl detalių, VVT administracija naują algų apmokėjimą patvirtino vienašališkai. Daugiausiai nesutarimų kyla dėl pakoreguotos darbo kokybės priedų tvarkos – profesinė sąjunga teigia, kad didžioji dalis priedų gali būti mokama simpatijų ir antipatijų principu.

Iš viso turėtų streikuoti per 460 darbuotojų. Kadangi įmonė streiko metu darbuotojams atlyginimų nemokės, profesinė sąjunga sako pasiruošusi už kiekvieną streiko dieną skirti kiekvienam streikuojančiajam po 40 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius